woensdag 1 november 2017
Dionne Stax presenteert vernieuwd Operatie Live: borstvervangende operatie met eigen weefsel bij borstkanker
Dionne Stax presenteert vernieuwd Operatie Live: borstvervangende operatie met eigen weefsel bij borstkanker
Woensdag 1 november 2017 om 21.25 uur op NPO 1
Dionne Stax presenteert compleet vernieuwd Operatie Live
Operatie Live van Omroep MAX is terug én vernieuwd! Op woensdag 1 november om 21.25 uur op NPO 1 krijgt Nederland de mogelijkheid om over de schouders van deskundige chirurgen mee te kijken bij een borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker. Voor het eerst in Operatie Live geven gerenommeerde artsen diverse colleges én introduceert MAX een tweede scherm, waarmee kijkers de operatie door de ogen van de chirurg kunnen volgen.
Borstkanker wordt algemeen beschouwd als de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Eén op de zeven vrouwen krijgt in de loop van het leven hiermee te maken. Het vertrekpunt van de uitzending is een interactief college dat in de centrale hal van het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein geleid wordt door Dionne Stax. Chirurgen nemen de kijker thuis mee in de wereld van de patiënt en de betreffende operatie. Ook zal Dionne vragen vanuit het aanwezige publiek rechtstreeks stellen aan de uitvoerende chirurg in de operatiekamer.
Tijdens de uitzending ondergaat een patiënte een borstreconstructie met eigen weefsel. De operatie begint al overdag en bestaat uit twee delen: de verwijdering van het borstklierweefsel en een reconstructie van de borst met eigen weefsel uit de buikwand. Tijdens de uitzending kunnen kijkers live het tweede deel van de operatie volgen. Het eerste deel is opgenomen, een samenvatting hiervan zal in Operatie Live te zien zijn. Plastisch chirurgen Erik Zonnevylle en Philip Juten van het St. Antonius Ziekenhuis voeren tijdens de uitzending de operatie uit. Oncologisch chirurgen Ron Koelemij en Annemiek Doeksen geven vanuit de centrale hal uitleg over deze bijzondere operatie.Ook te gast is professor Phillip Blondeel, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Gent. Hij was de eerste plastisch chirurg in Europa die deze operatie uitvoerde. In Operatie Live geeft Blondeel een college over de toekomst van dit soort operaties.
Dionne Stax neemt een kijkje in de operatiekamer van Operatie Live, 1 november 2017 21.25 NPO1 Het vertrekpunt van Operatie Live is een interactief college dat geleid wordt door Dionne Stax. Chirurgen nemen de kijker thuis mee in de wereld van de patiënt en de betreffende operatie. Ook zal Dionne vragen vanuit het aanwezige publiek rechtstreeks stellen aan de uitvoerende chirurg in de operatiekamer. NOS Journaal presentatrice #borstreconstructie #ziekenhuis #Nieuwegein #informatief
Tweede scherm
Dionne Stax opening programma Operatie Live op 1 november 2017 NPO1 Omroep MAX NOS Journaal presentatrice #Borstreconstructie #ziekenhuis #Nieuwegein #informatief
Nieuw bij deze editie van Operatie Live is het tweede scherm. Op www.maxvandaag.nl/operatielive is het mogelijk om rechtstreeks door de ogen van plastisch chirurg Erik Zonnevylle mee te kijken. Tijdens de operatie draagt hij een hoofdcamera.
Exclusieve webvideo’s
Voorafgaand aan de uitzending zal op www.maxvandaag.nl/operatielive een aantal webvideo’s beschikbaar komen. Zo neemt Dionne alvast een kijkje in de operatiekamer, stellen de behandelend arts en het operatieteam zich voor én zijn er drie korte portretten van vrouwen die een vergelijkbare operatie hebben ondergaan te zien. Hoe gaat het nu met hen?
After Talk
Direct na de uitzending van Operatie Live gaan we door op themakanaal NPO Best. Dionne praat verder met plastisch chirurg Erik Zonnevylle die dan net klaar is met de operatie. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen aan vrouwen die eenzelfde operatie ondergingen vanwege borstkanker of dragerschap van het gen BRCA+.
Operatie Live
Woensdag 1 november om 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax
Tweede scherm via: www.maxvandaag.nl/opertatielive
Operatie Live Aftertalk
Direct na uitzending op NPO Best
Via www.npobest.nl, Ziggo kanaal 311 en KPN kanaal 58
#OperatieLive | www.facebook.com/operatielive
Live stream Operatie Live
Dionne Stax vertelt in talkshow Pauw over programma Operatie Live: borstreconstructie op 1 november 2017 21.25 NPO1 oncologisch chirurg Annemiek Doeksen 31 oktober 2017 Jeroen Pauw NOS Journaal presentatrice #borstreconstructie #ziekenhuis #Nieuwegein #informatief
Op 1 november 2017 biedt MAX de kijker in Operatie Live een uniek kijkje achter de schermen van een bijzondere operatie. Over de schouders van deskundige chirurgen kunt u dit keer live meekijken bij een borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker.
Nieuw bij deze editie van Operatie Live is het tweede scherm. U kunt rechtstreeks door de ogen van de artsen meekijken.
Ervaringsverhalen DIEP flap operatie van Ria, Erika en Liane
In Operatie Live volgen we op 1 november 2017 een DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator) flap operatie. Deze operatie wordt uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker die ervoor kiezen om hun borst te verwijderen. Maar ook bij vrouwen die drager zijn van het BRCA+ gen. Zij hebben (nog) geen borstkanker maar kiezen ervoor preventief beide borsten te verwijderen. Ria krijgt in 2015 de diagnose borstkanker, Erika in 2007 en bij Liane is het BRCA+ gen ontdekt. Bij beiden is de DIEP flap operatie uitgevoerd en zij doen hier hun verhaal.
Ria
Ria(48) is getrouwd en moeder van een volwassen zoon. Eind 2015 ontdekt ze een schijf in haar borst die niet weggaat. Via de huisarts wordt ze doorverwezen; de diagnose borstkanker met uitzaaiingen naar de oksel is helaas een feit. Na de eerste emotionele schok wordt het behandeltraject met chemotherapie, bestraling inclusief het verliezen van haar haren ingezet.
Dionne Stax blikt in Tijd voor MAX vanuit ziekenhuis Nieuwegein vooruit op Operatie Live 1 november 2017 21.25 NPO1 Martine van Os Omroep MAX NOS Journaal presentatrice #Borstreconstructie #kijktip Woensdagavond is het tijd voor Operatie Live, het MAX-programma dat de kijker een unieke blik achter de schermen biedt bij een baanbrekende operatie. Ditmaal krijgt Nederland de gelegenheid om over de schouders van deskundige chirurgen mee te kijken bij een borstvervangende operatie. In Tijd voor MAX wordt alvast even met het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein geschakeld om te kijken of iedereen er klaar voor is.
Verdere behandeling is noodzakelijk. Na voorlichting over verschillende behandelmethodes kiest Ria voor een directe DIEP flap operatie. Deze ingreep ondergaat zij in 2016. Dat betekent voor haar dat haar borst wordt verwijderd en met weefsel uit haar buikwand een nieuwe borst wordt gemaakt.
Erika
Erika (58) krijgt 10 jaar geleden de diagnose borstkanker. Na de behandeling ondergaat zij uiteindelijk een borstamputatie om het kankerweefsel te verwijderen. Erika kiest voor een secundaire oplossing. Dat betekent in het geval van Erika dat de borst inclusief tepel eerst wordt verwijderd door een oncologisch chirurg. In een later stadium is pas de DIEP flap operatie uitgevoerd. Erika wilde zich namelijk eerst goed oriënteren wanneer en door wie zij de borstreconstructie wilde laten doen.
Na het maken van de keuze, moest Erika eerst nog meer buikvet ontwikkelen. Voldoende om een nieuwe borst van reconstrueren. Er zit uiteindelijk 4 jaar tussen het verwijderen van de borst en de reconstructie. Na de reconstructie is er nog een nieuwe tepel getatoeëerd door de plastisch chirurg.
Liane
Liane(39) is getrouwd en moeder van 2 dochters. Liane is drager van het BRCA+ gen. Dat zij mogelijk drager is van dit gen weet Liane al heel lang. Sinds haar 25e weet zij het na het doen van verschillende onderzoeken zeker.
BRCA+ is een erfelijke genmutatie waarbij vrouwen 50 procent kans hebben om drager te zijn. Van het gen bestaan meerdere varianten. Deze varianten zorgen ervoor dat er een zeer grote kans is op het krijgen van borstkanker en/of het krijgen van eierstokkanker.
Borstkanker komt in de familie van haar vader veel voor. Daarom is het voor Liane geen verrassing dat ze drager is. Liane is heel nuchter en zo heeft ze de situatie ook aangepakt. In 2009 ondergaat ze de DIEP flap operatie waarbij haar beide borsten worden verwijderd en tegelijkertijd 2 nieuwe borsten worden gereconstrueerd met weefsel uit de buikwand.
Borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker
Het vertrekpunt van de uitzending is een interactief college dat in de centrale hal van het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein geleid wordt door Dionne Stax. Chirurgen nemen de kijker thuis mee in de wereld van de patiënt en de betreffende operatie. Ook zal Dionne vragen vanuit het aanwezige publiek rechtstreeks stellen aan de uitvoerende chirurg in de operatiekamer.
Tijdens de uitzending ondergaat een patiënte een borstreconstructie met eigen weefsel. De operatie begint al overdag en bestaat uit twee delen: de verwijdering van het borstklierweefsel en een reconstructie van de borst met eigen weefsel uit de buikwand. Tijdens de uitzending kunnen kijkers live het tweede deel van de operatie volgen. Het eerste deel is opgenomen, een samenvatting hiervan zal in Operatie Live te zien zijn. Plastisch chirurgen Erik Zonnevylle en Philip Juten van het St. Antonius Ziekenhuis voeren tijdens de uitzending de operatie uit. Oncologisch chirurgen Ron Koelemij en Annemiek Doeksen geven vanuit de centrale hal uitleg over deze bijzondere operatie.
Ook te gast is professor Phillip Blondeel, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Gent. Hij was de eerste plastisch chirurg in Europa die deze operatie uitvoerde. In Operatie Live geeft Blondeel een college over de toekomst van dit soort operaties
Voor de zesde keer laat MAX kijkers zowel voor als achter de schermen aanwezig zijn bij een bijzondere operatie. Dit keer krijgt Nederland de mogelijkheid om over de schouders van deskundige chirurgen mee te kijken bij een borstvervangende operatie.
Live meekijken met borstreconstructie in St. Antonius Nieuwegein
Live meekijken met een borstoperatie, vragen stellen aan de chirurgen en nog een 'after talk' na de ingreep? Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein maakt dat samen met Omroep Max mogelijk op 1 november, in het programma Operatie Live.
Tijdens de uitzending kunnen kijkers zien hoe een borstreconstructie wordt uitgevoerd. De operatie bestaat uit twee delen: eerst wordt overdag het borstklierweefsel verwijderd door een oncologisch chirurg. Het tweede deel, waarbij een reconstructie van de borst wordt gemaakt met weefsel uit de buikwand, wordt 's avonds live uitgezonden.
De uitzending is onderdeel van het programma Operatie Live, van Omroep Max. In de serie wordt live meegekeken met operaties, terwijl uitleg over de ingreep wordt gegeven. Dat gebeurt ook in het St. Antonius: vanuit de centrale hal van het ziekenhuis presenteert Dionne Stax het programma. Ze gaat daarbij in gesprek met twee chirurgen over de operatie en stelt live vragen aan de plastisch chirurg die de operatie uitvoert. Ook spreekt ze met patiënten die al eerder een borstreconstructie ondergingen. Na de uitzending is er een 'after talk', met chirurgen en patiënten.
Lang gezocht
De patiënt die de operatie ondergaat laat graag zien hoe zo'n operatie gaat. „Vrouwen die voor dezelfde keuze staan als ik, moeten weten dat deze mogelijkheid bestaat. Ik hoor steeds vaker ‘als ik dit geweten had, dan dat ik dit ook gewild.’ Zelf heeft ze lange tijd gezocht naar mogelijkheden voor een borstreconstructie: „De mogelijkheden ten aanzien van reconstructie zijn voor mij een lange zoektocht geweest. Hopelijk helpt dit programma en bijbehorende informatie bij de afwegingen die vrouwen met borstkanker moeten maken.”
Het is niet de eerste keer dat een operatie van het St. Antonius live op tv komt. In 2010 werd een openhartoperatie vanuit het St. Antonius Ziekenhuis uitgezonden. Dat was de allereerste uitzending van Operatie Live.
TV-operatie live vanuit hal Nieuwegeins ziekenhuis
Komende woensdag is er live vanuit Nieuwegein op tv een operatie van een borstreconstructie met eigen weefsel bij borstkanker te zien. De uitzending van omroep Max komt vanuit de centrale hal van het Sint Antoniusziekenhuis.
Kijkers
In Operatie Live praat presentatrice Dionne Stax met plastisch chirurgen Erik Zonnevylle en Philip Juten. Oncologisch chirurgen Ron Koelemij en Annemiek Doeksen geven uitleg aan het publiek en de kijkers over deze bijzondere operatie.
Twee delen
De operatie bestaat uit twee delen: de verwijdering van het borstklierweefsel en een reconstructie van de borst met eigen weefsel uit de buikwand. Het eerste deel van de operatie, dat wordt uitgevoerd door oncologisch chirurg Ron Koelemij, zal overdag worden opgenomen. Het tweede deel, de reconstructie van de borst, is live te zien tijdens de uitzending.
Operatie Live
Het St. Antonius Ziekenhuis werkte al eerder mee aan Operatie Live. In 2010 werd de allereerste Operatie Live (een openhartoperatie) vanuit het St. Antonius Ziekenhuis uitgezonden.
Oncologisch chirurg Annemiek Doeksen:
“Vanuit mijn dagelijkse praktijk weet ik dat vrouwen graag goed geïnformeerd willen zijn over de mogelijkheden. Borstkanker komt bij een op de zeven vrouwen voor en Operatie Live is een mooie manier om patiënten voor te lichten. We laten een bijzondere techniek zien en het is goed dat vrouwen weten dat dit er is.’’
Publiek
De chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis doen regelmatig operaties voor publiek. Tijdens colleges en conferenties worden nieuwe technieken met studenten, collega’s en andere geïnteresseerden real time gedeeld. De operatiekamer is daarvoor ingericht met camera’s die het mogelijk maken over de hele wereld mee te kijken bij een operatie.
Uitzending
De chirurgen werken graag mee aan de uitzending. Met deze live-uitzending kunnen zij een realistisch beeld geven van het verloop van een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel.
De operatie begint al eerder op , maar de live uitzending start om 21.25 op NPO1.
Operatie Live vanuit St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein
Dionne Stax interview borstkanker patiënt Siona Operatie Live op 1 november 2017 NPO1 Omroep MAX NOS Journaal presentatrice #Borstreconstructie #ziekenhuis #Nieuwegein #informatief
Op woensdag 1 november zendt Omroep MAX op NPO 1 om 21.25 uur Operatie Live uit vanuit het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. De operatie die tijdens de uitzending centraal staat is een borstreconstructie met eigen weefsel. Plastisch chirurgen Erik Zonnevylle en Philip Juten voeren de operatie uit. Oncologisch chirurgen Ron Koelemij en Annemiek Doeksen geven uitleg aan het publiek en de kijkers over deze bijzondere operatie vanuit de centrale hal van het ziekenhuis. Presentatrice van het programma is Dionne Stax.
De operatie begint al eerder op de dag en bestaat uit twee delen: de verwijdering van het borstklierweefsel en een reconstructie van de borst met eigen weefsel uit de buikwand. Het eerste deel van de operatie, dat wordt uitgevoerd door oncologisch chirurg Ron Koelemij, zal overdag worden opgenomen. Het tweede deel, de reconstructie van de borst, is live te zien tijdens de uitzending.
Informatief karakter
Dionne Stax zal gedurende de uitzending vragen van het aanwezige publiek rechtstreeks voorleggen aan plastisch chirurg Erik Zonnevylle in de operatiekamer. Daarnaast zal ze in gesprek gaan met oncologisch chirurgen Annemiek Doeksen en Ron Koelemij over de voor- en nadelen van deze operatie en de impact ervan op de kwaliteit van leven van patiënten. Ook praat Dionne Stax met patiënten die al eerder een dergelijke operatie ondergingen. Verder is er in de uitzending aandacht voor het belang van wetenschappelijk onderzoek en nieuwe behandeltechnieken bij borstkanker. Borstkanker wordt algemeen beschouwd als de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Een op de zeven vrouwen krijgt in de loop van het leven te maken met deze vorm van kanker.
Na de uitzending vindt nog een After Talk plaats op NPO Best met onder anderen plastisch chirurg Erik Zonnevylle, de oncologisch chirurgen en patiënten die eenzelfde operatie ondergingen vanwege borstkanker of dragerschap gen BRCA+.
Live vanuit de OK
De chirurgen van het St. Antonius Ziekenhuis doen regelmatig operaties voor publiek. Tijdens colleges en conferenties worden nieuwe technieken met studenten, collega’s en andere geïnteresseerden real time gedeeld. De operatiekamer is daarvoor ingericht met camera’s die het mogelijk maken over de hele wereld mee te kijken bij een operatie. De chirurgen werken graag mee aan de uitzending.
Met deze live-uitzending kunnen zij een realistisch beeld geven van het verloop van een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel. Annemiek Doeksen: “Vanuit mijn dagelijkse praktijk weet ik dat vrouwen graag goed geïnformeerd willen zijn over de mogelijkheden. Borstkanker komt bij een op de zeven vrouwen voor en Operatie Live is een mooie manier om patiënten voor te lichten. We laten een bijzondere techniek zien en het is goed dat vrouwen weten dat dit er is.’’
Ook de patiënt die de operatie ondergaat werkt graag mee aan de uitzending: “De mogelijkheden ten aanzien van reconstructie zijn voor mij een lange zoektocht geweest. Vrouwen die voor dezelfde keuze staan als ik, moeten weten dat deze mogelijkheid bestaat. Ik hoor steeds vaker ‘als ik dit geweten had, dan dat ik dit ook gewild’. Hopelijk helpt dit programma en bijbehorende informatie bij de afwegingen die vrouwen met borstkanker moeten maken.’’
Borstreconstructie in Operatie Live bij Omroep Max
After Talk Direct na de uitzending van Operatie Live gaan we door op themakanaal NPO Best. Dionne praat verder met plastisch chirurg Erik Zonnevylle die dan net klaar is met de operatie.
Dionne neemt een kijkje in de operatiekamer
In Operatie Live volgen we op 1 november 2017 een DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator) flap operatie. Deze operatie wordt uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker die ervoor kiezen om hun borst te verwijderen. Maar ook bij vrouwen die drager zijn van het BRCA+ gen. Zij hebben (nog) geen borstkanker maar kiezen ervoor preventief beide borsten te verwijderen. Dionne neemt een kijkje in de operatiekamer.
2 fases
Deze procedure kent 2 fases. Eerst wordt de borst (of borsten) verwijderd en daarna volgt een borstreconstructie met lichaamseigen weefsel uit de buikwand.
Deze 2 fases zijn in 1 keer uit te voeren, primair, of in 2 keer, secundair, waarbij eerst wordt gekozen voor het verwijderen van de borst(klier) en op een later tijdstip voor een borstreconstructie met het lichaamseigen weefsel.
10 uur durende operatie
Het is een 10 uur durende operatie die al voor de uitzending begint. Tijdens de uitzending kunnen kijkers live het tweede deel van de operatie volgen. Het eerste deel is opgenomen, een samenvatting hiervan zal in Operatie Live te zien zijn.
Ria en Liane hebben beiden de DIEP flap operatie al ondergaan en doen op MAX Vandaag hun verhaal. In de video neemt Dionne Stax vast een kijkje in de operatiekamer.
De artsen uit Operatie Live 2017
Operatie Live volgt op 1 november 2017 een DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator) flap operatie. Deze operatie wordt uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker die ervoor kiezen om hun borst te verwijderen. Maar ook bij vrouwen die drager zijn van het BRCA+ gen. Zij hebben (nog) geen borstkanker maar kiezen ervoor preventief beide borsten te verwijderen. En team van medisch specialisten voert deze operatie uit in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.
2 delen
Tijdens de uitzending ondergaat een patiënte een borstreconstructie met eigen weefsel. De operatie begint al overdag en bestaat uit 2 delen: de verwijdering van het borstklierweefsel en een reconstructie van de borst met eigen weefsel uit de buikwand. Tijdens de uitzending kunnen kijkers live het tweede deel van de operatie volgen. Het eerste deel is opgenomen, een samenvatting hiervan zal in Operatie Live te zien zijn.
Het team
Plastisch chirurgen Erik Zonnevylle en Philip Juten van het St. Antonius Ziekenhuis voeren tijdens de uitzending de operatie uit. Oncologisch chirurgen Ron Koelemij en Annemiek Doeksen geven vanuit de centrale hal uitleg over deze bijzondere operatie.
Napraten
Direct na de uitzending van Operatie Live gaat het programma door op themakanaal NPO Best. Dionne praat daar verder met plastisch chirurg Erik Zonnevylle die dan net klaar is met de operatie. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen aan vrouwen die eenzelfde operatie ondergingen vanwege borstkanker of dragerschap van het gen BRCA+.
De chirurgen
Aan de uitzending van Operatie Live doen verschillende chirurgen mee. Hieronder stellen ze zich aan u voor.
Dionne Stax aankondiging vanuit ziekenhuis Nieuwegein programma Operatie Live op 1 november 2017 21.25 uur NPO1 Omroep MAX NOS Journaal presentatrice #Borstreconstructie #informatief #kijktip
Paspoort
Naam: Annemiek Doeksen
Beroep: chirurg/oncoloog
Leeftijd: 41 jaar
Gezinssituatie: Getrouwd en 2 dochters van 5 en 7 jaar
Hobby’s: reizen, eten met vrienden, kweken van peren en appels in haar tuin
Annemiek is al vanaf 2011 chirurg en sinds januari 2016 werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis als oncologisch chirurg. Annemiek wil echt het verschil maken voor elke patiënt. Ze ontwikkelt samen met de patiënt een goed en persoonlijk behandelplan. Wanneer de patiënt daarbij goed begeleid wordt, brengt dit rust in het proces, weet ze uit ervaring. "Patiënten zijn eerst bezorgd, en later vaak heel dankbaar.’’
Wat is jouw rol tijdens Operatie Live?
“Ik ben de behandelend arts van de patiënte die geopereerd wordt in Operatie Live. Dit betekent dat ik met haar de gesprekken voer van diagnose tot behandelplan. Op 1 november opereer ik niet zelf, maar licht ik toe wat er in de operatiekamer gebeurt. Dit doe ik vanuit de centrale hal van het ziekenhuis in Nieuwegein, die voor Operatie Live is omgebouwd tot studio.”
Waarom meedoen aan Operatie Live?
“Ik doe mee met Operatie Live omdat het programma op een informatieve en positieve manier borstkanker belicht. Vanuit mijn dagelijkse praktijk weet ik dat vrouwen graag goed geïnformeerd willen zijn over de mogelijkheden. Borstkanker komt bij 1 op de 7 vrouwen voor en Operatie Live is een mooie manier om patiënten voor te lichten. We laten een bijzondere techniek zien en het is goed dat vrouwen weten dat dit er is.’’
Naam: Erik Zonnevylle
Beroep: plastisch chirurg
Leeftijd: 49 jaar
Gezinssituatie: Getrouwd en 3 kinderen (twee meisjes van 7 en 13 jaar en een zoon van 10 jaar)
Hobby’s: privé piloot
Erik werkt sinds 12 jaar in ons ziekenhuis als plastisch chirurg en is de hoofdoperateur van de operatie en voert de borstreconstructie uit. Hij houdt het overzicht en stuurt alle teamleden aan en motiveert hen om het beste resultaat te bewerkstelligen. Erik vindt het belangrijk dat iedereen zich happy voelt in de operatiekamer. ‘’Alleen dan kom je tot het beste resultaat. We hebben deze operatie al vele malen gedaan; dus we gaan relaxed de operatie in. Tegelijkertijd beseft iedereen dat het maximale geleverd moet worden. Elke operatie weer. Daar heeft de patiënte recht op.’’
Wat is jouw rol tijdens Operatie Live?
“Ik heb de leiding in de operatiekamer en werk met een multidisciplinair team. Samen zorgen we ervoor dat de borst weer mooi opgevuld wordt met het transplantaat; het weefsel dat eerder uit de buikwand van de patiënte is gehaald.”
Waarom meedoen aan Operatie Live?
‘’Deze diep flap operatie is een oplossing voor een borstreconstructie die permanent is. Het is voor de patiënte een diepte-investering, want het is niet niks wat ze moet ondergaan, maar ze krijgt er een lichaamseigen borst voor terug. Het is goed dat vrouwen weten dat deze methode bestaat en met een lage kans op complicaties uitgevoerd kan worden. Het tevredenheidspercentage van deze ingreep is zeer hoog.’’
Naam: Philip Juten
Beroep: plastisch chirurg
Leeftijd: 39 jaar
Gezinssituatie: vrijgezel
Hobby’s: uiteten gaan, met vrienden op stap, kite surfen
Dionne Stax interview borstkanker patiënt Siona deel 2 Operatie Live op 1 november 2017 NPO1 Omroep MAX NOS Journaal presentatrice #Borstreconstructie #ziekenhuis #Nieuwegein #informatief
#indrukwekkend
Philip heeft in Leiden gestudeerd en is opgeleid in Duitsland. Hij is al meer dan anderhalf jaar verbonden aan ons ziekenhuis als fellow plastische chirurgie. Hij werkt veel en nauw samen met plastisch chirurg Erik Zonnevylle. Philip houdt van de diversiteit die het vak met zich meebrengt. Vooral de reconstructieve chirurgie heeft zijn interesse.
Wat is jouw rol tijdens Operatie Live?
"Samen met mijn collega Erik Zonnevylle voer ik de operatie uit. Terwijl Erik begint met de buik maak ik de borst gereed voor het plaatsen van het buikwandweefsel dat we gaan transplanteren. Het gereedmaken van de borst houdt in dat we na het verwijderen van de borstklier (met de borstkanker erin) de borstspier als het ware opzij duwen en een deel van een rib verwijderen om zo de bloedvaten vrij te leggen waarop de bloedvaten van het buikwandweefsel aangesloten kunnen worden. Het is heel erg precisie werk en vraagt opperste concentratie.’’
Waarom meedoen aan Operatie Live?
Dionne Stax afsluiting Operatie Live op 1 november 2017 NPO1 Omroep MAX NOS Journaal presentatrice #Borstreconstructie #ziekenhuis #Nieuwegein #informatief #indrukwekkend
“Ik doe mee aan deze live-uitzending omdat ik deze operatie altijd uitvoer samen met Erik Zonnevylle. Wij zijn op elkaar ingespeeld. Het is een heel bijzondere operatie om te laten zien, juist omdat we reconstrueren met lichaamseigen weefsel.’’
Naam: Ron Koelemij
Beroep: chirurg/oncoloog
Leeftijd: 58 jaar
Gezinssituatie: Getrouwd en 2 dochters van 15 en 17 jaar
Hobby’s: paardrijden, zijn twee Berner Sennenhonden, hardlopen en op het land werken
Ron werkt al bijna 20 jaar als oncologisch chirurg in ons ziekenhuis. ‘’In ons ziekenhuis is geen dag hetzelfde. De ene dag hebben we het over innovaties, fuseren of een nieuw elektronisch patiëntendossier en de andere dag over Value Based Healthcare en de samenwerking met de andere Santeon ziekenhuizen. Er is altijd wel wat de aan de hand en daarmee nooit saai.’’ Ron is op de dag van een operatie vaak een uur eerder in het ziekenhuis zodat hij zonder gestoord te worden nog eens in het dossiers van de betreffende ok-patiënten en polikliniek patienten kan duiken en bereid zich dan nauwkeurig voor. Hij is daar nogal pietluttig in, zegt hij zelf.
Wat is jouw rol tijdens Operatie Live?
Ron is verantwoordelijk voor het eerste deel van de operatie. Hij verwijderd de borst met de tumor en de oksellymfeklier wordt gezocht met behulp van een radioactief bronnetje. Deze wordt minimaal invasief verwijderd. Dat wil zeggen dat ze dat doen op dusdanige wijze dat de patiënt er zo min mogelijk schade van ondervindt en last van heeft. ’’Uiteindelijk wil ik zo goed en mooi mogelijk werk afleveren en dat vind ik elke keer weer een uitdaging.’’
Waarom meedoen aan Operatie Live?
Dionne Stax After Talk Operatie Live op 1 november 2017 met plastisch chirurg Erik Zonnevylle complete uitzending NPO1 Omroep MAX NOS Journaal presentatrice NPO Best #Borstreconstructie #ziekenhuis #Nieuwegein #informatief
‘’Ik vind het belangrijk om de complexiteit van de behandeling te laten zien en inzicht te geven in alle mogelijkheden die er zijn voor vrouwen. Het is een grote operatie, er gebeurt veel aan het lijf van de patiënte, maar weten dat je je borst kunt behouden met eigen weefsel, is toch heel bijzonder.’’
Operatie live laat zien hoe een DIEP-lap methode in zijn werk gaat. Desiree van Grinsven is als uitvoerend producent verantwoordelijk voor de totstandkoming van het programma. “Het is een behoorlijk pittige operatie van wel tien uur. Om het weefsel aan de borst weer van bloed te kunnen voorzien, moeten kleine bloedvaatjes daar weer worden aangesloten. Dat is microscopisch werk.” Omdat de patiënt lang onder zeil ligt en bovendien moet genezen van twee wonden, kiezen sommige vrouwen ervoor om de amputatie en reconstructie los van elkaar te doen. “In dit geval worden de twee ingrepen in een keer gedaan. Daarom duurt de operatie ook zo lang. Dat is een persoonlijke keuze van de patiënt.” De operatie wordt dan ook niet in zijn geheel uitgezonden. Van de eerste achtenhalf uur is een samenvatting te zien. De resterende anderhalf uur, waarin de borst in de juiste vorm wordt ‘gemaakt’, is wel live te volgen.
Dionne Stax
De uitzending zelf is vanuit een studio in de hal van het ziekenhuis en onder leiding van Dionne Stax. Terwijl op grote schermen de operatie op de voet is te volgen, praat Dionne met artsen, chirurgen en ervaringsdeskundigen. “Dan moet je denken aan vrouwen die voor de keuze van zo’n dergelijke operatie staan of die al hebben ondergaan. Onder hen zitten ook dragers van het BRCA-gen. Voor jonge vrouwen die belast zijn met dat borstkankergen is het natuurlijk een enorm moeilijke beslissing of ze hun borsten preventief moeten laten verwijderen, want het gaat ook over seksualiteit en je vrouw voelen. Dat thema komt ook aan de orde.” Daarnaast zal Dionne vragen vanuit het publiek rechtstreeks stellen aan de uitvoerende chirurg in de operatiezaal.
Privacy
Voor Van Grinsven is het maken van Operatie live ook bijna een operatie op zich. Afgelopen zomer al voerde ze diverse gesprekken met het ziekenhuis waar de operatie plaatsvindt. “Logistiek komt er natuurlijk het een en ander bij kijken. Een ziekenhuis is 24 uur per dag open en voor iedereen toegankelijk. Dat betekent dat wij ons moeten bewegen binnen de grenzen van het ziekenhuis. Dat gaat in goed overleg. Ook heb je te maken met privacy. Niet iedereen die door het ziekenhuis loopt, wil gefilmd worden. Daarom is de studio redelijk afgeschermd.”
Het vinden van de patiënt gebeurt uiteraard via het ziekenhuis. “De eerste vrouw die door de arts werd benaderd, wilde direct meedoen. Haar beweegreden: borstkanker nog meer bespreekbaar maken. Ik ben haar daar enorm dankbaar voor, want het is nogal wat. Ik vind het heel mooi dat mensen zich kwetsbaar durven op te stellen en vanuit een educatieve, voorlichtende rol willen meewerken. Hulde daarvoor! We hebben een portret van haar gemaakt dat in de uitzending is te zien.”
Diepe indruk
Ter voorbereiding op Operatie live volgde Van Grinsven een vergelijkbare operatie van dichtbij. “Om te zien hoe die in zijn werk gaat en om te bepalen welke onderdelen interessant zijn voor de samenvatting. Ik stond er letterlijk een halve meter vanaf en vond het zo boeiend. Vooral het gedeelte waarbij de bloedvaatjes van de buik werden aangesloten op de bloedvaatjes van de borst. Dat is precisiewerk en gebeurt met hechtdraad dat je met het blote oog niet kunt zien. Vervolgens testen ze met een klein apparaatje de doorbloeding.” De ingreep maakte diepe indruk. “Ik had daar ook kunnen liggen. Maar ook omdat ik het fascinerend vond om te zien hoe een lichaam gerepareerd kan worden met eigen vetweefsel. Dat is toch prachtig!”
Abonneren op:
Posts (Atom)