Dionne Stax presenteert nieuw seizoen 'Van Onschatbare Waarde' vanaf donderdag 12 april 2018 om 21.30 uur op NPO 1, Aflevering 1: Een stereographoscoop, een Louis Vuitton-koffer, een etalageklopper en een draaiorgel.
Dionne Stax presenteert vanaf donderdag 12 april 2018 om 21.30 uur op NPO 1 een nieuw seizoen van 'Van Onschatbare Waarde'. Ook deze reeks mogen verkopers aankloppen bij vier experts om hun bijzondere objecten te verhandelen voor een zo hoog mogelijk bedrag.
Dionne Stax met 1e aflevering 'Van onschatbare waarde' een stereographoscoop op 12 april 2018 NPO1 bij omroep MAX, seizoen 2.
Maar als een bod eenmaal geaccepteerd of geweigerd is, is er geen weg meer terug.
In het MAX-programma 'Van Onschatbare Waarde' krijgen mensen uit heel Nederland de unieke kans om hun waardevolle pronkstukken te verkopen aan één van de gerenommeerde experts. De experts ontvangen verkopers in hun eigen kamer. De verkoper accepteert het bod of kiest ervoor om door te gaan naar de volgende kamer. Maar er moet wel slim onderhandeld worden, want als een bod eenmaal geaccepteerd of geweigerd is, dan is er geen weg meer terug… Lukt het de verkoper de experts te verleiden tot zijn of haar hoogste bod?
Van onschatbare waarde
Dagelijks worden vele waardevolle spullen verhandeld onder een groep kenners en handelaren. In dit programma krijgen verkopers de kans om hun bijzondere object te verkopen aan één van de vier gerenommeerde kenners.
Dionne Stax met 1e aflevering 'Van onschatbare waarde' een Louis Vuitton-koffer op 12 april 2018 NPO1 bij omroep MAX, seizoen 2.
De ervaren experts bezitten ieder een eigen kamer. De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts, maar terug naar een eerder mislukte onderhandeling is niet toegestaan. Wie zich blindstaart op de allerhoogste verkoopprijs, loopt het risico om huiswaarts te keren met object en zonder geld. Maar, wie naar een goede prijs zoekt, moet risico’s nemen. Slechts één ding is zeker: eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg terug.
Aflevering 1 – donderdag 12 april om 21.30 uur op NPO 1
Het startschot voor een nieuwe seizoen wordt gegeven door Jos. De Amsterdamse tante van Jos’ vrouw was door zware astma aan huis gekluisterd. Ter vermaak bezat zij een stereographoscoop, een soort 19e-eeuwse ‘3D-bril’. Het object heeft emotionele waarde, maar ligt ook alweer vijftien jaar in de kast. Lukt het Jos om de stereographoscoop voor een goede prijs te slijten?
Ook zien we Simone. Simone trof een heuse Louis Vuitton-koffer uit 1928 aan in het pension van de Franse tante van haar stiefvader. De koffer bevat meerdere briefwisselingen en telegrammen, waaruit te ontdekken valt dat de eigenaresse jarenlang verwikkeld was in een tragische liefdesaffaire. Zien de experts brood in dit unieke object?
En verder: de etalageklopper van Sjaak. Het 70 centimeter hoge object stond vermoedelijk ergens in de jaren 20 in een deftige zaak in Duitsland. Door een drijfveertje beweegt het mannetje zijn arm en tikt hij tegen de ruit om klanten te lokken. Vooral Ebert lijkt erg geïnteresseerd in het object. Maar zou Sjaak bij Ebert aankloppen?
Tot slot zien we aan het eind van de eerste aflevering John. John kocht zijn draaiorgel in een vlaag van verstandsverbijstering. Hij denkt dat het orgel ongeveer 70 jaar oud is. John zet hoog in bij de experts, maar is hij niet té optimistisch?
Van onschatbare waarde: het draaiorgel
Het draaiorgel een typische Nederlandse uitvinding? Integendeel. Het muziekinstrument komt uit Italië, maar is al sinds jaar en dag goed vertegenwoordigd op de Nederlandse straten. Vaak zijn ze prachtig om te zien, maar zijn ze ook iets waard? U ziet het in aflevering 1 van de nieuwe reeks Van onschatbare waarde.
Op de straten van Parijs
De geschiedenis van het draaiorgel start in het jaar 1850, als Italiaanse straatmuzikanten zichzelf op de straten van Parijs gaan begeleiden met een klein straatdraaiorgel. De muzikanten bouwen de orgels zelf en binnen een mum van tijd zijn de instrumenten zo populair dat de Italianen een bedrijf beginnen. Al snel zijn zij niet meer de enige, want de Duitsers, Fransen en Belgen beginnen de ambacht ook uit te voeren.
Het draaiorgel komt naar Nederland
Er is tot dan toe nog geen Nederlander aan te pas gekomen, maar dat verandert in 1875, als de Belg Leon Warniels een draaiorgelverhuurbedrijf begint in Amsterdam. Orgelmannen kunnen bij hem een orgel huren en bij de gemeente een vergunning aanvragen om op straat te mogen spelen. Van deze mogelijkheid wordt gretig gebruik gemaakt, want rond 1900 is het draaiorgel niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Amsterdam. In die tijd is het orgel vaak de enige manier waarop men nieuwe muziek kan horen.
Wereldstad
In 1935 verandert de positie van het draaiorgel in de Amsterdamse binnenstad doordat de gemeenten geen nieuwe vergunningen meer afgeeft. De hoofdstad moet een wereldstad worden en in een wereldstad is geen plek voor het draaiorgel, is de gedachte. Zodoende verdwijnt het draaiorgel langzaam uit het Nederlandse straatbeeld, al is het op verschillende plekken nog wel te horen.
Draaiorgelbouwers
Momenteel zijn er nog een aantal draaiorgelbedrijven in Nederland. De bekendste is Perlee uit Amsterdam, het bedrijf van de familie Perlee. In 1932 nemen zij de orgelverhuur van Leon Warniels over en sindsdien zijn zij gevestigd aan de Westerstraat in Amsterdam, waar zij ook een klein museum hebben.
Hoeveel is het waard?
In Van onschatbare waarde van 12 april 2018 wordt er een draaiorgel aangeboden dat stamt uit 1930. Het orgel is prachtig versierd en er zit ook een koffer met bladmuziek bij. De huidige eigenaar heeft het in een vlaag van verstandsverbijstering voor iets minder dan 5000 euro aangeschaft en is zeer benieuwd wat het écht waard is.
De 'Van Onschatbare Waarde' experts zijn: Bert Degenaar, Ilse Daatselaar, Ebert Roest en Arnold Wegh.
En vergeet natuurlijk mopshondje Mientje niet, de mascotte en kleine grote ster van de show!
'Van Onschatbare Waarde', vanaf 12 april 2018 elke donderdag om 21.30 uur op NPO 1.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten