vrijdag 2 juni 2017

Lady Di & Dionne Stax, vanaf 1 augustus 2017 op NPO2


Nieuw TV programma Lady Di & Dionne Stax, vanaf 1 augustus 2017 op NPO2

Aan de hand van ontmoetingen met bijzondere personen en het bezoeken van historische plekken ontsluit Dionne Stax het levensverhaal van Diana Spencer.

Twintig jaar na haar tragische dood wordt Lady Di in de historische context van de politieke en economische situatie van toen geplaatst en probeert Dionne haar betekenis en invloed toen en nu, in Groot-Brittannië, Nederland en de wereld te doorgronden.

Dionne Stax NOS Journaal presentatrice 27 mei 2017 20.00 uur avond nieuws uitzending 8 uur Journaal op NPO1

Lady Di & Dionne, vanaf dinsdag 1 augustus, 21.10 uur, NPO 2 (vijf afleveringen)

Op 31 augustus 1997 overleed de in die tijd beroemdste vrouw ter wereld: Diana Spencer, Lady Di, voorheen Princess of Wales. Dat is nu twintig jaar geleden. Toen keek een meisje van twaalf verbaasd en gefascineerd naar de beelden op televisie van rouwende massa’s en bloemenzeeën: Dionne Stax, nu presentatrice van het NOS Journaal.

Wat maakte Lady Di tot zo’n bijzondere vrouw, dat ze over de hele wereld bekend en geliefd was? Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar plotselinge dood? Wat voor leven had Diana als prinses?

Dionne Stax Nieuwsuur NOS Journaal presentatrice 27 mei 2017 nieuws uitzending op NPO2 met Mariëlle Tweebeeke

Wat was haar invloed toen en wat heeft ze de afgelopen decennia betekend voor de monarchie in Engeland en Nederland, voor de media en voor ons?

De fascinatie voor Lady Di is bij Dionne altijd gebleven. Daarom gaat ze nu op zoek naar antwoorden op die vragen en ontmoet tal van bijzondere mensen die haar persoonlijk of beroepsmatig hebben gekend. Op haar zoektocht stelt ze ook aan historici en andere deskundigen de vraag: wat was en is het Diana-effect?

Dinsdag 1 augustus: aflevering 1: Miss Diana Spencer

1980 is een turbulent jaar in Engeland: het land wordt getroffen door een economische crisis die door Margaret Thatcher met harde hand wordt bestreden. Stakingen, rellen en onrust zijn het gevolg. In die sfeer maakt Engeland kennis met een verlegen meisje van achttien op wie Prins Charles, 32 inmiddels, zijn  oog heeft laten vallen: Diana Spencer.

Wordt zij, een ‘burgermeisje’, de vrouw van de kroonprins? Wil ze dat en kan ze dat aan? Is zij de hoop van de natie in deze duistere tijden?

Dionne Stax NOS Journaal presentatrice 27 mei 2017 23.55 uur late avond nacht nieuws uitzending op NPO1

Dionne Stax ontmoet historici Christopher Lee, Kate Williams en Jaap van Osta en plaatst de komst van Diana in haar tijd. Fotografen Anwar Hussein en Edwin Smulders vertellen hoe Diana door de pers werd ontvangen en gevolgd en hoe zij nu met royals omgaan.

Biograaf Andrew Morton en royalty deskundige Marc van der Linden leggen uit hoe broos het begin van dit sprookje eigenlijk was.

Dinsdag 8 augustus: aflevering 2: Princess of Wales
Zelden kende Engeland een feestelijker dag dan 29 juli 1981, de huwelijksdag van Prins Charles en Diana Spencer. Wereldwijd keken er 750 miljoen mee, toen het paar elkaar het jawoord gaf.

Dionne Stax ontmoet Elizabeth Emanuel die de trouwjurk van Diana ontwierp en zo mede vormgaf aan het sprookje dat nu werkelijkheid was geworden.

Ze spreekt journalist Charles Rae van de sensatiekrant The Sun die met zijn collega’s de artikelen maakte waar het publiek zo dol op was. Het Britse Koninklijk Huis werd dankzij Diana populairder dan ooit. Superfan Margaret Tyler kan daar nog steeds volop van getuigen.

Achter de schermen rommelt het dan al flink, ontdekt Dionne in gesprekken met biograaf Andrew Morton en anderen. Charles blijkt nog een liefde in zijn leven te hebben en de Britse royals kunnen Diana maar niet accepteren als één van hen.

Diana voldoet binnen een paar jaar aan haar koninklijke ‘plicht’ om voor troonopvolgers te zorgen: de prinsen William en Harry worden geboren. Maar intussen wordt haar eigen situatie alleen maar uitzichtlozer. Haar huwelijk staat op knappen, haar schoonfamilie isoleert haar en zij staat machteloos tegenover de hongerige pers. Hoewel, machteloos…?

Dinsdag 15 augustus: aflevering 3: Mum

Na jaren het slachtoffer te zijn geweest van een genadeloze pers, besluit Diana de rollen om te draaien. In het diepste geheim laat ze zich interviewen voor een boek over haar ellendige leven. Dionne Stax spreekt de auteur, Andrew Morton, over de totstandkoming van dit explosieve werk en over de gevolgen van de publicatie.

Alles ligt nu op straat: de affaires van Charles, de machinaties van het koninklijk huis, haar eetstoornissen en zelfs haar zelfmoordpogingen.

Dionne ontmoet een van haar naaste steunpilaren, haar butler Paul Burrell, die van Diana de bijnaam ‘the rock’ kreeg. Richard Kay en Marc van der Linden, beiden zeer ervaren in de verslaggeving van de monarchie, vertellen Dionne hoe de media werken als het om royals gaat.

Maar intussen heeft Diana ook nog de zorg over twee opgroeiende kinderen die ze anders wil opvoeden dan binnen het Britse koninklijk huis gebruikelijk is. Een leven zoals zij dat zelf leidt wil ze hen ten koste van alles besparen. Kan dat?

Dinsdag 22 augustus: aflevering 4: Lady Di

Het sprookjeshuwelijk van Prins Charles en Prinses Diana mondt uit in een scheiding. Een trieste nederlaag voor beiden, maar voor Diana ook een opluchting en het begin van een nieuw leven. Ze stort zich op de mode, de media en eindeloos veel goede doelen. Binnen korte tijd is ze zowel een stijlicoon als de jonge versie van Moeder Teresa.

Dionne Stax spreekt over deze periode waarin Diana sterker lijkt dan alle andere Britse royals bij elkaar met historicus Christopher Lee, biograaf Penny Junor, correspondent Lia van Bekhoven en butler Paul Burrell.

Ook ontmoet Dionne de moeder van een inmiddels overleden kankerpatiënte die enorm veel had aan de steun van Diana. Iedereen die in aanraking kwam met Lady Di lijkt dat als een onvergetelijke ervaring te hebben ondervonden.

Dinsdag 29 augustus: aflevering 5: Saint Diana

Voor iedereen die Lady Di heeft meegemaakt staat de wereld stil op 31 augustus 1997. In een Parijse tunnel verongelukt Diana met haar minnaar en chauffeur, en overlijdt enkele uren later. Dionne Stax spreekt in Parijs bij de plek des onheils beveiliger Ken Wharfe die stellig beweert dat het ongeluk nooit had hoeven gebeuren. Hij is er nog boos en verdrietig over.

Het verdriet van toen was voor Engeland ongekend. De rouw kreeg bijna het karakter van massahysterie. Hoogleraar en publicist Henri Beunders verklaart dit verschijnsel dat sindsdien ook in Nederland voorkomt.

Butler Paul Burrell, journalist Charles Rae, correspondent Lia van Bekhoven en historicus Christopher Lee halen herinneringen op aan die trieste dag en plaatsen Diana in de context van haar tijd. Pia Dijkstra presenteerde die dag het Acht Uur Journaal en vertelt haar collega Dionne Stax hoe het nieuws van Diana’s dood toen gebracht werd.

Tenslotte gaat het over de nalatenschap van Diana. Is haar erfenis de veranderde monarchie, de manier waarop William en Harry hun prinselijke rol invullen, of toch vooral een andere houding van pers en publiek jegens de royals? Van ons dus?

Na #EvaJinek en #RikVanDeWestelaken komt ook #DionneStax met persoonlijke repo-reeks: #LadyDi & Dionne #ntr #npo2

 Omroep NTR‏Geverifieerd account @omroepntr
NIEUW BIJ NTR: Lady Di & Dionne! Wat maakte #LadyDi tot zo’n bijzondere vrouw? @dionnestax gaat op zoektocht! Vanaf 1 aug, 21.10u op @NPO2.

 Dionne Stax @DionneStax

Op 31 augustus 1997 overleed Lady Di. Wat maakte haar bijzonder? Vanaf 1 augustus 2017 @omroepntr @NPO2 Lady Di & Dionne

Lady Di & Dionne is een serie bij de NTR over het leven van prinses Diana. Dionne Stax bezoekt voor het programma verschillende locaties uit het leven van de prinses.
 
dionne_stax Op 31 augustus 1997 zette ik 's ochtends de tv aan en zag ik de verschrikkelijke beelden uit Parijs. Lady Diana was overleden.
 
Wat is nu, 20 jaar later, haar nalatenschap? En wie was Diana? Dat zie je vanaf 1 augustus om 21.10 bij de NTR op NPO2 in Lady Di & Dionne

Dionne Stax maakt nu ook uitstapje naar NTR

Nieuwslezer Dionne Stax maakt na Omroep MAX nu ook een uitstapje naar de NTR. De NOS-presentatrice maakt voor de omroep een vijfdelig programma over Diana Spencer, de eerste echtgenote van de Britse kroonprins Charles en de moeder van de prinsen William en Harry.

Op 31 augustus 1997 overleed de in die tijd beroemdste vrouw ter wereld. Een meisje van twaalf keek toen, inmiddels twintig jaar geleden, verbaasd en gefascineerd naar de beelden op televisie van rouwende massa’s en bloemenzeeën. Dat was Dionne, nu presentatrice van het NOS Journaal.

De fascinatie voor ‘Lady Di’ is bij Dionne altijd gebleven en daarom gaat ze nu op zoek naar antwoorden op vragen als wat haar tot een bijzondere vrouw maakte en hoe het kon dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar plotselinge dood. Ook onderzoekt ze het ‘Diana-effect’.

Eerder maakte Stax al drie keer een uitstapje naar Omroep MAX. Voor de ouderenomroep van de NPO presenteerde het NOS-gezicht het eenmalige slaapprogramma Heel Nederland Slaapt, de eenmalige thema uitzending Eerste Hulp bij Ongevallen en het NPO 1-programma Van onschatbare waarde.

Lady Di & Dionne is vanaf dinsdag 1 augustus, om 21:10 uur, te zien op NPO 2.
 
Wie was prinses Diana?
Nieuwslezeres en media personality Dionne Stax duikt in het leven van Lady Di

In augustus is het twintig jaar geleden dat prinses Diana overleed. Dionne Stax is nieuwsgierig naar haar leven en hoopt met haar programma Lady Di & Dionne meer te weten te komen over de prinses.   

In de vijf afleveringen van Lady Di & Dionne gaat Dionne verhaal halen bij Diana-deskundigen en mensen die nauw betrokken waren bij het leven van de prinses, zoals haar butler en rots in de branding Paul Burrell. Het programma is chronologisch opgebouwd: het begint met Diana’s verloving met prins Charles en eindigt met het tragische auto-ongeluk en haar nalatenschap.

Lees ook: Dionne Stax over Van Onschatbare Waarde.
In schok

Op 31 augustus 1997 kwam prinses Diana om bij een auto-ongeluk in de Parijse Almatunnel. Ook haar chauffeur Henri Paul en toenmalige partner Dodi Al-Fayed overleefden het ongeval niet.

De wereld was in schok. Nog altijd doen theorieën de ronde dat het geen ongeluk was. Zo zou de Britse geheime dienst de crash moedwillig hebben voorbereid, in opdracht van de Koninklijke Familie.

Lady Di & Dionne is vanaf 1 augustus te zien om 21.10 uur op NPO 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten