woensdag 27 december 2017

Dionne Stax presenteert het NOS Jaaroverzicht Journaal 2017 met als thema 'verdeeldheid', leuk dat u kijkt!


Dionne Stax presenteert het NOS Jaaroverzicht Journaal 2017


Dionne Stax presenteert het NOS Jaaroverzicht Journaal 2017 met als thema 'verdeeldheid' promo voor uitzending op 27 december 2017 20.33-21.40 uur NPO 1. NOS Journaal presentatrice #Formatievloggers #verkiezingen #XandervanderWulp #VincentRietbergen #JoostVullings #correspondenten #WouterZwart #ArjenvanderHorst #WashingtonD.C. #President #DonaldTrump #veiligheidscoördinator #DickSchoof #veiligheidsmaatregelen
'Verdeeldheid' is het grote thema

Dionne Stax blikt vanavond terug op het jaar dat achter ons ligt. Allerlei gebeurtenissen die het nieuws haalden worden afgewisseld met drie grotere onderwerpen die één ding gemeen hebben: verdeeldheid.
 
Een van de tragische zaken die ons land bezighield, was de verdwijning van Anne Faber. Uiteindelijk bleek zij te zijn verkracht en vermoord.

Dionne Stax presenteert dit jaar het Jaaroverzicht van het NOS Journaal. In ruim een uur worden de belangrijkste gebeurtenissen van 2017 behandeld. Drie grote onderwerpen staan centraal: de Nederlandse politiek, Amerika onder Donald Trump en veiligheid. Het thema 'verdeeldheid' overschaduwt het Jaaroverzicht.

Stax praat met de Haagse verslaggevers Xander van der Wulp, Vincent Rietbergen en Joost Vullings over de versplintering van het Nederlandse politieke landschap en de lange formatie die daarvan het gevolg was. De drie werden bekend als politiek vlogtrio op het YouTube-account van de NOS.

Dionne Stax presenteert het NOS Jaaroverzicht Journaal 2017 met als thema 'verdeeldheid', leuk dat u kijkt! uitzending 27 december 2017 20.33-21.40 uur op NPO 1. NOS Journaal presentatrice #Formatievloggers #verkiezingen #XandervanderWulp #VincentRietbergen #JoostVullings #correspondenten #WouterZwart #ArjenvanderHorst #WashingtonD.C. #President #DonaldTrump #veiligheidscoördinator #DickSchoof #veiligheidsmaatregelen #EK #Vrouwenvoetbal #Kampioen

In Washington D.C gaat Dionne Stax in gesprek met NOS-correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst over de ongekend scherpe tegenstellingen in de Verenigde Staten en over de vraag of hun werk in het eerste jaar onder president Trump erg is veranderd.

Daarnaast praat ze met nationaal veiligheidscoördinator Dick Schoof over één van de extreemste uitwassen van verdeeldheid: de terroristische aanslag. Hoe ziet Schoof de gevolgen van aanslagen in het buitenland en de impact van steeds meer en strengere veiligheidsmaatregelen op de Nederlandse samenleving en ons leven van alledag?

Terugblikken op 2017 bij de NOS

December is de maand van terugblikken op het jaar dat achter ons ligt. Wat is er allemaal gebeurd dat de moeite van het herinneren waard is? Traditiegetrouw helpt de NOS daarbij een handje, met een reeks jaaroverzichten. Over sport en over (jeugd)nieuws, over de Oranjes, over degenen die ons ontvielen en over de winnaars van de zonnerace door de onherbergzame Outback in Australië. Hieronder het complete overzicht.

    Alle jaaroverzichten op een rijtje

HET JAAR 2017 VOOR DE ORANJES
Koning Willem-Alexander werd dit jaar vijftig en vierde dat onder andere in het Paleis op de Dam met 150 Nederlanders die ook op 27 april jarig zijn. Daarnaast gaf hij een uitgebreid en openhartig interview aan Wilfried de Jong. Eind oktober beëdigde hij voor het eerst een kabinet en samen met koningin Máxima bracht hij staatsbezoeken aan Italië, Vaticaanstad en Portugal. Verder stak hij de inwoners van het door orkaan Irma zwaar getroffen eiland Sint-Maarten een hart onder de riem. Dat en nog meer activiteiten van de Oranjes komen voorbij in dit door Astrid Kersseboom gepresenteerde overzicht.

NOS Oranje Jaaroverzicht
Zaterdag 23 december, 19.37-20.13 uur, NPO 2
Maandag 25 december, 13.35-14.10 uur, BVN*.

TERUGBLIK OP NEDERLANDS SUCCES BIJ ZONNERACE
Herman van der Zandt en Anna Gimbrere gaan op bezoek bij de studenten die begin oktober meededen aan de World Solar Challenge 2017. Dat doen ze – natuurlijk – per elektrische auto.

Samen blikken ze terug op hun grote avontuur in de Australische Outback: de ontberingen tijdens de 3000 kilometer lange rit van noord naar zuid, de voorbereidingen en natuurlijk de successen, want voor de negende keer in veertien edities lieten de Nederlanders de concurrentie achter zich: de TU Delft won de Challenger-klasse (wie is de snelste?) en de eerste plaats in de Cruiser-klasse (waarin behalve de tijd ook de praktische bruikbaarheid meetelt) kwam opnieuw op naam van het studententeam uit Eindhoven.

Oranje Boven, Down Under
Zondag 24 december, 18.10-18.50 uur, NPO 1
Dinsdag 26 december, 18.10-18.50 uur, BVN*

JAAROVERZICHT JOURNAAL: HET JAAR VAN VERDEELDHEID
Een groot aantal gebeurtenissen die in 2017 het nieuws haalden wordt afgewisseld met drie grotere onderwerpen die als thema gemeen hebben: verdeeldheid. Dionne Stax praat met de vloggende Haagse verslaggevers Xander van der Wulp, Vincent Rietbergen en Joost Vullings over de versplintering van het Nederlandse politieke landschap en de lange formatie die daarvan het gevolg was. Ook gaat ze op bezoek bij correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst in Washington D.C.

Met hen gaat ze in gesprek over de ongekend scherpe tegenstellingen in de VS en over de vraag of hun werk in het eerste jaar onder president Trump erg is veranderd. Daarnaast praat Dionne met nationaal veiligheidscoördinator Dick Schoof over één van de extreemste uitwassen van verdeeldheid: de terroristische aanslag. Hoe ziet Schoof de gevolgen van aanslagen in het buitenland en de impact van steeds meer en strengere veiligheidsmaatregelen op de Nederlandse samenleving en ons leven van alledag?
NOS Jaaroverzicht Journaal 2017
Woensdag 27 december, 20.33-21.40 uur, NPO 1, 20.55-21.55 uur, BVN*


Dionne Stax en Formatievloggers Xander van der Wulp, Joost Vullings en Vincent Rietbergen in NOS Jaaroverzicht Journaal 2017 promo, thema 'verdeeldheid' uitzending op 27 december 2017 20.33-21.40 uur NPO 1. NOS Journaal presentatrice #Formatievloggers #verkiezingen #XandervanderWulp #VincentRietbergen #JoostVullings #correspondenten #WouterZwart #ArjenvanderHorst #WashingtonD.C. #President #DonaldTrump #veiligheidscoördinator #DickSchoof #veiligheidsmaatregelen Dudok Den Haag

EERBETOON AAN DE OVERLEDENEN VAN 2017
Van Adèle Bloemendaal tot Helmut Kohl, van Chriet Titulaer tot Roger Moore, van Piet Keizer tot Chuck Berry en van de ontwerper van de veelkleurige en veelgeroemde guldenbiljetten tot de Russische militair die de Derde Wereldoorlog voorkwam… Mensen die het afgelopen jaar overleden. Mensen van (wereld)faam en mensen van wie de naam geen belletje doet rinkelen, maar die wel degelijk van grote betekenis zijn geweest. Herman van der Zandt haalt nog eens herinneringen aan hen op en brengt een niet-zwaarmoedig afscheidssaluut.
NOS Uit het Leven van 2017
Vrijdag 29 december, 22.27-23.27 uur, NPO 1; 00.05-01.00 uur, BVN*.

JEUGDJOURNAAL BEZOEKT HOOFDROLSPELERS IN HET NIEUWS
Presentator Lucas van de Meerendonk bezoekt mensen die het afgelopen jaar in het nieuws zijn geweest.

Eén van hen is Amelia, de Ariane Grande-fan die in Manchester bij het concert was van haar grote idool toen er een aanslag werd gepleegd. Met premier Rutte kijkt Lucas terug op de formatie én hij gaat naar Barcelona voor een gesprek met Lieke Martens, met Oranje Europees kampioen en bovendien Wereldvoetbalster van het Jaar.

Verder praat verslaggever Malou Petter met kinderen over de trends (bijvoorbeeld de fidgetspinner) en het muzieknieuws van 2017 en natuurlijk komt ook het belangrijkste (jeugd)nieuws van het afgelopen jaar voorbij.
NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2017
Zaterdag 30 december, 17.45-18.25 uur, NPO 3, 17.50-18.30 uur, BVN*

NOS SPORT BLIKT TERUG OP 2017
2017 was voor veel sporters en teams een succesvol jaar: de historische overwinning van Tom Dumoulin in de Giro, de unieke winst van het EK in eigen land van de vrouwenvoetballers, maar ook Sjinkie Knegt, die Rotterdam op zijn kop kreeg met zijn gouden plak op het WK shorttrack.

Daarnaast komt het tumultueuze jaar van Max Verstappen uitgebreid aan bod en wordt er nog een keer teruggekeken op de enorme vreugde-uitbarsting op de Coolsingel, waar Feyenoord voor het eerst in achttien jaar weer kon worden gehuldigd als landskampioen.

2017 was ook het jaar waarin Dafne Schippers op het WK atletiek in Londen de wereldtitel op de 200 meter sprint prolongeerde en sprintfenomeen Usain Bolt niet zijn gedroomde afscheid kreeg.
Vanuit locaties waar deze speciale gebeurtenissen plaatsvonden neemt presentator Herman van der Zandt de kijker mee door het sportjaar 2017.

NOS Jaaroverzicht Sport 2017
Zondag 31 december, 18.59-19.40 uur, NPO 1, 19.40-20.35 uur, BVN*

Een groot aantal gebeurtenissen die in 2017 het nieuws haalden wordt afgewisseld met drie grotere onderwerpen die als thema gemeen hebben: verdeeldheid. Dionne Stax praat met de vloggende Haagse verslaggevers Xander van der Wulp, Vincent Rietbergen en Joost Vullings over de versplintering van het Nederlandse politieke landschap en de lange formatie die daarvan het gevolg was.

Ook gaat ze op bezoek bij correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst in Washington D.C. Met hen gaat ze in gesprek over de ongekend scherpe tegenstellingen in de VS en over de vraag of hun werk in het eerste jaar onder president Trump erg is veranderd.

Daarnaast praat Dionne Stax met nationaal veiligheidscoördinator Dick Schoof over één van de extreemste uitwassen van verdeeldheid: de terroristische aanslag. Hoe ziet Schoof de gevolgen van aanslagen in het buitenland en de impact van steeds meer en strengere veiligheidsmaatregelen op de Nederlandse samenleving en ons leven van alledag?

Het NOS Jaaroverzicht Journaal 2017 met Dionne Stax is op woensdag 27 december 2017 om 20:30 uur te zien op NPO 1.
 
Dringen om de minuten in het NOS Journaal Jaaroverzicht

Het NOS Journaal heeft de afgelopen jaren flinke stappen gezet in het vermenselijken van het tv-nieuws. In het jaaroverzicht 2017 werd een nieuwe stap gezet. „Heeft u weleens slapeloze nachten?”

Wat doet Dionne Stax op driekwart van het NOS Jaaroverzicht Journaal 2017 in een bootje in de Amsterdamse grachten met Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Dick Schoof? Ineens ging het programma dat zijn bestaansrecht ontleent aan dingen die wel gebeurd zijn, over wat gelukkig het afgelopen jaar niet gebeurde: een grote terroristische aanslag in Nederland.

Zou Schoof zijn visie geven op de schaarse terrorisme-feiten die zich dit jaar in Nederland voordeden, zoals de verdacht filmende man bij een concert van Guus Meeuwis in Eindhoven, het loos alarm over een aanslag in Rotterdam of de verschijning van een mogelijke IS-strijder bij een filmvoorstelling in De Balie in Amsterdam?

Nee, daar ging het curieuze grachtengesprekje aan boord van de Mr. Grey niet of nauwelijks over. We hoorden Schoof dingen uitleggen die hij al heel vaak heeft verteld: dat de kans dat een Nederlander een aanslag meemaakt zeer klein is, maar dat de dreiging reëel is. Dat betonblokken helpen tegen vrachtwagens, maar niet tegen automatische wapens of bomvesten.

In de rest van het jaaroverzicht was het dringen om de minuten. De scherven van een jaar Trump werden knap bijeengeveegd, waarbij de in progressief Europa weleens onderbelichte successen van de man niet werden vergeten: het nieuwe belastingplan, de decreten die bedrijven bevrijden van tal van regels die zijn ingesteld om milieu en klimaat te sparen.

Stax was voor het item speciaal in Washington komen praten met de correspondenten Wouter Zwart en Arjen van der Horst. Die verklaarden eendrachtig dat het Rusland-onderzoek veel overhoop haalt, maar over Trump zelf nog niets lijkt te hebben opgeleverd.

Dit soort analyse was schaars, wat voorstelbaar is als je bedenkt dat hier 361 dagen nieuws in 65 minuten moesten worden gepropt - de Rohingya en #MeToo bleven wat onderbelicht.

Wat restte was 2017 als jaar van de meningen. Ruttemeningen, Wildersmeningen, (weinig) Asschermeningen, formatiemeningen, Turkse meningen, Franse meningen, Duitse meningen, Brusselse meningen, Irmameningen, Catalaanse meningen en Spaanse meningen. De mening was vaak al het nieuws in het jaar van de alternative facts – wat dat betreft was het een jaaroverzicht in stijl.

Mooi was de schaterlach van Adèle Bloemendaal die op de achtergrond te horen was toen haar foto in beeld verscheen in het overzichtje van doden van 2017. Dat sloot af met de dinsdag plotseling overleden presentator Joost Karhof, die later op deze woensdagavond werd herdacht door zijn collega’s van Nieuwsuur, dat hij regelmatig presenteerde.

Trump, lang formeren en veiligheid: dit was het NOS Jaaroverzicht

Dionne Stax kijkt in het Jaaroverzicht van het NOS Journaal met verslaggevers en correspondenten terug op grote en opmerkelijke nieuwsgebeurtenissen in 2017. De versplintering van het politieke landschap komt aan bod, net als het eerste jaar van Donald Trump als president. Stax spreekt ook met nationaal coördinator terrorismebestrijding Dick Schoof over de veiligheid in Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten