dinsdag 23 mei 2017

Dionne Stax presenteert stofwisseltour: fietsen voor aandacht en onderzoek


Dionne Stax presenteert stofwisseltour: fietsen voor aandacht en onderzoek

Dionne Stax NOS Journaal presentatrice 8 maart 2014 18.00 uur vroege avond nieuws uitzending in stewardess KLM jurkje op NPO1

In drie dagen tijd leggen ruim twintig wielrenteams volgende maand in een estafette honderden kilometers af. Het doel: aandacht vragen voor stofwisselingsziekten en geld inzamelen voor onderzoek.
 
Maar: wat zijn stofwisselingsziekten eigenlijk? Wie worden erdoor getroffen? Wat is eraan te doen? En wie zijn degenen die zich belangeloos inzetten voor de actie?

Dionne Stax NOS Journaal presentatrice 8 maart 2014 17.00 uur nieuws uitzending in stewardess KLM jurkje op NPO2
 
De antwoorden zijn te zien in Stofwisseltour, een gezamenlijk en rechtstreeks programma van de NOS en KRO-NCRV, gepresenteerd door Dionne Stax en Joris Linssen.

Stofwisselingsziekten zijn er in veel varianten, maar ze hebben gemeen dat ze aangeboren zijn, dat er nog weinig over bekend is, dat de getroffenen zware handicaps ontwikkelen en dat ze een gezinsleven volledig overhoop gooien.
 
Een behandeling is er meestal niet. Jaarlijks krijgen zo’n 800 kinderen de diagnose; meer dan de helft overlijdt nog voor ze achttien zijn. Daarmee zijn stofwisselingsziekten waarschijnlijk doodsoorzaak nummer 1 onder jonge kinderen.

    Over stofwisselingsziekten is nog weinig bekend

De Stofwisseltour wordt tussen 16 en 18 juni 2017 verreden en voert onder meer langs academische ziekenhuizen. Vorig jaar (in de zesde editie) haalden de teams, die elk fietsen voor een specifiek kind, 120.000 euro op.

Bij de finish in Amsterdam ontvangt Dionne Stax onder anderen een moeder van een kind met een stofwisselingsziekte en een arts. Joris Linssen rijdt mee met de fiets-estafette en praat met deelnemers, en ook zijn er reportages te zien over verschillende teams (Linde en Jade, Iris en Cilia).

Route 2017 in vogelvlucht

Dionne Stax NOS Journaal presentatrice 8 maart 2014 13.00 uur nieuws uitzending in stewardess KLM jurkje op NPO1

De route van de Stofwisseltour 2017 is in hoofdlijnen bekend!

Vrijdag 16 juni:
Groningen Route (standaard route): Haren (Gr), Havelte, Terwolde, Lunteren. 
Totale afstand: circa 175 kilometer

Noord Holland Route: Lelystad, Enkhuizen, Purmerend, Cruquius, Aalsmeer.

Afsluitdijk Route: Duivendrecht, Hoorn, Afsluitdijk, Joure, St. Jansklooster, Kampen

Limburg Route: Maastricht, ..

Zaterdag 17 juni:
De start is in Amsterdam. Via Bilthoven en Wageningen fietsen de deelnemers naar Cuijk (130 kilometer). Vandaar uit doorfietsen naar de overnachtingsplaats (zelf regelen). De overnachtingsplaats is het laatste stofwisselpunt.
 
Kies de overnachtingsplaats zo dicht mogelijk bij het startpunt van de zondag, St Michielsgestel. Afstand Cuijk - St Michielsgestel is 45 kilometer. Totale afstand: Maximaal 175 kilometer.
Mogelijk komt er ook een startin in Maastricht.

Zondag 18 juni:
Start in St Michielsgestel. via Gorinchem fietsen naar Rotterdam, door naar Alphen/Woubrugge en dan door naar Amsterdam. Totale afstand: circa 170 kilometer

Stofwisseltour (NOS/KRO-NCRV)
Zondag 18 juni 201, 18.13-18.53 uur, NPO 1
Presentatie: Dionne Stax en Joris Linssen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten