donderdag 19 april 2018
Dionne Stax presenteert op donderdag 19 april 2018 om 21.30 uur NPO1 aflevering 2 van 'Van Onschatbare Waarde': Een rad van fortuin, een kunst bierwagen, een Japanse plaquette en een Italiaanse draagstoel.
Dionne Stax presenteert op donderdag 19 april 2018 om 21.30 uur NPO1 aflevering 2 van 'Van Onschatbare Waarde': Een rad van fortuin, een kunst bierwagen, een Japanse plaquette en een Italiaanse draagstoel.
Dagelijks worden vele waardevolle spullen verhandeld onder een groep kenners en handelaren. In dit programma krijgen verkopers de kans om hun bijzondere object te verkopen aan één van de vier gerenommeerde kenners.
De ervaren experts bezitten ieder een eigen kamer. De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts, maar terug naar een eerder mislukte onderhandeling is niet toegestaan. Wie zich blindstaart op de allerhoogste verkoopprijs, loopt het risico om huiswaarts te keren met object en zonder geld. Maar, wie naar een goede prijs zoekt, moet risico’s nemen. Slechts één ding is zeker: eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg terug.
Op donderdag 19 om 21.30 uur op NPO 1 bij omroep MAX een nieuwe aflevering van Van onschatbare waarde! Verkopers bieden weer bijzondere objecten aan de vier gerenommeerde kunst- en curiosa-experts aan.
Aflevering 2 – donderdag 19 april om 21.30 uur op NPO 1, een rad van fortuin, een kunst bierwagen, een Japanse plaquette en een Italiaanse draagstoel.
Deze aflevering begint met Merel. Zij neemt een ‘rad van fortuin’ of ‘rad van avontuur’ mee voor de experts. Het rad zorgde voor spanning en sensatie op Amerikaanse kermissen en in casino’s. In het rad zitten dollarbiljetten verwerkt uit de jaren 30. Het Amerikaanse object heeft jaren in een Nederlands museum gestaan. Het geld wil Merel graag investeren in een nieuwe keuken, maar levert het rad genoeg op om dat te kunnen bekostigen?
Wick is de trotse eigenaar van een zogenoemde kunst bierwagen. In juni 1962 was de opening van het Grand Hotel de Cocagne in Eindhoven en werd dit kunstwerk van Huib Noorlander onthuld in de lounge. Bij een overname, is het kunstwerk van de muur gehaald. De vader van Wick, die bij de technische dienst werkte, nam het mee naar huis. Wick ziet het object als de nalatenschap van zijn vader en wil de opbrengst graag delen met zijn broer en zus. Kan hij hen verrassen met een mooi bedrag?
Ook zien we Diederick met een Japanse plaquette. Geportretteerd is Prins en stadhouder Willem V te paard. Het Japans lakportret op koper, uit het laatste kwart van de 18e eeuw, zit in de originele houten lijst en is ingelegd met parelmoer. Diederick zet hoog in, maar gelukkig heeft hij enige onderhandelingsruimte.
De aflevering eindigt met Vittoria en haar Italiaanse draagstoel. Vittoria’s grootmoeder was een chique antiquair in Milaan en een gevestigde naam op de Italiaanse antiekmarkt. De draagstoel stond in haar huis. Als kind speelde Vittoria in de draagstoel. Na het overlijden van haar oma, erfde Vittoria haar huis mét alle spullen. Nu hoopt Vittoria een mooi bedrag voor de draagstoel te ontvangen.
Van onschatbare waarde: plaquette van Willem V
Lage tijd is de VOC-handelsbasis in de haven van Nagasaki de enige plek waar westerse en Japanse kooplui contact met elkaar hebben. Hier raken de Nederlanders onder de indruk van een verfijnde kunstvorm: Japans lakwerk. Het plaquette uit Van onschatbare waarde met de beeltenis van prins en stadhouder Willem V is het resultaat van hun enthousiasme.
Bijzondere techniek
Japans lakwerk herkent u aan de diep zwarte achtergrond met daarop een in goud uitgevoerde afbeelding. Allerlei houten voorwerpen worden op deze manier bewerkt: van panelen tot tafels en van kamerschermen tot opbergdoosjes. De techniek wordt al eeuwenlang gebruikt en is zeer ingewikkeld. Het object moet bewerkt worden met verschillende laklagen en vervolgens wordt er met goudpoeder een figuur in gemaakt. Vermoedelijk is deze techniek al meer dan 7000 jaar oud, maar het duurt tot de 17e eeuw voordat Nederland er kennis mee maakt. In die tijd is Japans lakwerk belangrijke handelswaar voor de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Nederlandse kooplui nemen massaal tekeningen en gravures van thuis mee die zij in de haven van Nagasaki laten vereeuwigen met lak.
Paleis Huis ten Bosch
De afbeelding van prins en stadhouder Willem V stamt uit eind 18e eeuw, de periode waarin de VOC ophoudt te bestaan. De opdrachtgever is de Nederlandse koopman Johan Frederik Baron van Reede en blijft tot zijn dood in zijn bezit. Daarna wordt het op opgenomen in zijn erfenis en zodoende is het bij de huidige eigenaar terecht gekomen. Inmiddels heeft deze persoon het al 40 jaar in zijn bezit en is het onder meer op The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht tentoongesteld. Een identiek exemplaar van het plaquette is overigens in de handen van de koninklijke familie en hangt aan de muur in Paleis Huis ten Bosch.
Wat gaan de experts Bert Degenaar, Ilse Daatselaar, Ebert Roest en Arnold Wegh bieden?
Van onschatbare waarde
Donderdag 19 april 2018 om 21.30 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax
En natuurlijk de grote kleine ster van de show, mopshondje Mientje!
Twitter hashtag: #Vanonschatbarewaarde | facebook.com/Vanonschatbarewaarde
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten