woensdag 5 april 2017

Dionne Stax presenteert Eerste Hulp Bij Ongevallen, neemt u 90 minuten mee in de wereld van EHBO


Dionne Stax presenteert Eerste Hulp Bij Ongevallen, neemt u 90 minuten mee in de wereld van EHBO

Op woensdag 5 april 2017 om 21.20 uur op NPO 1 presenteert Dionne Stax de eenmalige MAX-thema-uitzending Eerste Hulp Bij Ongevallen. Aan de hand van demonstraties, vragen en persoonlijke verhalen neemt MAX u in 90 minuten mee in de wereld van EHBO. Want: weet iedereen wel wat te doen bij een ongeval?

De meeste ongelukken gebeuren thuis. Weet u bijvoorbeeld wat u moet doen als uw man kokend water over zich heen krijgt, als uw buurvrouw bewusteloos raakt of als uw (klein)kind een wasmiddel heeft ingeslikt?

Volgens cijfers van het Rode Kruis raken per jaar zo’n 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval. De eerste hulp die u verleent kan daadwerkelijk een mensenleven redden.
Experts

Dionne Stax Promo nieuw programma Eerste Hulp Bij Ongevallen 5 april 2017 21.20 uur NPO1 omroep MAX NOS Journaal presentatrice #EHBO tips en adviezen leerzaam

Tijdens de uitzending ziet u onder andere wat u moet doen bij brand(wonden), wanneer en hoe er gereanimeerd moet worden, maar ook wat u kunt doen bij een dierenbeet of een vergiftiging. Daarnaast geven 3 experts in de uitzending tips en adviezen en passeren diverse thema’s binnen de EHBO de revue.

Eerste Hulp Bij Ongevallen

Dionne Stax Eerste Hulp Bij Ongevallen 5 april 2017 opening programma NPO1 omroep MAX NOS Journaal presentatrice #EHBO tips en adviezen leerzaam Rode Kruis

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar wist u ook dat de meeste ongelukken in en om het huis gebeuren? Volgens cijfers van het Rode Kruis raken jaarlijks zo’n 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval. Maar wat als u thuis gewond raakt? Weet u dan wat u moet doen? Het verlenen van eerste hulp kan een mensenleven redden.

In het programma Eerste Hulp Bij Ongevallen worden diverse onderwerpen voorgelegd aan een team van experts: Joost Polak, Jan Hoefnagel en Jacqui van Kemenade. Joost is expert bij de brandweer. Jan is EHBO-instructeur bij het Rode Kruis en Jacqui is huisarts.
Eerst water, de rest komt later

Dagelijks melden zich maar liefst 250 mensen bij de huisarts of eerste hulp met een brandwond. Door de juiste handeling te verrichten direct na de verwonding kunt u erger voorkomen. Koel eerste de wond 10 minuten met lauw stromend water (langer mag).

Heeft u geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen. De regel is: eerst water, de rest komt later. Koelen vermindert de pijn en haalt de hitte uit de wond. Op deze manier voorkomt u erger. Zelfs tot 1 uur na de verbranding is het goed om te koelen. Lauw water is beter dan koud, want koud water kan de zenuwuiteinden irriteren.

Joost Polak geeft in de instructievideo tips om brand in de woning te voorkomen.
Eerst de teek verwijderen, dan ontsmetten

Dionne Stax Eerste Hulp Bij Ongevallen 5 april 2017 loopt dagje mee met ambulance NPO1 omroep MAX NOS Journaal presentatrice #EHBO tips en adviezen leerzaam Rode Kruis

Het mooie weer is in aantocht dus we gaan er weer op uit. Dat is goed, want van de buitenlucht knappen we op. Maar als u de paden opgaat, wees dan alert voor teken. De teek komt iedere lente terug en is besmet met de Borrellia-bacterie. Die bacterie kan de Ziekte van Lyme veroorzaken.

Controleer het lichaam na een wandeling in het bos op teken. Als u er een ziet verwijder hem dan zo snel mogelijk. Gebruik hiervoor een fijn pincet. Pak de teek zo dicht  mogelijk bij de huid. Knijp niet in het lichaam.

Maak als u de teek met het pincet vast heeft, een rustige trekkende beweging. De teek komt dan los van de huid. Noteer de datum waarop u de teek op uw huid heeft gevonden en verwijderd. Ontsmet de plek pas met ontsmettingsmiddel als u de teek heeft verwijderd. Verschijnt er na verloop van tijd een rode kring op de huid, ga dan direct naar de huisarts. Om die reden is het belangrijk de datum waarop u de teek heeft gevonden en verwijderd te noteren.

Jacqui van Kemenade legt in de instructievideo uit hoe u een teek verwijdert.
Reanimatie maakt het verschil

Reanimeren kan het verschil betekenen tussen leven en dood. In Nederland worden jaarlijks ruim 7.000 mensen gereanimeerd. Dat gebeurt thuis, op het werk of op straat. Weten hoe u  moet handelen redt mensen levens. Een belangrijk hulpmiddel bij het reanimeren is het AED apparaat. De AED helpt het hart weer het ritme hervinden. Het helpt dus alleen bij iemand met een onregelmatig hartritme.

Zo is het apparaat ook ingesteld. Want als er geen hartritme is, dan geeft het apparaat geen schok. Het belangrijkste en eerste wat u moet doen als u iemand moet reanimeren is 112 bellen. Zet de telefoon op de speaker en leg hem naast het slachtoffer neer.

Zo kunnen de hulpdiensten u horen en mogelijk begeleiden bij de reanimatie. Zorg dat de luchtweg van het slachtoffer vrij is. Is de ademhaling en het hartritme niet normaal, geef dan 30 borstcompressies en vervolgens 2 beademingen. Herhaal dit proces indien nodig.

In de instructievideo legt Jan Hoefnagel uit hoe u moet reanimeren bij een volwassenen en een kind.
Koolmonoxidevergiftiging

Dionne Stax Eerste Hulp Bij Ongevallen 5 april 2017 spoedcursus vallen Mark Huizinga NPO1 omroep MAX NOS Journaal presentatrice #EHBO tips en adviezen leerzaam Rode Kruis

Koolmonoxide is geurloos en kleurloos. Het wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd. Blootstelling aan een te hoge concentratie koolmonoxide (CO) kan leiden tot een koolmonoxidevergiftiging. De verschijnselen lijken op een beginnend griepje, maar verdere blootstelling kan de dood tot gevolg hebben.

Jaarlijks sterven er in Nederland 10 mensen aan koolmonoxidevergiftiging. Met een koolmonoxide-melder kunt u ongevallen voorkomen. Is er koolmonoxide vrij gekomen, zet dan onmiddellijk de ramen en deuren open, bel 112 en schakel de bron uit. Dit kan bijvoorbeeld de cv-installatie zijn.

Joost Polak geeft in de instructievideo uitleg en tips om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.
Verstikking

Een kwetsbare groep die relatief vaak het slachtoffer is van een ongeluk in huis zijn kinderen. Vooral kinderen onder de 5 jaar. Het meest voorkomende ongeval is vergiftiging. Jaarlijks sterven 18 kinderen door verdrinking of verstikking en melden 1400 kinderen zich met een vorm van een vergiftiging. Bel bij ernstige verstikking als eerste 112. Zet de telefoon op de luidspeaker zodat de hulpdiensten mee kunnen luisteren en instructies kunnen geven.

Bij een ernstige verstikking is het belangrijk om bij het slachtoffer 5 slagen op de rug tussen de schouderbladen te geven. Zit er iets klem ga dan achter het slachtoffer staan. Maak een vuist met uw ene hand en leg die op de buik, ter hoogte van de navel. Leg de andere hand eroverheen en voer 5 buikstoten uit. Wissel de slagen op de rug en buikstoten af totdat de luchtweg open is. Ook bij een kind is het belangrijk om de slagen op de rug tussen de schouderbladen te geven.

In de instructievideo legt Jan Hoefnagel uit hoe de rug slagen en buikstoten in zijn werk gaan.
Wees voorbereid

Bovenstaande tips en de tips die in de uitzending van Eerste Hulp bij Ongevallen worden gegeven, zijn er om u op weg te helpen. Om nog meer te weten over het verlenen van eerste hulp, adviseren wij u een EHBO cursus te doen.

Onder andere het Rode Kruis organiseert deze cursussen. Zij stimuleren mensen zich voor te bereiden op een noodsituatie zodat zij zichzelf en anderen kunnen reden in nood. Het Rode Kruis heeft ook een EHBO-app die u kan helpen bij het verlenen van eerste hulp.

Tijdens de uitzending kunt u uw EHBO-kennis testen (pdf) en meedoen aan de vragen. Na de vraag krijgt u direct het antwoord.

Het programma Eerste Hulp Bij Ongevallen is te zien op woensdag 5 april 2017 om 21.20 uur op NPO 1.

(Het programma Eerste Hulp Bij Ongevallen wordt mede mogelijk gemaakt door het Rode Kruis)

Dionne Stax Eerste Hulp Bij Ongevallen 5 april 2017 in brandend huis NPO1 omroep MAX NOS Journaal presentatrice #EHBO tips en adviezen leerzaam Rode Kruis

    brandwond
    Dionne Stax
    Eerste Hulp Bij Ongevallen
    EHBO
    home
   
Jacqui van Kemenade
    Jan Hoefnagel
    Joost Polak
    reanimatie
    Rode Kruis
    teek
    verstikking

Dionne Stax presenteert EHBO-avond voor Omroep MAX

Dionne Stax krijgt het druk. Naast haar werk voor het NOS Journaal lijkt ze een vast gezicht te worden van Omroep MAX: Dionne gaat nu ook een thema-avond over EHBO presenteren.

Eerste Hulp Bij Ongevallen is op woensdag 5 april eenmalig te zien op NPO 1. In het programma neemt Dionne Stax de kijker mee in de wereld van de EHBO. Weet iedereen wel wat te doen bij een ongeval?
Eerste Hulp Bij Ongevallen

Tijdens de thema-avond zijn demonstraties te zien. Wat moet je bijvoorbeeld doen als iemand kokend water over zich heen krijgt? En wanneer en hoe moet je iemand reanimeren? Verder bevat de uitzending persoonlijke verhalen en tips en adviezen van drie EHBO-experts.
Van onschatbare waarde

Sinds donderdagavond 2 maart 2017 is Dionne al een vast MAX-gezicht met haar programma Van onschatbare waarde, waarin verkopers van bijzondere spullen de kans krijgen om hun object te slijten aan een van de vier gerenommeerde kenners. De eerste aflevering was een hit met meer dan een miljoen kijkers.

 Eerste Hulp Bij Ongevallen

Wat te doen als je buurvrouw tijdens de buurtbarbecue tegen de pergola klapt of je een kind een fles wasverzachter naar binnen klokt? Dionne Stax neemt ons mee naar de wondere wereld van de EHBO, waarmee we levens kunnen redden.

De meeste ongelukken gebeuren thuis. Aan de hand van demonstraties, vragen en persoonlijke verhalen neemt MAX je in 90 minuten mee in de wereld van EHBO. Want: weet iedereen wel wat te doen bij een ongeval?

Eerste hulp bij ongevallen

Dionne Stax zoekt telkens naar manieren om verder te komen. “Het lijkt me niet gezond mijn hele leven hetzelfde te doen”, aldus Stax in een interview. “Ik ben altijd bang dat ik over tien jaar terugkijk en denk: jeetje, is dat het enige wat ik heb gedaan?” Dat betekent dat het ‘Journaal’-gezicht niet altijd in de NOS-studio wil blijven en inmiddels verslag heeft gedaan van o.a. Sail, Koningsdag en de Vierdaagse.

Momenteel presenteert ze het goed scorende programma ‘Van onschatbare waarde’. En vanavond neemt Stax de kijker mee in de wereld van de EHBO. In een eenmalig themaprogramma kunt u zien hoe het met uw EHBO-kennis is gesteld.

MAX geeft Dionne Stax nóg een primetime-show

Omroep MAX geeft Dionne Stax nóg een primetime-show. Naast Van Onschatbare Waarde, dat met ruim 1 miljoen kijkers (17 procent) van start ging op NPO 1, presenteert ze op woensdag 5 april het eenmalige programma Eerste Hulp Bij Ongevallen bij dezelfde zender. Dat maakte de presentatrice donderdag bekend in Tijd voor MAX. Aan de hand van demonstraties, vragen en persoonlijke verhalen neemt MAX de kijker in 90 minuten mee in de wereld van EHBO.

MAX wil de kijker leren wat hij of zij moet doen bij een ongeval. “De meeste ongelukken gebeuren thuis. Weet u bijvoorbeeld wat u moet doen als uw man kokend water over zich heen krijgt, als uw buurvrouw bewusteloos raakt of als uw (klein)kind een wasmiddel heeft ingeslikt?”

Volgens cijfers van het Rode Kruis raken per jaar zo’n 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval. “De eerste hulp die u verleent kan daadwerkelijk een mensenleven redden.”

Tijdens de uitzending ziet de kijker onder andere wat te doen bij brand(wonden), wanneer en hoe er gereanimeerd moet worden, maar ook wat te doen bij een dierenbeet of een vergiftiging. “Drie experts geven in de uitzending tips en adviezen en diverse thema’s binnen de EHBO passeren de revue.”

Het programma is op woensdag 5 april om 21.20 uur te zien op NPO 1.

Naast deze klussen voor Omroep MAX blijft Stax gewoon Journaallezer bij de NOS. Ook een ander NOS-gezicht maakt amusement bij MAX: Herman van der Zandt presenteert tegenwoordig Met Het Mes Op Tafel.

 Test uw EHBO-kennis tijdens thema uitzending van NPO1

Op 5 april kunt u kijken naar een speciale uitzending op NPO1 met als thema: EHBO. Het programma is een samenwerking tussen omroep Max en het Rode Kruis. Met de uitzending hoopt het Rode Kruis te laten zien hoe belangrijk het is om eerste hulp te kunnen verlenen.

Het programma wordt gepresenteerd door Dionne Stax. Samen met deskundigen geeft EHBO-instructeur van het Rode Kruis Jan Hoefnagel tips en adviezen. Hierbij kunt u denken aan hoe u het beste een brandwond kunt behandelen, hoe en wanneer u moet reanimeren of bijvoorbeeld wat u moet doen bij een verstikking.

Bij het programma is ook publiek aanwezig. Er worden verschillende situaties geschetst waarbij zij vragen moeten beantwoorden over het verlenen van eerste hulp. De kijker thuis wordt aan de hand van demonstraties, vragen en persoonlijke verhalen geïnformeerd over het verlenen van EHBO, maar kan natuurlijk ook zelf meedoen met de test!

U kunt meer doen dan alleen de uitzending bekijken en meedoen met de test. Op Facebook en Twitter staat een EHBO-Quiz met win-actie! Ook kunt u altijd onze EHBO-app downloaden via de app-store op uw telefoon. Hierdoor heeft u altijd EHBO-kennis op zak.

Op 4 april zijn Dionne en Paul te gast bij Pauw! om alvast te praten over het programma. Dit wordt uitgezonden om 23.00 op NPO1

Test uw EHBO kennis en kijk op 5 april naar de thema-uitzending Eerste Hulp Bij Ongevallen!

Jan Hoefnagel geeft adviezen op NPO 1

Op woensdag 5 april om 21.20 uur op NPO 1 presenteert Dionne Stax de eenmalige MAX-thema-uitzending Eerste Hulp Bij Ongevallen. Aan de hand van demonstraties, vragen en persoonlijke verhalen neemt MAX u in 90 minuten mee in de wereld van EHBO. Want: weet iedereen wel wat te doen bij een ongeval?

De meeste ongelukken gebeuren thuis

De meeste ongelukken gebeuren thuis. Weet u bijvoorbeeld wat u moet doen als uw man kokend water over zich heen krijgt, als uw buurvrouw bewusteloos raakt of als uw (klein)kind een wasmiddel heeft ingeslikt? Volgens cijfers van het Rode Kruis raken per jaar zo’n 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval. De eerste hulp die u verleent kan daadwerkelijk een mensenleven redden.

Experts

Tijdens de uitzending ziet u onder andere wat u moet doen bij brand(wonden), wanneer en hoe er gereanimeerd moet worden, maar ook wat u kunt doen bij een dierenbeet of een vergiftiging. Daarnaast geven 3 experts in de uitzending tips en adviezen en passeren diverse thema’s binnen de EHBO de revue. Jan Hoefnagel uit Beneden-Leeuwen is een van deze experts. Hij namens het Rode Kruis en als ambulanceverpleegkundige in het expertpanel. 

Eerste Hulp Bij Ongevallen is te zien op woensdag 5 april 2017, om 21.20 uur op NPO 1.

Special: Eerste Hulp Bij Ongevallen

Datum:    Wo 5 april 2017
Tijd:    21:25 tot 22:50
Genre:    Magazine
Jaar:    2017
Presentatie:    Dionne Stax
Twitter hashtag:    #ehboMAX

Vanavond presenteert Dionne Stax de eenmalige MAX-thema-uitzending Eerste Hulp Bij Ongevallen. Aan de hand van demonstraties, vragen en persoonlijke verhalen neemt MAX de kijker in 90 minuten mee in de wereld van EHBO. Want: weet iedereen wel wat te doen bij een ongeval?

De meeste ongelukken gebeuren thuis. Weet je bijvoorbeeld wat je moet doen als jouw man kokend water over zich heen krijgt, als jouw buurvrouw bewusteloos raakt of als jouw (klein)kind een wasmiddel heeft ingeslikt? Volgens cijfers van het Rode Kruis raken per jaar zo’n 7,6 miljoen mensen gewond door een ongeval. De eerste hulp die je verleent kan daadwerkelijk een mensenleven redden.

Tijdens de uitzending zie je onder andere wat je moet doen bij brand(wonden), wanneer en hoe er gereanimeerd moet worden, maar ook wat je kunt doen bij een dierenbeet of een vergiftiging. Drie experts geven in de uitzending tips en adviezen en diverse thema’s binnen de EHBO passeren de revue.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten