dinsdag 13 december 2016

Dionne Stax jurylid Finale Op weg naar het Lagerhuis 2015


Dionne Stax jurylid Finale Op weg naar het Lagerhuis 2015


Wie worden de beste jonge debaters van Nederland? En wie houdt de beste toespraak? Onder het toeziend oog van de jury neemt in de finale op NPO 2 het beste debat- en speechtalent van Nederland het tegen elkaar op.

De finale van VARA’s scholieren-debatcompetitie Op weg naar het Lagerhuis is woensdag 20 mei te zien op NPO 2. De uitzending wordt gepresenteerd door Menno Bentveld, onder het toeziend oog van de jury die bestaat uit talkshowpresentator Jeroen Pauw, NOS Journaal-nieuwslezeres Dionne Stax en Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg.

Voorrondes
De afgelopen maanden streden tijdens voorrondes in alle provincies ruim 2.500 jongeren tegen elkaar om een plekje in de finale te bemachtigen. Uiteindelijk zijn de tien beste debaters overgebleven van het Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort en het Praedinius Gymnasium uit Groningen.

Zij gaan aan de hand van actuele stellingen met elkaar de verbale strijd aan. Daarnaast strijden de drie grootste speechtalenten van ons land om te titel Beste V-rede van Nederland.

Debatteren
Het Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt en het Praedinius Gymnasium debatteren over het importeren van Russisch gas en het legaliseren van de verkoop van licht alcoholische dranken onder jongeren. Onderzoeksjournalist en oorlogsverslaggever Arnold Karskens gaat met scholieren in debat over de problematiek rond bootvluchtelingen.

Toekomstvisie
Drie scholieren houden een zogeheten V-rede, een speech over hun visie op de toekomst. Dat zijn Ama Boahene (Christelijk Gymnasium Utrecht), Masha Advan (Bonnefanten College Maastricht) en Salim el Makhloufi (Lek & Linge Culemborg). Salim is de eerste VMBO-scholier die in de finale staat.

Op weg naar het Lagerhuis: de finale met Dionne Stax in de jury, woensdag 20 mei 2015, 21.05 uur, VARA, NPO 2

Op weg naar het Lagerhuis

Wie wordt de beste jonge debater van Nederland? En wie houdt de beste toespraak? De beste debat- en speechtalenten nemen het tegen elkaar op in deze finale. Na landelijke voorrondes waar ruim 2500 jongeren aan meededen zijn de tien beste debaters overgebleven en zij gaan onder het oog van een deskundige jury, Jeroen Pauw, Anouchka van Miltenburg en Dionne Stax, met elkaar de verbale strijd aan.

De twee beste debaters nemen het op in een debat over het voortbestaan van de euro tegen Jort Kelder. Daarnaast strijden drie speechtalenten om de titel 'Beste V-rede van Nederland'. De winnaars krijgen een reis naar de Verengde Naties in New York. Deze uitzending is mede tot stand gekomen dankzij het vfonds, het Nationale Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg.

Jeroen Pauw, Anouchka van Miltenburg en Dionne Stax in 'Op weg naar het Lagerhuis'

Wie worden de beste jonge debaters van Nederland? En wie houdt de beste toespraak? Onder het toeziend oog van de jury – talkshowpresentator Jeroen Pauw, Journaal-nieuwslezeres Dionne Stax en Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg – neemt het beste debat- en speechtalent van Nederland het tegen elkaar op in de finale van VARA's scholieren-debatcompetitie 'Op weg naar het Lagerhuis'.

De afgelopen maanden streden tijdens voorrondes in alle Nederlandse provincies ruim 2.500 jongeren tegen elkaar om een plekje in de felbegeerde finale te bemachtigen. Uiteindelijk zijn de tien beste debaters overgebleven van het Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt uit Amersfoort en het Praedinius Gymnasium uit Groningen. Zij gaan aan de hand van actuele stellingen met elkaar de verbale strijd aan. Daarnaast strijden de drie grootste speechtalenten van ons land om te titel Beste V-rede van Nederland. De winnaars krijgen een reis aangeboden naar de Verenigde Naties in New York.

De presentatie is in handen van Menno Bentveld: 'Ik heb deze editie van 'Op weg naar het Lagerhuis' bijzonder te doen met de juryleden. Wat hebben zij een zware klus en wat is het niveau van de debaters en speechers ongelooflijk hoog dit jaar! Ze hadden me op de pijnbank moeten leggen als ik had moeten bepalen welke school ’t beste was. Gelukkig hoef ik de debatten slechts te leiden en dat is wederom een feest!'

Het Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt en het Praedinius Gymnasium debatteren over het importeren van Russisch gas en het legaliseren van de verkoop van licht alcoholische dranken onder jongeren. Onderzoeksjournalist en oorlogsverslaggever Arnold Karskens gaat met scholieren in debat over de problematiek rond bootvluchtelingen.

Drie scholieren houden een zogeheten V-rede, een speech over hun visie op de toekomst. Dat zijn Ama Boahene (Christelijk Gymnasium Utrecht), Masha Advan (Bonnefanten College Maastricht) en Salim el Makhloufi (Lek & Linge Culemborg). Salim is de eerste VMBO-scholier die in de finale van Op weg naar Het Lagerhuis staat.

'Op weg naar het Lagerhuis' is mede tot stand gekomen dankzij het vfonds (het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en jongerenorganisatie HOPE XXL.

Finale van de grootste debatcompetitie van Nederland. Wie mag zichzelf dit jaar de beste jonge debater van Nederland noemen? En wie houdt de beste toespraak? Na landelijke voorrondes waar 2.500 jongeren aan meededen zijn de tien beste debaters overgebleven. Zij gaan aan de hand van actuele stellingen met elkaar in debat. Verder strijden drie speechtalenten om de titel ‘Beste V-rede van Nederland’. De jury bestaat uit presentator Jeroen Pauw, nieuwslezeres Dionne Stax en Tweede Kamer-voorzitter Anouchka van Miltenburg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten