woensdag 7 december 2016

Dionne Stax stelde in De Slimste Mens seizoen 2015/2016 vragen in open deur ronde


Dionne Stax stelde in De Slimste Mens seizoen 2015/2016 quiz vragen in open deur ronde


Wie is De Slimste Mens?

Wie o wie is de slimste mens? Nieuwsmakers, politici, acteurs, en vele andere prominenten maken zich op voor de strijd om de eervolle titel van ‘de slimste mens’ in de wacht te slepen.

De Slimste Mens is een tv-quiz waarbij het niet alleen gaat om kennis en algemene ontwikkeling, maar ook om associatief kunnen denken. Kritisch jurylid Maarten van Rossem staat Philip Freriks bij en levert op zijn geheel eigen wijze commentaar op de kandidaten en hun kennis.

Iedere werkdag ontvangt presentator Philip Freriks drie Bekende Nederlanders die aanspraak maken op de titel ‘de slimste mens’. Per aflevering valt één kandidaat af. De volgende dag komt een nieuwe deelnemer in de plaats. Wie zich het langst staande houdt in de vragenarena en de bloedspannende finale overleeft, mag zich De Slimste Mens noemen!

NOS Journaal presentatrice Dionne Stax in De Slimste Mens ter wereld seizoen 2015/2016 met vragen aan deelnemers in de open deur ronde.

 Met Ancilla Tilia, Gert-Jan Segers en André Manuel.

In deze uitzending van De Slimste Mens waren André Manuel en naakt, Playboy en porno model Ancilla Tilia te gast. Maarten van Rossem was in deze uitzending van De Slimste Mens deskundige. De presentatie was in handen van Philip Freriks.

Afl. 13. Met Bastiaan Ragas, Eric Smit en Sanne Wallis de Vries.

In deze uitzending van De Slimste Mens waren Sanne Wallis de Vries, Eric Smit en Bastiaan Ragas te gast. Maarten van Rossem was in deze uitzending van De Slimste Mens deskundige. De presentatie was in handen van Philip Freriks. Deze uitzending van het programma De Slimste Mens werd uitgezonden op woensdag 30 december 2015.

Afl. 17. Met Ernst Daniël Smid, Zihni Özdill en Eric Smit.

Maarten van Rossem was in deze uitzending van De Slimste Mens deskundige. De presentatie was in handen van Philip Freriks. Deze uitzending van het programma De Slimste Mens werd uitgezonden op dinsdag 5 januari 2016.

Afl. 25. Met Maaike Timmerman, Govert Schilling en Jonathan Demoor.

In deze uitzending van De Slimste Mens waren Govert Schilling en Maaike Timmerman te gast. Maarten van Rossem was in deze uitzending van De Slimste Mens deskundige. De presentatie was in handen van Philip Freriks. Deze uitzending van het programma De Slimste Mens werd uitgezonden op vrijdag 15 januari 2016.

Afl. 26. Met André Manuel, Maaike Timmerman en Govert Schilling.

Maarten van Rossem was in deze uitzending van De Slimste Mens deskundige. De presentatie was in handen van Philip Freriks. Deze uitzending van het programma De Slimste Mens werd uitgezonden op maandag 18 januari 2016.

De Slimste of De Slimste Mens is een Nederlands televisieprogramma. Vanaf 2012 wordt deze quiz uitgezonden door de NCRV (vanaf 2015 KRO-NCRV). De presentatie is in handen van Philip Freriks met Maarten van Rossem als jurylid.

In het najaar van 2009 werd de quiz uitgezonden op RTL 4 en gepresenteerd door Martijn Krabbé. Daarvoor was het programma al tweemaal te zien bij Talpa (voorjaar en najaar 2006), toen gepresenteerd door Linda de Mol.

Elke reeks duurde twee maanden. In de eerste drie seizoenen werd de quiz vier keer per week uitgezonden. Vanaf het vierde seizoen zijn er vijf uitzendingen per week en duurt elk seizoen slechts zes weken. In 2012 was er slechts één seizoen in de zomer (juli/augustus) en vanaf 2013 zijn er twee seizoenen per jaar, één in de zomer (juli/augustus) en één in de winter, rond de jaarwisseling (december/januari), in totaal wordt het programma hiermee dus twaalf weken per jaar uitgezonden.

Het programma is gebaseerd op de Vlaamse quiz De Slimste Mens ter Wereld.

Concept

Elke aflevering wordt gespeeld met drie kandidaten, bijna altijd bekende Nederlanders. Speciaal aan de quiz is dat de kandidaten zeer associatief moeten denken. De rondes bestaan uit verschillende soorten vragen, waarbij bijvoorbeeld vier of vijf antwoorden gegeven moeten worden op een vraag, lijstjes rond een thema moeten worden volgemaakt, verbanden moeten worden gezocht, trefwoorden moeten worden gegeven bij een filmpje over gebeurtenissen uit de recente geschiedenis of puzzels gemaakt. Door vragen goed te beantwoorden kunnen seconden gewonnen worden, maar deze seconden gaan er weer af door na te denken. Als een kandidaat 'Stop' of 'Pas' zegt en nog niet alle antwoorden zijn gegeven, dan mogen de andere kandidaten de vraag proberen af te maken, waarbij degenen met het minste aantal seconden altijd als eerste aan de beurt is.

Na vijf ronden wordt bekeken wie de meeste seconden over heeft. Deze persoon is dan De Slimste Mens van de dag en gaat sowieso door naar de volgende aflevering. De overige twee kandidaten spelen tegen elkaar in de finale. Degene die (door het geven van goede antwoorden) de tijd van de ander op nul weet te zetten, wint en gaat ook door naar de volgende aflevering. De derde persoon valt af en wordt vervangen door een nieuwe deelnemer. De winnaar van de aflevering ervoor zit in de rechterstoel, de nieuwkomer zit in de linkerstoel.

In de laatste week van uitzending komen de deelnemers met de meeste deelnames terug. De volgorde hangt af van het aantal deelnames en overwinningen. Zo komt de persoon met de meeste deelnames en daarbij de meeste overwinningen pas in de allerlaatste aflevering terug, zodat de kans op de eindoverwinning groter is. In de allerlaatste aflevering valt de deelnemer met het minste aantal seconden af en spelen de overige twee kandidaten de finale. Degene die dan de tijd van de ander op nul weet te zetten, wordt dan tot 'de slimste mens' gekroond.
Geschiedenis
2006

De quiz De Slimste werd in het eerste seizoen gepresenteerd door Linda de Mol en had Cees Geel als "deskundoloog". Geel kraakte geen kandidaten af zoals Marc Reynebeau in Vlaanderen, maar vertelde vooral anekdotes. In het tweede seizoen was de Vlaming Jan Verheyen deskundoloog. Kandidaten bleven maximaal acht uitzendingen zitten. De eerste twee seizoenen werden uitgezonden op Tien.

De eerste reeks, die in januari en februari 2006 werd uitgezonden, trok dagelijks 300.000 tot een half miljoen kijkers. De tweede reeks werd in september en oktober van datzelfde jaar uitgezonden, maar trok maar tot 300.000 kijkers per aflevering.

Het eerste seizoen werd Jeroen Kijk in de Vegte de slimste mens. In het tweede seizoen won Bart Chabot. Als Nederlands slimste mens nam hij ook deel aan de Vlaamse versie, maar werd daar al bij zijn tweede deelname naar huis gestuurd.
2009

In 2009 keerde De Slimste terug bij RTL 4. Ditmaal werd de quiz gepresenteerd door Martijn Krabbé en was Jan Verheyen opnieuw "deskundoloog". Het seizoen begon op 28 september en eindigde met de finale op 19 november. In dit seizoen bleef een kandidaat maximaal 6 uitzendingen zitten, als degene op die dag niet uitviel door het verliezen van de finale vielen er twee mensen af. Dit seizoen trok gemiddeld rond de 500.000 kijkers per aflevering, met een hoogtepunt van 668.000 kijkers op 1 oktober. De finale op 19 november trok 551.000 kijkers.

De slimste mens van dit derde seizoen werd Anniko van Santen.
2012

In 2012 werd de quiz uitgezonden door NCRV op NPO 2 onder de titel De slimste mens. Deze keer werd de quiz gepresenteerd door Philip Freriks en was Maarten van Rossem jurylid. Het seizoen begon op 23 juli en eindigde met de finale op 31 augustus.

De quiz werd gewonnen door Arjen Lubach, die Jan Rot versloeg in de finale. Voor de laatste vraag stonden zij precies gelijk (elk op 42 seconden), maar hield Lubach (ondanks dat hij had moeten passen) toch de beurt.

De eerste aflevering trok ruim 777.000 kijkers. De finale werd bekeken door 1.106.000 mensen.
2013

In 2013 werden twee seizoenen uitgezonden, zowel in de zomer als in de winter, vanwege het grote succes van het programma in 2012. De presentatie bleef in handen van Freriks. Van Rossem was ook in het vijfde seizoen wederom jurylid. Dit seizoen werd gewonnen door Pieter Derks, die 12 maal op rij in het programma zat. Hij versloeg in de finale Charly Luske, die al eerder deelnemer was in 2009.

De finale werd bekeken door 1.036.000 kijkers, ook werd dit seizoen een app geïntroduceerd waarop online tegen andere spelers het spel gespeeld kon worden. Deze app werd datzelfde jaar ook in Vlaanderen geïntroduceerd voor De Slimste Mens ter Wereld, zodat het spel ook daar online tegen andere spelers kan worden gespeeld.
2013/2014

Tijdens het winterseizoen van 2013/2014 ligt de presentatie eveneens in handen van Freriks. Ook dit seizoen wordt hij weer bijgestaan door Van Rossem. Het zesde seizoen is gestart op 16 december 2013. Tijdens dit seizoen kunnen kijkers elke dag voordat de uitzending begint via de app een vraag uit de quiz op tv beantwoorden om kans te maken op een T-shirt van de quiz. Nadat deze vraag (de tweede vraag uit de ronde "Open Deur") in de quiz op tv is beantwoord, wordt de winnaar op de site getoond. Dit seizoen werd Owen Schumacher de slimste mens van Nederland in de uitzending op 24 januari 2014. De verliezend finalist, Jeroen Kijk in de Vegte, kon voor de tweede keer de Slimste Mens worden, maar moest zijn meerdere erkennen in Schumacher.
2014

Het zomerseizoen van 2014 begon op 14 juli 2014, in de dagen hieraan voorafgaand werden de kandidaten via Facebook bekendgemaakt. Net als in het voorgaande seizoen is het mogelijk om als kijker elke dag voordat de uitzending begint via de app een vraag uit de tv-quiz te beantwoorden om een T-shirt van de quiz te winnen en wordt de winnaar na het beantwoorden van deze vraag (de tweede vraag uit de "Open Deur"-ronde) op de site getoond. Ook nieuw vanaf dit seizoen is de ronde Galerij waarin 8 foto's worden getoond met een of ander verband. Aan de kandidaat om te raden wat er op de foto wordt getoond. Art Rooijakkers werd dit seizoen de slimste mens.

De aflevering van 23 juli 2014 werd niet uitgezonden in verband met de dag van nationale rouw die was afgekondigd vanwege de vliegramp in Oekraïne. Deze aflevering werd een dag later, op 24 juli, tegelijk met de aflevering van die dag uitgezonden.
2014/2015

Het winterseizoen begon op 15 december 2014, Net als in de voorgaande twee seizoenen is het mogelijk om als kijker elke dag voordat de uitzending begint via de app een vraag uit de tv-quiz te beantwoorden om een T-shirt van de quiz te winnen en wordt de winnaar na het beantwoorden van deze vraag (de tweede vraag uit de "Open Deur"-ronde) op de site getoond. Tom Roes werd dit seizoen de slimste mens.
2015
Het zomerseizoen van 2015 begon op 20 juli 2015. Net als in de voorgaande seizoenen is het mogelijk om als kijker elke dag voordat de uitzending begint via de app een vraag uit de tv-quiz te beantwoorden, waarmee een T-shirt van de quiz gewonnen kan worden. De naam van de winnaar wordt na het beantwoorden van deze vraag in de uitzending (de tweede vraag uit de "Open Deur"-ronde, waarin Dionne Stax een vraag stelde) op de website bekendgemaakt. Diederik Smit won dit seizoen van De Slimste Mens, Nynke de Jong werd tweede en Daan Nieber eindigde op de derde plaats.

winter 2015/ 2016, deelnemers: Ernst Daniël Smid (7/4)², Tex de Wit (7/3)², Eric Smit (7/3)², Sanne Wallis de Vries (6/3)², André Manuel (6/2)², Eva Koreman (5/3), Peter van Zadelhoff (5/2), Ancilla Tilia (3/1), Zihni Özdil (3/0), Ilja Gort (2/1), Hadjar Benmiloud (2/1), Wiegertje Postma (2/1), Govert Schilling (2/1)¹, Sander de Kramer (2/0), Gert-Jan Segers (2/0), Céline Purcell (2/0), Maaike Timmerman (1/0)¹.
Eenmalig: Lone van Roosendaal, Frank Houtappels, Wieteke van Zeil, Bastiaan Ragas, May-Britt Mobach, Ryanne van Dorst, Hella Hueck, Jordi van de Bovenkamp, Thomas Dekker, Filemon Wesselink, Jonathan Demoor.

Dionne Stax stelde in de quiz De Slimste Mens in de open deur ronde de vragen aan de deelnemers.
  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten