zondag 24 juli 2016

Nijmeegse Vierdaagse loopster Dionne Stax: 'Het moet raar lopen, wil ik volgend jaar niet weer meedoen'

 
Nijmeegse Vierdaagse loopster Dionne Stax: 'Het moet raar lopen, wil ik volgend jaar niet weer meedoen'

"Het gaat inmiddels weer", zegt NOS-presentator Dionne Stax een paar uur nadat ze voor de achtste keer de Nijmeegse Vierdaagse heeft uitgelopen. Trots laat ze haar medaille zien. "Ik heb net een biertje gedronken. Het is hier nog zo'n groot feest, ik vergeet de pijn gewoon even."


De laatste wandeldag was voor Dionne extra zwaar. Net als de ruim 40.000 overgebleven lopers moest ze 'gewoon' de laatste etappe van 40 kilometer afleggen. Daarnaast deed ze live verslag voor de speciale uitzending van de intocht op de Via Gladiola. "Dat was een hele belasting", zegt goedlachse Dionne. "Je moet toch leuk overkomen op televisie, interviews doen, en ondertussen doorlopen."

Sowieso was de laatste dag pittig: in de vroege ochtend regende het hard in en rond Nijmegen. "Ik denk dat ik daaraan een blaartje aan mijn teen heb overgehouden. Die is toen helemaal week geworden."

De laatste uren van de tocht was het droog en konden de lopers genieten van de intocht. Dionne: "Er ligt hier een mooie bos gladiolen. Mijn ouders, familieleden en vrienden stonden bij de finish. Zij blijven nog een poosje."

Voor Dionne was het de achtste keer dat ze Nijmegen 'deed' en waarschijnlijk blijft het daar niet bij. "Er moet wel iets raars gebeuren, wil ik volgend jaar niet weer meedoen."
Afzien en genieten

Ze heeft deze 100ste editie niet heel anders ervaren dan de vorige zeven keer. "Voor mij was het toch gewoon weer vier dagen wandelen." De deelnemers kregen wel een soort erepenning. "Maar verder merk je er weinig van. Je bent net zo aan het afzien en genieten als anders."

Wat ze morgen gaat doen? "Helemaal niks."

    De dag van de vrolijkheid, de gladiolen en het Vierdaagsekruisje. Wilt u daar morgen nou niks van missen? Dat hoeft ook niet! Omroep Gelderland zendt in samenwerking met de NOS en de KRO/NCRV de hele dag live uit op televisie.

Vanaf 07.00 uur 's ochtends tot 18.15 's avonds ziet u alles van de laatste, afsluitende dag van de Vierdaagse in Nijmegen.
Wat gaat u zien?

    Van 7.00 uur tot 10.15 ziet u een terugblik op de 100e Vierdaagse, afgewisseld met gesprekken met gasten. KRO/NCRV-presentator Fons de Poel verzorgt de presentatie vanuit de studio. Tijdens de terugblik wordt ook regelmatig geschakeld met Cuijk, waar de wandelaars over de pontonbrug lopen, en met Harm Edens langs de route.
   
Tussen 10.15 en 12.30 uur herhalen we een aantal Vierdaagsedocumentaires, waaronder '100 x Vierdaagse - Toen en nu'. Daarnaast zal er regelmatig geschakeld worden met verslaggevers langs de wandelroute.
   
Vanaf 12.30 uur tot 18.15 uur ziet u voornamelijk live beelden van de feestelijke intocht. Ook zal u loopster en NOS-verslaggeefster Dionne Stax voorbij zien komen, ook zij doet verslag in de uitzending. Ook Harm Edens zal zich regelmatig melden vanaf de finish.

De andere verslaggevers langs de route zijn:

    Jan van Loenen, staat bij de VIP's.
    Ardy Stemerding, staat in Grave en op Charlemagne
    Sonja Booms, staat in Cuijk

Het commentaar tijdens de intocht wordt gegeven door onze eigen radiopresentatrice Corine van Dijk.

Dionne maakt kilometers op de 100ste Vierdaagse(2016)

Dionne Stax, Fons de Poel en Harm Edens doen live verslag van de laatste dag van de Nijmeegse Vierdaagse. Dit is een bijzondere editie, want het beroemde wandelevenement wordt dit jaar voor de honderdste keer gehouden.

De Nijmeegse Vierdaagse vindt dit jaar voor de honderdste keer plaats. Een bijzondere mijlpaal en genoeg reden voor NOS, KRO-NCRV en Omroep Gelderland om op deze laatste wandeldag live uit te zenden vanuit Nijmegen.
Dionne Stax

Harm Edens staat 's ochtends bij de start om de wandelaars uit te zwaaien en verwelkomt hen 's middags weer tijdens de feestelijke intocht op de Via Gladiola. Dionne Stax loopt dit jaar voor de achtste keer de Vierdaagse.
 
Zij vertelt tijdens de tocht hoe het voelt om vier dagen achter elkaar te lopen om het felbegeerde kruisje te halen. Nijmegenaar Fons de Poel spreekt met gasten over het wandelevenement. Verslaggevers praten de kijker bij over de gebeurtenissen langs de route. Ook zijn er historische beelden van eerdere Vierdaagse-edities.
Honderdste editie

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld en ontstond als mars voor militairen. Bij de eerste editie deden er driehonderd wandelaars mee. Dat deelnemersaantal is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Tegenwoordig zijn er jaarlijks ruim veertigduizend deelnemers van over de hele wereld.
 
Onder hen dus ook de knappe NOS Journaal presentatrice Dionne Stax, die vorig jaar al aan de NOS liet weten er dit jaar zeker weer bij te zijn. "De honderdste Vierdaagse, die wil je niet missen. Maar ook na volgend jaar zien ze me weer. Ik heb er nu zeven Vierdaagsen opzitten, ik ga voor minimaal tien keer."

Jubileumeditie Vierdaagse was een pittige

Het was zuur voor die 439 deelnemers die op de laatste dag van de Vierdaagse alsnog uitvielen. Maar in totaal 42.557 mensen wisten uiteindelijk wel de finish te halen. Daarmee volbrachten ruim negen op de tien lopers die zich vooraf hadden aangemeld ook echt de volle vier dagen.

Op dinsdag stonden er 47.166 namen op de deelnamelijst, van wandelaars afkomstig uit 68 landen. Op de eerste dag vielen er meer deelnemers uit dan het jaar ervoor. Het grootste aantal uitvallers was op dag twee: 2050 lopers. De slotdag kende de minste uitvallers. Dat is nog wel twee maal zoveel als de voorgaande twee jaren.
 
Publieke aanmoedigingen op de laatste dag van de Vierdaagse ANP

Heel erg vreemd is dat ook weer niet. Ervaren wandelaars die de honderdste Vierdaagse hebben voltooid, noemden het "een heel zware editie". De wandelaars hadden tijdens de Vierdaagse te kampen met tropische hitte, hevige hoosbuien en dreigend onweer. Ook na de finish vielen nog slachtoffers door de lange rijen bij de loketten waar de medailles werden uitgereikt.
Blaren

Het Rode Kruis heeft tijdens de Nijmeegse Vierdaagse 12.645 blaren op 4000 voeten doorgeprikt. Ruim 5000 wandelaars klopten aan bij de hulpposten van de organisatie. Naast blaren hadden ze ook te kampen met klachten als schaaf- en snijwonden, overbelaste spieren en gewrichten en de warmte.
Drukte bij een blarenpost van het Rode Kruis ANP

Ruim twee keer zoveel wandelaars als vorig jaar kregen een flauwte van de warmte (344) of hadden andere klachten (158) die met de hitte te maken hadden, zoals hitte-uitslag.

De afgelopen vier dagen ging er 20 liter jodium doorheen, 20 kilometer leukoplast tape, 35 liter kampferspiritus, 42.000 gaasjes, 39.000 handschoenen en 11.000 bloedlancetten om de blaren mee door te prikken.

Tijdens deze editie van de Vierdaagse was een recordaantal van 750 vrijwilligers aan het werk. ​Koning Willem-Alexander, die vanwege de jubileumeditie vandaag de Vierdaagse bezocht, roemde hun inzet. "Zonder vrijwilligers zijn dit soort evenementen gewoon niet te houden."

Vrijdag 22 juli staat NPO 2 een groot deel van de dag in het teken van de Nijmeegse wandelvierdaagse. De reden: het is de honderdste keer dat die plaatsvindt.

Daarom ook hebben de NOS, KRO-NCRV en Omroep Gelderland de handen ineengeslagen voor een live-uitzending op de dag van de intocht. Het trio Dionne Stax, Fons de Poel en Harm Edens neemt de presentatie voor z’n rekening.

Gingen in 1909 nog zo'n driehonderd wandelaars van start, inmiddels is de Vierdaagse uitgegroeid tot een evenement met ruim 45.000 deelnemers uit zo'n zestig landen, dat met zeker een miljoen bezoekers in vier dagen tijd het Nijmeegse centrum op z'n kop zet.

Fons de Poel ontvangt gasten en er wordt geschakeld met Dionne Stax 'in de koers' (het is haar achtste Vierdaagse) en met Harm Edens die 's morgens bij de start staat en 's middags de wandelaars onthaalt op de 'Via Gladiola'. Verslaggevers langs de route maken reportages over onder meer de talloze vrijwilligers, de pleisterplaatsen en de horeca langs het parcours.
 
Vanzelfsprekend wordt uitgebreid teruggekeken op de lange geschiedenis van het evenement dat ooit begon als een vierdaagse mars voor militairen. Hoe veranderden in al die jaren de zeden en gewoonten? Wat werd en wordt er gezongen? Wat waren de opmerkelijkste gebeurtenissen? En wie de opmerkelijkste deelnemers?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten