donderdag 26 april 2018

Dionne Stax presenteert op donderdag 26 april 2018 om 21.30 uur NPO1 aflevering 3 van 'Van Onschatbare Waarde': Een kunstbeen, een BBC-microfoon uit de Jaren 30, een Ferdinand Bol en een zeldzame gouden tas.

Dionne Stax presenteert op donderdag 26 april 2018 om 21.30 uur NPO1 aflevering 3 van 'Van Onschatbare Waarde': Een kunstbeen, een BBC-microfoon uit de Jaren 30, een Ferdinand Bol en een zeldzame gouden tas.

Op donderdag 26 april om 21.30 uur op NPO 1 bij MAX weer een leuke nieuwe aflevering van Van onschatbare waarde! Verkopers bieden weer bijzondere objecten aan de vier gerenommeerde kunst- en curiosa-experts aan.


Van onschatbare waarde

Dagelijks worden vele waardevolle spullen verhandeld onder een groep kenners en handelaren. In dit programma krijgen verkopers de kans om hun bijzondere object te verkopen aan één van de vier gerenommeerde kenners.

De ervaren experts bezitten ieder een eigen kamer. De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts, maar terug naar een eerder mislukte onderhandeling is niet toegestaan. Wie zich blindstaart op de allerhoogste verkoopprijs, loopt het risico om huiswaarts te keren met object en zonder geld. Maar, wie naar een goede prijs zoekt, moet risico’s nemen. Slechts één ding is zeker: eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg terug.


Aflevering 3 – donderdag 26 april om 21.30 uur op NPO 1
Verkoopster Alice klopt ’s ochtends aan bij het pand van de Van onschatbare waarde-experts. Ze brengt een kunstbeen uit de 19e eeuw mee, dat ze vond in een motorzaak. Ze ruilde het ooit voor een wandgokkast. Een aantal experts is zeer geïnteresseerd in haar object. Maar merkt Alice dat tijdens haar onderhandeling, of zet ze te laag in?

Dan komt verkoper Hans aan. Hij verzamelt microfoons en heeft een heel bijzonder exemplaar mee: een BBC-microfoon uit de jaren 30, die hij gebruikte om in te zingen met zijn band. Hij zint op een nieuw microfoonproject en kan de opbrengst wel gebruiken. Vinden de experts de microfoon net zo bijzonder als hijzelf?

Tot slot staat Melle uit Harlingen voor de deur. Onder zijn arm een heuse Ferdinand Bol. Het gaat om een ets die de meesterleerling van Rembrandt in de 17e eeuw maakte. Op de ets staat ‘Het offer van Abraham’; een Bijbelse afbeelding uit het Oude Testament.

Verder aangeboden deze aflevering: een zeldzame gouden tas.

Alice heeft een opmerkelijk verkoopstuk: een kunstbeen uit de negentiende eeuw. Hans wil zijn BBC-microfoon uit de jaren 30 van de hand doen. Melle is in het bezit van een ets van Ferdinand Bol, die hij wil verkopen.

De experts van Van onschatbare waarde zetelen vandaag weer in een voormalig Utrechts antiquariaat. Hier ontvangt Dionne Stax verkopers die hopen hun bijzondere object te kunnen verhandelen. Zo probeert Caroline de experts te interesseren voor haar gouden tasje, een erfstuk van haar grootmoeder. Caroline droeg het ooit tijdens een groot feest en daarna verdween het in de kluis. Alice heeft een opmerkelijk verkoopstuk: een kunstbeen uit de negentiende eeuw dat ze vond in een motorzaak. Verkoper Hans wil zijn BBC-microfoon uit de jaren 30 van de hand doen. Zelf vindt hij de microfoon heel bijzonder, maar vinden de kenners dat ook? Melle bezit een ets van Ferdinand Bol, die hij wil verkopen. De meesterleerling van Rembrandt maakte hem in de zeventiende eeuw.

Van onschatbare waarde: ets van Ferdinand Bol

Ferdinand Bol is een bekende Nederlandse schilder die het vak leert van niemand minder dan Rembrandt van Rijn. Zijn werk is doorgaans zeer kostbaar, maar geldt dat ook voor de ets van zijn hand die voorbij komt in Van onschatbare waarde?
Over Ferdinand Bol

Ferdinand Bol wordt in 1616 geboren in Dordrecht als zoon van een meesterchirurgijn. De jonge Bol besluit zijn vader niet achterna te gaan, want zijn hart ligt bij de schilderkunst. Hij begint aan een schildersopleiding en om deze te voltooien vertrekt hij naar Amsterdam. Hier gaat hij in de leer bij Rembrandt van Rijn en binnen een mum van tijd maakt hij zich de stijl van Van Rijn eigen. Zodoende is het al meerdere malen voorgekomen dat schilderijen die eerder aan Rembrandt toegeschreven zijn, toch van Bols hand blijken te zijn en andersom.

Bol heeft een succesvolle carrière, maar vanaf 1669 raakt hij geen penseel meer aan. Niemand weet precies waarom, maar er wordt gezegd dat dit komt omdat zijn goede vriend Rembrandt in dat jaar overlijdt. Bol zelf overlijdt in 1680.
Ook in de Hermitage

Naast veel beroemde schilderijen, heeft Bol ook etsen gemaakt. 1 van die etsen is te zien in Van onschatbare waarde en wordt in 1970 gekocht op een veiling. De persoon die het koopt heeft geen idee dat het een echte Bol betreft, want er staat geen naam op. Inmiddels is het duidelijk dat het echt gaat om een originele Ferdinand Bol. Ook weet de eigenaar van de ets te vertellen dat er een exacte kopie van deze ets in de Hermitage in Sint-Petersburg hangt, wat een zeer gerenommeerd museum is. Er is echter 1 groot verschil: die uit Van onschatbare waarde is nog helemaal gaaf en op die van de Hermitage zitten roestplekken.

U ziet de aflevering van Van onschatbare waarde met daarin de ets van Ferdinand Bol op 26 april 2018 om 21.30 uur op NPO 1.

De experts
Ook dit jaar zijn er weer de vier experts in Van onschatbare waarde: Ilse Daatselaar, Bert Degenaar, Ebert Roest en Arnold Wegh.

Datum:     Donderdag 26 april 2018
Tijd:     21:30 - 22:20
Genre:     Informatief
Subgenre:     Realityreeks
Presentatie:     Dionne Stax

En natuurlijk de grote kleine ster van de show, mopshondje Mientje!

Twitter hashtag: #Vanonschatbarewaarde | facebook.com/Vanonschatbarewaarde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten