vrijdag 27 april 2018

Dionne Stax NOS Koningsdag 2018 in Groningen


Dionne Stax Koningsdag 2018 in Groningen

Dionne Stax NOS Koningsdag 2018 op 27 april NPO1 in Groningen. Interview met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. "Groningen is een coole stad!", riep koningin Maxima tegen @DionneStax Interview Prinses Laurentien en Prins Constantijn

Koning Willem-Alexander viert zijn 51ste verjaardag met zijn gezin in Groningen. De NOS doet rechtstreeks verslag van de complete route, van het Prinsenhof tot en met de grand finale op de Vismarkt. De tocht voert langs onder andere de Martinikerk, de Grote Markt en het Broerplein. Het koninklijk gezelschap maakt onderweg kennis met de kinderburgemeester, gedupeerden van de aardbevingen in de provincie en Groningers die dit jaar een lintje hebben gekregen. Ook krijgen de koninklijke gasten een inkijkje in het fameuze Groninger studentenleven. Daarnaast zijn er verschillende dans- en muziekvoorstellingen.

De presentatie van de uitzending is in handen van Astrid Kersseboom. Dionne Stax staat langs de route en Martijn Bink doet vanaf verschillende locaties verslag.

Aan het begin van de avond kijkt Winfried Baijens terug op de hoogtepunten van de dag en praat hij na met artiesten en met mensen die de festiviteiten van nabij hebben meegemaakt.

Dionne Stax NOS Koningsdag 2018 op 27 april NPO1 in Groningen. Interview met prinses Marilène en prins Maurits van Oranje-Nassau.

27 april, NOS Koningsdag 2018
10.46-13.37 uur, NPO 1

Groningen is klaar voor de feestelijke ontvangst van koning Willem-Alexander en zijn familie voor de viering van Koningsdag. De koning viert vandaag zijn 51ste verjaardag.

Net als voorgaande jaren worden de koning en koningin vergezeld door hun drie dochters, prins Constantijn en prinses Laurentien, de vier neven van de koning (de prinsen Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris) en hun echtgenotes.

Dionne Stax NOS Koningsdag 2018 op 27 april NPO1 in Groningen. Interview met FC Groningen-speaker Jan Wildeman, die gisteren een lintje kreeg. ‘Ik hoef niet zo nodig vooraan te staan, heb het niet zo met die drukte’.

Veertien jaar geleden was de koninklijke familie ook te gast in Groningen. Beatrix, die toen nog koningin was, vierde Koninginnedag 2004 met haar familie in Warffum en Groningen.

De koninklijke familie wordt om 11.00 uur ontvangen op de Prinsenhof door burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning René Paas.

Het gezelschap maakt vervolgens een wandeling van twee uur door de binnenstad van Groningen. Op acht plekken laten diverse Groningers uit de stad en de regio 'hun' Groningen zien aan de koning. Onderweg is er veel ruimte voor Groningse muziek en ook de aardbevingsproblematiek komt aan bod. Langs de route worden zo'n 30.000 toeschouwers verwacht.

Anders dan voorgaande jaren in Dordrecht, Zwolle en Tilburg, is er geen 'Grande Parade'. Dit nieuwe element was aan Koningsdag toegevoegd zodat omliggende gemeenten in de regio zichzelf konden presenteren. Volgens de gemeente Groningen zijn stad en regio zo met elkaar verbonden, dat dit gedurende de hele route zichtbaar zal zijn.

De 11-jarige kinderburgemeester Javano Zwiers leidt het koninklijke gezelschap op het Martinikerkhof langs jong Gronings talent dat hun prestaties laat zien op het gebied van cultuur, sport, innovatie en techniek. In de Martinikerk wacht het koninklijk gezelschap een optreden van het Noord Nederlands Orkest en een dansvoorstelling van Club Guy & Roni.
Aardbevingen

Opmerkelijk dit jaar is de uitgebreide aandacht voor een actueel maatschappelijk probleem: de aardbevingen in de provincie Groningen als gevolg van de gaswinning. Op de Grote Markt licht de burgemeester van Loppersum die problemen toe en spreekt de koning met enkele gedupeerden. Maar er wordt ook naar de toekomst gekeken: ondernemers en studenten presenteren hun innovaties op het gebied van duurzaamheid en nieuwe vormen van energiewinning.

Dionne Stax NOS Koningsdag 2018 op 27 april NPO1 in Groningen. interview met bondscoach van het Nederlands voetbal Elftal Ronald Koeman. Interviews met prinsen van Oranje. Prins Bernhard van Oranje-Nassau en prinses Annette Sekrève

De koning en zijn familie maken kennis met maatschappelijk betrokken Groningers op het Waagplein. Onderweg naar het Broerplein worden ze begeleid door bands uit de Groningse popcultuur, die verwijzen naar het jaarlijkse festival Eurosonic Noorderslag.

Groningen laat zich vandaag ook zien als studentenstad. Een kwart van het aantal inwoners volgt een opleiding aan een mbo, hbo of universiteit. Op de trappen van het Academiegebouw geeft Ben Feringa, hoogleraar scheikunde en winnaar van de Nobelprijs 2016, een mini-college.

Studenten van zeven studentenverenigingen zingen samen het studentenlied van Groningen 'Het gras van het Noorderplantsoen'. Het koninklijk gezelschap loopt vervolgens langs café Soestdijk, waar prins Maurits en prins Bernhard in hun studententijd hebben gewerkt. Prins Maurits leerde daar zijn echtgenote Marilène kennen.

In de Stoeldraaierstraat toont Groningen zich als ondernemende stad én regio op het gebied van digitale innovatie, agricultuur, industriële hennepteelt en toerisme. De succesvolle Groningse internetondernemer Ben Woldring leidt de koninklijke familie rond.
Grande Finale

De 'Grande Finale' tenslotte is op de Vismarkt, waar singer-songwriter Arnold Veeman uit Kloosterburen samen met Groningse gastartiesten 'Mien Grunneger Stad' zingt.

Groningen en het koninklijk gezelschap nemen daarna afscheid van elkaar, maar het feest in de stad zal ongetwijfeld nog wel even doorgaan

Kleding van Máxima

De prinsessen Amalia, Alexia en Ariane droegen alle drie iets uit de garderobe van hun moeder, ontdekte Josine Droogendijk, die het boek Modekoningin Máxima schreef.

Dionne Stax start NOS Koningsdag 2018 op 27 april NPO1 Martinikerkhof, Groningen. Dansen met The Urban Dance Center - TUDC @tudcgroningen en @tdchoogeveen, interview met Burgemeester Peter den Oudsten.

Amalia (14) droeg een jasje dat Máxima in 2015, 2016 en 2017 aan had. Alexia (12) liep met een spijkerjasje dat haar moeder op Koninginnedag in 2004 droeg en Ariane (11) had een vestje mee uit de kast van Máxima.

Máxima zelf had een creatie aan van het Belgische modehuis Natan. Ze droeg een baret die ze in 2004 ook al eens op had.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten