donderdag 27 april 2017

Dionne Stax Koningsdag 2017 in Tilburg live

Dionne Stax Koningsdag 2017 in Tilburg live

In de ochtend en vroege middag doet de NOS rechtstreeks verslag van de viering van Koningsdag in Tilburg.
 
De vandaag 50 geworden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere leden van de koninklijke familie krijgen op een wandelroute met dertien haltes (naar het netnummer 013) “het verhaal van Tilburg” verteld, van de textielgeschiedenis tot de hightech industrie.

Dionne Stax NOS Koningsdag 2017 Journaal presentatrice 27 april NPO1 interview Koning Willem-Alexander Koningin Máxima Tilburg

Ook zijn er optredens door een aantal bekende Tilburgers, onder wie Guus Meeuwis. Verslaggevers Dionne Stax, Siham Raijoul en Martijn Bink staan langs de route en de uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

In het buitenland:
Ook in de rest van de wereld is de ochtenduitzending live – dus vanaf 10.45 uur Nederlandse tijd – te volgen op BVN, de publieke televisiezender voor Nederlanders in het buitenland, via de livestream www.bvn.tv/bvnlive, de BVN-app en de satelliet.

De avonduitzending is via BVN te zien vanaf 19.45 uur Nederlandse tijd.

’s Avonds bekijkt en becommentarieert presentator Winfried Baijens met Guus Meeuwis en andere prominente Tilburgers de hoogtepunten van de dag. Dat doen ze rechtstreeks vanaf het Piusplein, waar de Tilburgers met een groot feest Koningsdag afsluiten. In de live uitzending is ook aandacht voor de opmerkelijkste en mooiste foto’s (en vooral selfies) van de dag. Guus Meeuwis treedt ook op.

NOS Koningsdag 2017
Presentatie: Astrid Kersseboom
Donderdag 27 april, 10.45-13.30 uur, NPO 1

NOS Koningsdag 2017
Presentatie: Winfried Baijens
Donderdag 27 april, 19.00-19.50 uur, NPO 1

 Simone Weimans‏ @SimoneWeimans

Team NOS is al neergestreken in Tilburg voor #koningsdag @DionneStax @vanderzande
 

Dionne Stax NOS Koningsdag 2017 Journaal presentatrice 27 april NPO1 interviews prinsen en prinsessen Oranjeflirt tussen Dionne Stax en prins Floris: "Gaat u nog naar het sportpark' Antwoord: ,,Alleen als u ook meegaat.'' Tilburg #funny
 
Prins Floris flirt met Dionne Stax

Prins Floris doet NOS-verslaggeefster Dionne Stax een bijzonder voorstel tijdens een kort interview...

Astrid Kersseboom over Koningsdag: “Koester deze nationale feestdag”
Koning Willem-Alexander viert zijn vijftigste verjaardag in Tilburg. Vanwege het netnummer van de stad, 013, is gekozen voor ‘13 werelden’ als thema. KRO Magazine sprak commentator Astrid Kersseboom over het programma van deze dag.
Koningsdag is dit jaar in Tilburg, wat kun je daarover vertellen?

“Ik vind het heel leuk dat de koninklijke familie per trein aankomt op station Tilburg en via de Spoorzone naar het centrale plein De Heuvel gaat. Vroeger was de Spoorzone een grote, rommelige NS-werkplaats — weet ik nog uit de tijd dat ik in Tilburg studeerde. Nu is het een nieuwe, hippe wijk. Meestal laten steden tijdens Koningsdag juist hun pittoreske binnenstad zien, maar dat is in Tilburg een beetje lastig.”
Jij geeft commentaar vanuit de mobiele studio en Martijn Bink, Siham Raijoul en Dionne Stax doen verslag op straat. Hoe bereid je je voor?

“Een aantal dagen van te­voren lopen mijn eindredacteur en ik de Koningsdagroute en vertelt de organisatie ons over de stad en wat er gaat gebeuren. Die informatie rubriceren we op een overzichtelijke manier, zodat ik weet wat ik op welk moment kan vertellen. Dat zijn vele vellen vol.” 
Willem-Alexander viert Koningsdag in ‘nieuwe stijl’, maar veel mensen vinden het nog steeds oubollig. Hoe denk jij daarover?

“De familie bezoekt nog maar één stad, er is aandacht voor het lokale bedrijfs­leven en er is jaarlijks een ‘grande parade’. Maar als het erop aan komt is het niet heel anders dan bij Beatrix. Ik denk ook niet dat je te veel moet sleutelen aan Koningsdag. Kinderen gaan nog steeds het liefst zaklopen en volwassenen struinen langs de vrijmarkt. Als je dat oubollig noemt: prima. Misschien zijn we gewoon een kneuterig volkje. Volgens mij moeten we koesteren dat we zo’n leuke nationale feestdag hebben. De Franse nationale feestdag Quatorze Juilliet is veel minder gezellig.”

Oranjeflirt tussen Dionne Stax en prins Floris

Het is vandaag Koningsdag! En dat betekent vrijmarkten, straatfeesten, muziek, tompoucen en oranjebitter. Ondanks het gure weer worden er weer veel bezoekers verwacht op de vrijmarkten. De koninklijke familie is vandaag in Tilburg om de 50ste verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren.

Een oranjeflirt op Koningsdag. In een kort interview met prins Floris vraagt verslaggeefster Dionne Stax of hij straks nog naar het sportpark gaat. ,,Alleen als u ook meegaat.'' Een licht verbaasde Stax laat deze uitnodiging toch maar lopen. 

NOS Koningsdag 2017

Rechtstreeks verslag van de viering van Koningsdag in Tilburg, in aanwezigheid van de vandaag 50 geworden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere leden van de koninklijke familie. Zij krijgen op een wandelroute met dertien haltes (naar het netnummer 013) 'het verhaal van Tilburg' verteld, van de textielgeschiedenis tot de hightech-industrie. Ook zijn er optredens door een aantal bekende Tilburgers, onder wie Guus Meeuwis. Verslaggevers Dionne Stax, Siham Raijoul en Martijn Bink staan langs de route en de uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

De NOS pakt op Koningsdag flink uit in Tilburg

Het is imponerend materieel, waarmee de NOS uitrukt naar Tilburg. Voor de live uitzending op Koningsdag zitten Astrid Kersseboom, Dionne Stax, pakweg 100 collega’s en niet minder dan 20.000 meter kabel in de karavaan.

Voor miljoenen liefhebbers is het een jaarlijkse traditie. Met een oranje tompouce nestelen ze zich op de bank om zich op Koningsdag even aan de jurk van Máxima, de gulle lach van de koning en de zwaaiende prinsesje te vergapen. Dat er gelikte beelden over het scherm rollen is een soort vanzelfsprekendheid.

De NOS heeft er dan al een voorbereiding van maanden op zitten. Regisseur Jan de Roode en producent Mike van Breemen vertellen daarover als ware het een militaire operatie. Dat ze 20 kilometer kabel mee naar Tilburg nemen, bijvoorbeeld. En dat er op 25 april al 30 NOS-mensen arriveren om die kabels door de stad te trekken. Of dat er op tientallen (zorgvuldig uitgekozen) plekken cameraposities zijn.
40 meter de lucht in

Dionne Stax NOS Koningsdag 2017 Journaal presentatrice 27 april NPO1 interview rappers Wie wil je zijn hip hop Tilburg

Jawel, de NOS pakt uit. Op een parkeerplaats aan de Spoorlaan wordt een heus NOS-dorp opgetuigd, tegenover de Tivoli-garage. ,,Daar staat bijvoorbeeld de regiewagen en de reportagewagen. Ook Astrid Kersseboom zit daar ergens tussen, om live commentaar te geven op de beelden”, vertelt Van Breemen. ,,We sturen een hoogwerker 40 meter de lucht in om alle antennes de lucht in te tillen.”

Het aanvalsplan is in grote lijnen klaar, al zijn er nog wat dingen te regelen. Jan de Roode aast bijvoorbeeld nog op opnamen vanuit de Sint-Jozefkerk. Hij zou graag over de schouder van de goudkleurige Sint Jozef op het dak, richting de Heuvel willen filmen. ,,Daarvoor moet je in een van de torens zijn. Het zou een iconisch shot kunnen zijn, maar het is nog de vraag of we al die spullen boven krijgen, via ladders.”

Aan de medewerking van de kerk zal het niet liggen. Aan die van de gemeente evenmin. De NOS zit daar geregeld aan tafel. ,,We zitten in de stuurgroep van de gemeente, die ook het programma gemaakt heeft. Net hebben we nog een overleg gehad”, vertelt Van Breemen tijdens een wandeling door de Spoorzone.
Ongepolijste plek

Van Breemen produceert al twintig jaar de uitzendingen op Koningsdag – en voorheen dus Koninginnedag. Hij zag al heel wat opgepoetste steden voorbij komen. Zwolle (2016) en Dordrecht (2015) toonden bijvoorbeeld fier hun historische hart. ,,Dat Tilburg de Spoorzone laat zien, vind ik heel erg leuk.” Een ongepolijste, industriële plek, waar je op vrijdagavond een biertje gaat drinken, weet Van Breemen. Hij blijkt inmiddels een beproefd kenner van Tilburg en kan moeiteloos opdreunen dat even verderop de Willem II-passage zit, de verbinding met hartje Tilburg.

Al sinds november vorig jaar is de NOS op gezette tijden in de voormalige textielstad. Niet om op 27 april één grote reclamespot voor Tilburg de wereld in de slingeren. Wel om, in de stuurgroep, mee te denken over beeld. Een voorbeeldje: ,,We hebben een keer een plaats gehad, ik weet echt niet meer welke, die zich op technologisch gebied wilde profileren. Zij lieten allerlei dingen op computers zien. De leden van de Koninklijke familie stonden er geïnteresseerd om heen, mee te kijken op het scherm. Maar wij zaten voor de televisie alleen maar tegen hun ruggen aan te kijken.”
Cameraplan

Zo moet het dus niet. De NOS is er om ‘voor de belangen van de kijker’ op te komen, zegt Van Breemen. En verder is het aan de stad zelf hoe zij zich wil afficheren. ,,Wij registeren alleen maar.” Wat de stad aan de Koning wil laten zien, krijgt automatisch ook de kijker voorgeschoteld. Inclusief het verhaal erachter. ,,Als iemand op de route door Tilburg bijvoorbeeld uitleg geeft aan de koning, dan zorgen wij dat die persoon van tevoren ook een zendermicrofoon heeft gekregen”, vertelt De Roode.

Hij laat een cameraplan zien, met allerlei tekeningen. Om het vervolgens, toch een beetje beducht om te veel info prijs te geven, vlug weer weg te stoppen. Wat we wel mogen weten: drie draadloze camera’s zullen het bezoek voortdurend volgen. Verder nemen tien vaste camera’s in een soort estafetteloop op dertig plekken positie in. Er zijn twee cranes (camera’s aan een kraan) en één camera aan een kabel. Die laatste vormt voor De Roode wel een technisch hoogtepunt, dit jaar. ,,De kabel loopt over het Piusplein, waar het slotfeest is met Guus Meeuwis”, legt hij uit. Daardoor hangen we als kijker straks boven de hoofden van het koninklijk bezoek als de wandeling naar het podium wordt ingezet.
'Koningsdag nieuwe stijl'

Dionne Stax NOS Koningsdag 2017 Journaal presentatrice 27 april NPO1 opening spoorzone verboden stad Tilburg

Ook leuk: zelfs in de helm van iemand die op een skateboard zijn kunsten vertoont, plaatst de omroep een cameraatje. Zij heeft de lat op televisietechnisch gebied in de loop der jaren steeds hoger gelegd, zo voel je aan alles. ‘Koningsdag nieuwe stijl’ vraagt daar volgens Van Breemen ook om. ,,Op Koninginnedag werden twee plaatsen bezocht. Daar tussen in had je een pauze van een uur. Nu schuift alles in elkaar en gebeurt er veel meer.”

Ondanks de minutieuze voorbereiding, kunnen er altijd nog dingen mis gaan, zo leert de ervaring ook. In Zwolle kwam er vocht in de camera die hoog in de lucht hing, waardoor televisiekijkers een vlek op het beeld zagen.

Maar erger kan ook, haalt Van Breemen een uitzending van Prinsjesdag aan. Technici dachten een kabel veilig door de Hofvijver te kunnen laten lopen. ,,Toen bleek er ’s ochtends een politieboot te patrouilleren en die heeft de kabel kapot gevaren”, aldus Van Breemen. ,,Het moment dat een man een waxinelichthouder naar de koets gooide, konden we daardoor niet live uitzenden.”

Maar de mensen van de NOS kunnen ook relativeren. Hoe graag een stad op Koningsdag ook in de schijnwerpers staat (Zwolle zendt nog steeds radiospotjes uit die verwijzen naar het koninklijk bezoek), de ogen zijn toch vooral gericht op de Koning en zijn familie. ,,Je moet het niet te ingewikkeld maken, het publiek komt daar ook gewoon voor een handje en een selfie. Dat de prinsesjes tegenwoordig ook meelopen is de bonus.”

Live terugblikken tussen 19 en 20 uur
Aan het Tilburgse Piusplein wordt tussen 19 en 20 uur live teruggeblikt op Koningsdag. ,,Winfried Baijens presenteert en er zijn gasten, zoals Guus Meeuwis.” Tevens is die uitzending hét moment om nog niet vertoonde beelden van het koninklijk bezoek alsnog te gebruiken.

Koning: het is een warm bad

"Het had niet mooier kunnen zijn", zegt koning Willem-Alexander over het bezoek aan Tilburg. Hij noemt de grote belangstelling van de Tilburgers "een warm bad".

De koning heeft vanochtend thuis nog geen cadeaus gehad, zei hij tegen NOS-verslaggever Dionne Stax. "We gaan mijn verjaardag vanmiddag bij thuiskomst vieren. Ik moet nog even gespannen afwachten wat het mooie cadeau zal zijn."

Willem-Alexander is blij met de reacties op het gesprek dat hij had met Wilfried de Jong. Dat werd gisteravond uitgezonden op NPO 1 en RTL 4. Zo'n vier miljoen mensen hebben het gezien. De reacties waren overwegend positief.

"Ik heb ontzettend veel reacties gehad", zegt de koning. "Het allerbelangrijkste is dat ik de kans heb gekregen om deze man van 50 te kunnen laten zien. (...) Ik ben blij dat het goed gevallen is." 
 
Cijfers op een rij:
100 medewerkers van de NOS zijn in Tilburg in touw rond de live uitzending op Koningsdag

20 kilometer kabel wordt door Tilburg getrokken om de uitzending mogelijk te maken. 30 kabeltrekkers zijn daar een dag mee bezig.

30 cameraposities heeft de NOS in Tilburg uitgekozen. Er gaan 10 camera’s mee om die posities in estafettevorm in te nemen

40 meter moet een hoogwerker omhoog om alle antennes in de lucht te houden.

Koning viert vijftigste verjaardag in Tilburg

Tilburg maakt zich op voor een bijzondere Koningsdag. De stad ontvangt vandaag koning Willem-Alexander en zijn familie voor de viering van zijn vijftigste verjaardag. Net als in vorige jaren komen de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook mee.

De koning en zijn familie komen per koninklijke trein aan op het station. Daarna wandelen ze langs 13 verschillende 'werelden', die samen het verhaal van de stad vertellen.

Daarin laat Tilburg zich zien als stad van onder meer het carnaval, onderwijs, urban sports, dans, techniek en muziek. Een aantal omliggende gemeenten presenteert zich als 'het groene hart van Brabant'.

Op het Burgemeester Stekelenburgplein wordt de koninklijke familie welkom geheten met de 'Tune van Tilburg', gezongen door bijna duizend leden van zo'n 77 koren uit Tilburg en omgeving.

De tune is geschreven door zanger Guus Meeuwis en is een aangepaste versie van zijn nummer Proosten. Tijdens het twee uur durende bezoek komt het nummer in verschillende uitvoeringen terug, bijvoorbeeld in de Koepelhal.

Daar spelen vijftig pianisten een compositie, waarin de tune in is verwerkt. "Maar alleen de muzikanten zullen dat stukje herkennen hoor", zegt Etienne Grosveld. Hij heeft het idee bedacht en levert de piano's.
Ratjetoe

Het stuk is speciaal gecomponeerd voor Koningsdag en wordt gespeeld door een aantal Tilburgse pianisten. "Het is te gek dat we dit gaan spelen. Een prachtig eens-in-je-leven moment, waar we flink voor gaan uitpakken."

"De uitdaging zit hem in de tempowisselingen en dat we tegelijkertijd moeten beginnen en eindigen. Anders wordt het een ratjetoe."

Het bezoek eindigt met een muzikaal feest op het Piusplein, waar Tilburgers als Guus Meeuwis, Gers Pardoel en Kenny B optreden. Bij het vertrek wordt de koninklijke familie uitgezwaaid met duizenden zakdoeken.

Rechtstreeks verslag van de viering van Koningsdag in Tilburg. De vandaag 50 geworden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere leden van de koninklijke familie krijgen op een wandelroute met dertien haltes (naar het netnummer 013) “het verhaal van Tilburg” verteld, van de textielgeschiedenis tot de hightech industrie. Ook zijn er optredens door een aantal bekende Tilburgers, onder wie Guus Meeuwis. Verslaggevers Dionne Stax, Siham Raijoul en Martijn Bink staan langs de route en de uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

Om 19.00 uur vanavond bekijkt en becommentarieert presentator Winfried Baijens met Guus Meeuwis en andere prominente Tilburgers de hoogtepunten van de dag. Dat doen ze rechtstreeks vanaf het Piusplein, waar de Tilburgers met een groot feest Koningsdag afsluiten. In de live uitzending is ook aandacht voor de opmerkelijkste en mooiste foto’s (en vooral selfies) van de dag. Guus Meeuwis treedt ook op.

Programma en route Koningsdag 2017 in Tilburg

 De koninklijke familie viert dit jaar op 27 april Koningsdag in Tilburg, op de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander. Bekijk hier het programma en meer informatie.
Wie lopen mee in de koninklijke stoet?

Uiteraard koning Willem-Alexander, koningin Máxima en hun drie dochters Amalia, Ariane en Alexia. Verder zijn aanwezig: prins Constantijn, prinses Laurentien, prins Maurits, prinses Marilène, prins Bernard, prinses Annette, prins Pieter-Kristiaan, prinses Anita, prins Floris en prinses Aimée.

Prinses Beatrix ontbreekt.

Het programma

Tilburg is onderverdeeld in elf ankerpunten met elk een eigen thema, waaronder cultuur, onderwijs, sport en feest.

Om 11.00 uur arriveren de Oranjes per trein op het station van Tilburg. Hier worden ze welkom geheten door burgemeester Peter Noordanus en enkele Tilburgse kinderen. De route door de stad zou ongeveer twee uur moeten duren.

1) 11.00 uur: Aankomst koninklijke familie

De Oranjes komen per trein binnen op het station van Tilburg. Burgemeester Peter Noordanus heet ze welkom met enkele Tilburgse kinderen.

2) 11.05 uur: Groots welkom

Op het Burgemeester Stekelenburgplein is een muzikaal welkom door leden van 77 Tilburgse koren en het Euregio Jeugdorkest. Ze zingen de Tune van Tilburg. Dansers van Fontys Hogeschool voor de Kunsten doen een uitvoering hierbij.

3) 11.20 uur: Carnaval der Culturen

Verschillende culturele activiteiten die kenmerkend voor Tilburg zijn, komen aan bod. Hierbij hoort bijvoorbeeld roze maandag en carnaval. Er is hier ruimte voor ontmoeting met het publiek.

4) 11.25 uur: Tilburg bouwt een feestje

De Oranjes lopen langs sociale en maatschappelijke initiatieven: er is een feestlocatie gebouwd door mensen met een beperking.

5) 11.30 uur: Tilburg onderwijsstad

De stoet bezoekt het Ontdekstation. Dit is een educatief project waarin kinderen uit de Tilburgse samenleving zelf uitvindingen hebben gebouwd.

6) 11.40 uur: Tilburg in geuren en kleuren

De Oranjes ontmoeten Syrische vluchtelinge Rania Sommakia, die nu anderhalf jaar in Nederland woont. Op de parkeerplaats is een Social Marketplace ingericht.

7) 11.45 uur: Urban sports

Bij de Hall of Fame worden diverse sporten gepresenteerd, waaronder skaters, bmx-ers, streetdancers en klimmers.

8) 11.55 uur: 50 piano's

In de Koepelhal spelen vijftig pianisten op vijftig piano's een speciaal gecomponeerd stuk.

9) 12.00 uur: Het groene hart van Brabant

Per Brabantse gemeente is een groep personen aanwezig om de Oranjes te begroeten. De deelnemende gemeentes zijn: Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk.

10) 12.15 uur: Tilburg toen

De geschiedenis van Tilburg staat centraal. Er wordt met doedelzakken gespeeld en er is een poort van gilde-vaandels. Er is hier ruimte voor ontmoeting met het publiek.

11) 12.20 uur: Tech festival

Ondernemers uit de sectoren textiel, techniek en transport presenteren zich aan de Oranjes.

12) 12.30 uur: De Heuvelpoort

Het koninklijk gezelschap passeert drie poorten, bestaande uit grote doeken. De eerste twee zijn beschilderd door fans van Willem II en De Trappers. Het derde doek is beschilderd door studenten van Fontys.

13) 12.40 uur: Grand Finale

Op het Piusplein is een groot podium waar bekende Tilburgers, waaronder Guus Meeuwis, optreden. Als de Oranjes vertrekken worden ze, volgens Tilburgs gebruik, uitgezwaaid met zakdoeken.

NOS strikt Guus Meeuwis voor tv-verslag Koningsdag

De NOS heeft Guus Meeuwis gestrikt voor het verslag van Koningsdag in Tilburg. Hij zal op 27 april te zien zijn tijdens het live-verslag én tijdens de lange nabeschouwing in de vooravond van NPO 1.

Dat heeft de omroep laten weten. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere leden van de koninklijke familie krijgen op een wandelroute met dertien haltes (naar het netnummer 013) ‘het verhaal van Tilburg’ verteld, van de textielgeschiedenis tot de hightech industrie.

Ook zijn er tijdens de wandelroute optredens door een aantal bekende Tilburgers, onder wie Guus Meeuwis. Verslaggevers Dionne Stax, Siham Raijoul en Martijn Bink staan langs de route en de uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

’s Avonds bekijkt en becommentarieert presentator Winfried Baijens met Guus Meeuwis en andere prominente Tilburgers de hoogtepunten van de dag. Dat doen ze rechtstreeks vanaf het Piusplein, waar de Tilburgers met een groot feest Koningsdag afsluiten.

In deze live-uitzending is ook aandacht voor de opmerkelijkste en mooiste foto’s, en vooral selfies, van de dag. “Guus Meeuwis treedt ook op.”

Het Koningsdag-verslag is op donderdag 27 april te zien van 10.45 tot 13.30 uur op NPO 1. De lange nabeschouwing is ‘s avonds tussen 19.00 en 19.50 uur op zender.

Koningsdag in Tilburg live bij de NOS

 NOS Koningsdag 2017
Donderdag 27 april, 10:45 Rechtstreeks verslag van de viering van Koningsdag in Tilburg, in aanwezigheid van de vandaag 50 geworden koning Willem-Alexander, koningin Máxima en andere leden van de koninklijke familie. Zij krijgen op een wandelroute met dertien haltes (naar het netnummer 013) 'het verhaal van Tilburg' verteld, van de textielgeschiedenis tot de hightech-industrie. Ook zijn er optredens door een aantal bekende Tilburgers, onder wie Guus Meeuwis. Verslaggevers Dionne Stax, Siham Raijoul en Martijn Bink staan langs de route en de uitzending wordt gepresenteerd door Astrid Kersseboom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten