donderdag 8 juni 2017

Amber Brantsen nieuwe collega van Dionne Stax bij het NOS Journaal


Amber Brantsen nieuwe collega van Dionne Stax bij het NOS Journaal

Amber Brantsen nieuwe presentator NOS Journaal

Het NOS Journaal krijgt er een nieuwe presentator bij: Amber Brantsen. De co-host van het NOS Radio 1 Journaal presenteert vanaf augustus het NOS Journaal op televisie. Amber Brantsen vult het presentatorenteam aan waar sinds het vertrek van Rik van de Westelaken een plek was vrijgekomen.

Dionne Stax NOS Journaal presentatrice 2 juni 2017 18.00 uur met vroege avond nieuws uitzending op NPO1 #zomers jurkje

    “Ik vind het enorme eer om het harde werk van mijn collega’s te mogen presenteren."

Amber Brantsen is via de lokale en regionale omroep bij de NOS terechtgekomen. In 2014 liep zij stage op de binnenlandredactie, waarna zij als nieuwslezer en redacteur aan de slag ging. Ze werd in 2015 één van de nieuwsstemmen van NOS op 3 op NPO 3FM en FunX. Datzelfde jaar werd zij door de Volkskrant uitgeroepen tot Radiotalent van het Jaar.
 
Ze won daarnaast in 2016 de RadioFreak Award voor ‘Beste Nieuwslezer’. Sinds januari 2016 is Amber Brantsen de co-host van Jurgen van den Berg bij het NOS Radio 1 Journaal.
 
Vanaf deze zomer gaat zij de dagbulletins van het NOS Journaal op televisie presenteren. Daarnaast zal ze incidenteel nieuwsbulletins op NPO Radio 1 blijven lezen.

Brantsen over haar overstap naar televisie: “Ik vind het een enorme eer om het harde werk van mijn collega’s te mogen presenteren. Tot nu toe was dat altijd op de radio en ik kijk er ontzettend naar uit televisie daaraan toe te voegen.”

Dionne Stax Nieuwsuur NOS Journaal presentatrice 2 juni 2017 nieuws uitzending op NPO2, presentatie door Twan Huys.

Marcel Gelauff, hoofdredacteur NOS Nieuws: “Amber Brantsen heeft zich de afgelopen jaren bewezen als radiotalent. We geven haar nu graag de kans om zich verder te ontwikkelen op het gebied van televisie. Ik ben erg blij dat zij deze stap maakt.”

Amber Brantsen: Ik ben een vervelende streber

Amber Brantsen (27) gaat vanaf augustus het NOS Journaal op televisie presenteren. ,,Ik ben een vervelende streber.”

Een jaar of acht was Amber Brantsen (27) toen ze in groep vijf van basisschool De Springplank in Zoetermeer voor de klas stond. ,,Ik hou mijn spreekbeurt over nieuwslezen”, begon ze. ,,Het zat er dus al vroeg in”, glimlacht ze. ,,En ik heb in groep 7 en 8 ook al meegedaan aan voorleeswedstrijden. Ja, ik was een vervelende streber en nee, dat is nooit meer goed gekomen, haha.”

Dionne Stax NOS Journaal presentatrice 2 juni 2017 23.59 uur late late avond nacht nieuws uitzending op NPO1 sportnieuws door Henry Schut.

Amber Brantsen ging na de middelbare school eerst (anderhalf jaar) Media & Cultuur studeren aan de UvA (‘Te theoretisch, ik ben geswitcht’), koos toen voor Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden en bekwaamde zich tegelijkertijd in de journalistiek bij de lokale (Unity FM) en regionale (Omroep West) radio. Bij de NOS mocht ze na haar stage blijven als redacteur en nieuwslezer. Sinds begin vorig jaar zit ze elke ochtend naast Jurgen van den Berg als co-host van het NOS Radio 1 Journaal. Vanaf augustus neemt ze de dagbulletins van het NOS Journaal voor haar rekening.

Dat zijn dus een paar spreekbeurten per dag…

Amber Brantsen: ,,Ja, alleen nét even iets anders dan in groep vijf, haha. Maar serieus: het is voor mij een enorme eer dat ik namens de NOS mag presenteren wat mijn collega’s maken. Waar ze zoveel onderzoeksuren in hebben gestoken. Moeite hebben gedaan voor nieuws, scoops en mooie reportages. Het is live, en ik hou wel van presteren onder druk.”

Over presteren gesproken: drie jaar terug was je nog stagiaire. Je gaat snel. Hoe is dat te verklaren?

,,Eigenlijk moet je dat de mensen vragen die de beslissingen nemen over mij. Maar ik denk: hard werken, je ambities uitspreken en voor jezelf een plan hebben. Niet dat alles meteen lukt, maar niet zomaar genoegen nemen met waar je nu bent, altijd vooruit willen.”

Van radio naar televisie, is dat van de Eredivisie naar de Champions League?

,,Ik zie televisie niet als iets hogers dan de radio, waar ik me heel erg thuis voel en waarvoor ik grote liefde heb. Voor mij is de combinatie met het NOS Journaal natuurlijk wel een stap vooruit, omdat het nieuw is. Dus een uitdaging. Spannend.
 
Geweldig dat mijn droom realiteit wordt, maar ook wennen denk ik, want mensen kunnen van alles van je gaan vinden nu je ook zichtbaarder wordt. Het zal best raar zijn als mensen me herkennen op straat. Maar ik hou me daar niet zo mee bezig. Het kan namelijk ook afleiden.
 
Laat mij het eerst maar eens doen, straks in augustus. Daar wil ik mijn energie in steken. En trouwens: ik zeg m’n oude liefde zeker niet helemaal gedag. Ik zal ook nog regelmatig op de radio te horen zijn.”

Wie zijn je voorbeelden? Eva Jinek? Sacha de Boer?

,,Nou, daar noem je namen, zeg. Vergeet ook Annechien (Steenhuizen) en Astrid (Kersseboom) niet. Heel sterke vrouwen tegen wie ik echt opkijk. En ik wil me zeker nog niet in dit rijtje scharen, hoor. Ik kan alleen maar hopen dat ik in de buurt kom.”

Wat kreeg je destijds eigenlijk voor cijfer voor die spreekbeurt?

,,Het cijfer weet ik niet meer, maar ik geloof dat het ruim voldoende was. Dat kwam voornamelijk door het filmpje dat ik had gemaakt. Ik was met twee vriendinnen bij Omroep West langs geweest ter voorbereiding. Daar heb ik mijn eerste tv-bulletin ooit voorgelezen. En dat vond ik toen al geweldig leuk.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten