zondag 5 februari 2017

Dionne Stax presenteerde opening Jeroen Bosch jaar bij NOS


Dionne Stax presenteerde opening Jeroen Bosch jaar bij NOS.

Dionne Stax presenteerde op NOS de Opening van Jeroen Bosch jaar op 12 februari 2016, Journaal presentatrice officiële opening herdenkingsjaar van schilder.

Op 12 februari 2016 opende koning Willem-Alexander in het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie (12 februari t/m 8 mei 2016).

Deze tentoonstelling vormde het hoogtepunt van een internationale culturele manifestatie waarmee het 500ste sterfjaar van het genie Jeroen Bosch groots en feestelijk wordt herdacht in zijn geboortestad. Een unieke expositie omdat nog nooit zoveel werken van deze middeleeuwse schilder bij elkaar te zien zijn geweest.

    Topstukken uit de hele wereld komen naar Den Bosch

Zo komen topstukken uit vooraanstaande musea uit de hele wereld naar ’s-Hertogenbosch. Zoals De Hooiwagen uit Museo Nacional del Prado (Madrid), Het Narrenschip uit Musée du Louvre (Parijs), en De Dood en de vrek uit de National Gallery of Art (Washington).

In samenwerking met Omroep Brabant doet de NOS om 13.15 uur live verslag van de openingsceremonie en om 20.30 uur is een speciaal programma op NPO 2. Dionne Stax (NOS) en Tessel Linders (Omroep Brabant) presenteren de live-uitzending.

Dionne Stax presenteerde op NOS TV de Opening van het Jeroen Bosch jaar op 12 februari 2016, terugblik door Journaal presentatrice officiële opening herdenkingsjaar van schilder.

Linders doet verslag vanaf het plein bij de kathedraal en het voorhof van het Noordbrabants Museum. ’s-Middags is bij NOS Journaal presentatrice Stax onder anderen kunsthistoricus en projectleider van het Bosch Research and Conservation Project Mathijs Ilsink te gast.

De expositie biedt namelijk nieuw perspectief op Jeroen Bosch dankzij het recente onderzoek van het Bosch Research and Conservation Project (BRCP). Dit internationale team van deskundigen onder leiding van Jos Koldeweij en Matthijs Ilsink heeft de afgelopen zes jaar voor het eerst vrijwel het gehele oeuvre van de meester Bosch wereldwijd intensief en systematisch onderzocht en gedocumenteerd met behulp van de nieuwste technieken.

Recent maakte het team bekend dat het schilderij ‘De verzoeking van de heilige Antonius’ aan Jeroen Bosch kan worden toegeschreven. Het paneel stond jarenlang in de kelder van het Nelson-Atkins Museum of Art in de Amerikaanse stad Kansas City omdat iedereen ervan uitging dat het schilderij was gemaakt door een leerling. ‘De heilige Antonius’ is ook op de expositie te zien.

NOS Opening Jeroen Bosch jaar

Vrijdag 12 januari
Rechtstreeks 13.15 – tot 15.00 uur  NPO 1
20.28 – tot 21.00 uur  NPO 2
Presentatie: Dionne Stax (NOS) en Tessel Linders (Omroep Brabant)

NOS Opening Jeroen Boschjaar

Live verslag van de officiële opening van het herdenkingsjaar rond de belangrijkste middeleeuwse schilder die ons land heeft voortgebracht: Jeroen Bosch. Het wordt een feestelijke opening van zowel het jaar als van de bijzondere tentoonstelling die speciaal naar Den Bosch komt. Het belooft een spektakel te worden waarbij de figuren van Bosch als inspiratie dienen.

Ze komen tot leven in de stad waar ze zijn geschilderd. Klapstuk van het evenement is de speciale tentoonstelling, met 39 werken van over de hele wereld de grootste overzichtstentoonstelling van Bosch in de geschiedenis. Ook aandacht voor het researchproject Bosch Research and Conservation Project (BRCP), dat vrijwel het gehele oeuvre van de schilder in kaart heeft gebracht.

Terugblik op de officiële opening van het Jeroen Boschjaar in 's-Hertogenbosch en daarnaast meer informatie over het werk en leven van Jeroen Bosch alsook over zijn betekenis voor de schilderkunst.

Jheronimus Bosch ('s-Hertogenbosch, circa 1450 – aldaar begraven, 9 augustus 1516), postuum ook Jeroen Bosch of Hiëronymus Bosch genoemd, geboren als Jheronimus van Aken, was een Zuid-Nederlands kunstschilder behorend tot de Noordelijke renaissance. Hij ging de geschiedenis in als 'den duvelmakere' (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar hij is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie.

Hij gaf op vindingrijke wijze invulling aan bestaande motieven en bedacht een reeks van nieuwe composities. Het gevolg hiervan is dat de precieze betekenis van een deel van zijn werk vandaag de dag onbekend is. Hoewel hij al tijdens zijn leven een beroemd schilder was, en hij opdrachten van het hertogelijk hof in Brussel kreeg, is er vrij weinig over hem bekend.

Hij was de derde zoon van de schilder Anthonis van Aken, afkomstig uit Nijmegen. Volgens Karel van Mander werd hij in 's-Hertogenbosch geboren. Zijn geboorte is echter niet gedocumenteerd. Mogelijk werd hij geboren in het huis van zijn grootvader, Jan van Aken, aan de Vughterstraat. De familie Van Aken was destijds een toonaangevende, Bossche schildersfamilie. Vrijwel alle familieleden van Jheronimus, of Joen zoals zijn roepnaam luidde, waren schilder, inclusief zijn oudere broer, Goessen.

Hij groeide op in het huis dat zijn vader in 1462 aan de oostzijde van de Markt kocht en dat hij volgens de archivaris Jan Mosmans ‘In Sint Thoenis’ noemde. Een plaquette aan de buitenmuur van dit pand herinnert hieraan. Over zijn jeugd is verder niets bekend. In 1463 woedde er een grote brand in 's-Hertogenbosch, die Bosch als kind mogelijk heeft aanschouwd. Bij deze brand gingen 4000 huizen in vlammen op. In het latere werk van Bosch komen vaak stadsbranden voor.

Den Bosch viert opening unieke expositie Jeroen Bosch

De Hooiwagen is een van de topstukken op de Jeroen Bosch-tentoonstelling

Nooit eerder waren zo veel kunstwerken van Jeroen Bosch te zien in Den Bosch, de stad waar de wereldberoemde kunstenaar rond 1450 als Jheronimus van Aken werd geboren en waaraan hij zijn artiestennaam ontleende.

Vandaag opent koning Willem-Alexander de internationale tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum, tijdens een groot evenement in het centrum van Den Bosch. De tentoonstelling is het hoogtepunt van de culturele manifestatie Jheronimus Bosch 500, waarmee het 500ste sterfjaar van de kunstenaar uitgebreid wordt herdacht.

De NOS zendt in samenwerking met Omroep Brabant de opening rechtstreeks uit van 13.15 – 15.00 uur op NPO 1, presentatie Dionne Stax. Vanavond is er om 20.35 uur een terugblik op NPO 2.
Ali B.

De koning woont vanmiddag in de Sint-Janskathedraal de openingsceremonie bij met daarin muziek, de dansvoorstelling Hieronymus B. en toespraken van onder meer burgemeester Ton Rombouts, die het initiatief nam voor de expositie, en directeur Charles de Mooij van het Noordbrabants Museum.
 
Op de Parade bij de kathedraal kijkt het publiek op grote schermen mee. Daar zijn na afloop diverse muzikale optredens.

De koning loopt na de ceremonie naar het museum, waarbij hij vergezeld wordt door een stoet bonte Bosch-creaties. Zanger en rapper Ali B. geeft samen met de Koninklijke Harmonie een interpretatie van het 'Jeroen Bosch'-lied Het Land van Maas en Waal van Boudewijn de Groot. 

Onderweg bekijkt de koning onder andere straatkunst in 3D die geïnspireerd is door het werk van Jeroen Bosch. Op het voorplein van het museum zal hij de tentoonstelling officieel openen.

Met meer dan twintig schilderijen en een groot aantal tekeningen is Visioenen van een genie de grootste overzichtstentoonstelling ooit van de belangrijkste middeleeuwse kunstenaar die ons land heeft voortgebracht.

Dat die werken nu allemaal in Den Bosch te zien zijn, is vooral bijzonder omdat het Noordbrabants Museum zelf geen werken van Bosch in bezit heeft, maar ze allemaal in bruikleen heeft gekregen.

De topstukken komen uit vooraanstaande musea uit de hele wereld, zoals De Hooiwagen uit Museo Nacional del Prado (Madrid), Het Narrenschip uit Musée du Louvre (Parijs), en De Dood en de Vrek uit de National Gallery of Art (Washington).

In ruil daarvoor heeft een wetenschappelijk team van het Bosch Research and Conservation Project een groot deel van de schilderijen de afgelopen jaren uitgebreid onderzocht en gerestaureerd. Dankzij dit onderzoek biedt de expositie een nieuw perspectief op het werk van Jeroen Bosch.

Gedenksteen in de Sint-Janskathedraal herinnert aan Jeroen Bosch
In de kathedraal in Den Bosch maakt een monnik een gedenksteen voor het portaal waardoor Jeroen Bosch 500 jaar geleden naar zijn graf werd gedragen.

Jeroen Bosch schilderde zijn karakteristieke werk vol illusies, hallucinaties en wonderlijke gedrochten in zijn atelier in Den Bosch. Zijn werk verbeeldt de grote thema’s van zijn tijd: verleiding, zonde en rekenschap. De manier waarop hij realiteit en fantasie combineerde was destijds totaal nieuw.

Matthijs Ilsink, kunsthistoricus en projectleider van het Bosch Research and Conservation Project, is vanmiddag te gast in de uitzending. Presentator Dionne Stax spreekt met hem over het belang van het werk van Jeroen Bosch.

Opening Jeroen Boschjaar NPO 2, 20.35-21.10u.

Het zal weinig mensen ontgaan zijn dat het Jeroen Boschjaar is begonnen.

De NOS brengt een registratie van de koninklijke opening van de tentoonstelling Jheronimus Bosch - Visioenen van een genie in het Noordbrabants Museum te Den Bosch. Topstukken uit de hele wereld zijn er te zien, waaronder De Hooiwagen uit Museo Nacional del Prado (Madrid), Het Narrenschip uit het Louvre (Parijs), en De Dood en de vrek uit de National Gallery of Art (Washington) zijn er te zien. Presentatie: Dionne Stax (NOS) en Tessel Linders (Omroep Brabant).

Koning Willem-Alexander en Jeroen Bosch

Koning Willem-Alexander verricht in Den Bosch de opening van het Jeroen Boschjaar. De schilder van satirische voorstellingen overleed vijfhonderd jaar geleden. In de avond is er een terugblik op deze officiële aftrap.

Het is dit jaar vijfhonderd jaar geleden dat Jeroen Bosch stierf en 2016 is daarom uitgeroepen tot Jeroen Boschjaar. Koning Willem-Alexander verricht de officiële opening van een expositie in de Brabantse hoofdstad. Het betreft de grootste tentoonstelling van werken van de Brabantse schilder, die ook wel 'Den Duvelmakere', werd genoemd.

Fantasiewezens
Hij is bekend dankzij zijn satirische voorstellingen vol fantasiewezens en nachtmerrieachtige taferelen en geldt als vernieuwer van de schilderkunst in zijn tijd. Tijdens het evenement komen enkele van zijn geschilderde figuren tot leven. Nieuwslezeres Dionne Stax is aanwezig namens de NOS en doet in Opening Jeroen Boschjaar rechtstreeks verslag. Later deze dag is er een terugblik met nog meer informatie en achtergronden over de schilder.


 
De geboren Brabantse Dionne Stax sloot de lange uitzending af met een zachte G, houdoe!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten