dinsdag 20 september 2016

Dionne Stax vraagt jongeren hemd van het lijf tijdens Prinsjesdag 2016


Dionne Stax vraagt jongeren hemd van het lijf tijdens Prinsjesdag 2016 op ROC Albeda college in Rotterdam.


Volop aandacht voor Prinsjesdag 2016 bij de NPO

Op Prinsjesdag maakt de regering traditiegetrouw de plannen voor het komende jaar bekend. Uiteraard doet de publieke omroep hier uitgebreid verslag van. Op NPO 1, NPO 2 en NPO Radio 1 is alles live te volgen: van de toer naar de Ridderzaal tot de balkonscène op Paleis Noordeinde.

NPO Radio 2 dj Wouter van der Goes (KRO-NCRV) neemt een exclusief kijkje achter de schermen. Hij is maandag 19 en dinsdag 20 september 2016 te horen vanuit de Tweede Kamer waar hij antwoorden probeert te vinden op vragen van zijn luisteraars. Zo brengt hij onder andere een bezoek aan het Torentje en gaat hij op zoek naar de ‘achterkamertjes’.

NPO 1 en NPO 2

De NOS zendt Prinsjesdag van 12.20 uur tot 15.50 uur live uit op NPO 1. De presentatie is in handen van Rob Trip. Daarnaast voorziet Astrid Kersseboom het koninklijke gedeelte van commentaar, terwijl Dominique van der Heyde het politieke onderdeel verzorgt. Dit jaar geven voor het eerst ook jongeren hun mening over de voorgenomen regeringsplannen. Dionne Stax vraagt de studenten van het ROC Albeda college in Rotterdam het hemd van het lijf.


Desiree had dan weer de quote van de dag, met haar politici praten poep.
Op NPO 2 is de derde dinsdag van september van 12.30 uur tot 14.10 uur te volgen met gebarentolk. Om 19.20 uur herhaalt NPO 2 de volledige troonrede en bespreekt Astrid Kersseboom (NOS) de belangrijkste gebeurtenissen van de dag.

Prinsjesdag op NPO Radio 1

Van 12.00 uur tot 18.30 uur presenteren Lara Rense (NOS) en Suzanne Bosman (AVROTROS) op NPO Radio 1 de Prinsjesdag-uitzending waarin uiteraard de hele ceremonie te volgen is. Direct daarna schuiven onder meer minister-president Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan.

Politiek verslaggever Joost Vullings (NOS) en commentatoren Kees Boonman (AVROTROS) en Peter Kee (VARA) praten mee. Tussen 16.30 uur en 17.00 uur is er een extra uitzending van Standpunt.nl (KRO-NCRV). Onder leiding van presentator Sven Kockelmann reageren luisteraars op opvallende overheidsmaatregelen die zijn aangekondigd.

Wout2Day vanuit Tweede Kamer

Het NPO Radio 2-programma Wout2Day staat zowel maandag 19 september als dinsdag 20 september in het teken van Prinsjesdag. Presentator Wouter van der Goes opent deuren die normaal gesloten blijven voor luisteraars. Zo gaat hij langs in het Torentje, onderzoekt hij of de achterkamertjes echt bestaan en test hij de blauwe Kamerstoelen.

Op Prinsjesdag zelf is Wouter in de Ridderzaal te vinden. Aan de zijde van Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester (PvdA) woont hij de Troonrede bij. Van 16.00 uur tot 18.00 uur deelt Van der Goes zijn ervaringen met de NPO Radio 2-luisteraars.

De NOS besteed al jaren lang veel aandacht aan Prinsjesdag. Dan maakt de regering traditiegetrouw de plannen voor het komende jaar bekend. Op NPO 1, NPO 2 en Radio 1 is een gedeelte van de dag live te volgen: van de toer naar de Ridderzaal tot de balkonscène op Paleis Noordeinde.

Radio 2 deejay Wouter van der Goes neemt op deze dag ook een exclusief kijkje achter de schermen.

Hij is maandag 19 en dinsdag 20 september te horen vanuit de Tweede Kamer waar hij antwoorden probeert te vinden op vragen van zijn luisteraars. Zo brengt hij onder andere een bezoek aan het Torentje.

NPO 1 en NPO 2
De NOS zendt Prinsjesdag van 12.20 uur tot 15.50 uur live uit op NPO 1. De presentatie is in handen van Rob Trip.

Daarnaast voorziet Astrid Kersseboom het koninklijke gedeelte van commentaar, terwijl Dominique van der Heyde het politieke onderdeel verzorgt.

Dit jaar geven voor het eerst ook jongeren hun mening aan presentator Dionne Stax over de voorgenomen regeringsplannen.


Op NPO 2 is de derde dinsdag van september van 12.30 uur tot 14.10 uur te volgen met gebarentolk.

Om 19.20 uur herhaalt NPO 2 de troonrede en bespreekt Astrid Kersseboom (NOS) de belangrijkste gebeurtenissen van de dag nog een keer.

Prinsjesdag op Radio 1
Van 12.00 uur tot 18.30 uur presenteren Lara Rense en Suzanne Bosman op Radio 1 de Prinsjesdag-uitzending waarin de hele ceremonie te volgen is. Direct daarna schuiven onder meer minister-president Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan.

Politiek verslaggever Joost Vullings en commentatoren Kees Boonman en Peter Kee praten mee. Tussen 16.30 uur en 17.00 uur is er een extra uitzending van Standpunt.nl.
Dionne Stax selfie met Desiree Hernandez.
Onder leiding van presentator Sven Kockelmann reageren luisteraars op opvallende overheidsmaatregelen die zijn aangekondigd.

Wout2Day vanuit Tweede Kamer
Het Radio 2-programma Wout2Day staat zowel maandag 19 september als dinsdag 20 september in het teken van Prinsjesdag. Presentator Wouter van der Goes gaat hij opzoek naar Torentje en de achterkamertjes.

Op Prinsjesdag zelf is Wouter in de Ridderzaal te vinden. Aan de zijde van Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester woont hij de Troonrede bij. Van 16.00 uur tot 18.00 uur deelt Van der Goes zijn ervaringen met de Radio 2-luisteraars.

Ook dit jaar brengt de NOS Prinsjesdag weer uitgebreid in beeld; van de rijtoer tot de troonrede en de balkonscène op Paleis Noordeinde. De hoogtepunten zijn live te volgen op NPO 1 en NPO Radio 1.

Eén onlosmakelijk onderdeel van de ‘derde dinsdag in september’ is er dit keer echter niet bij: de Gouden Koets. Het rijtuig wordt de komende jaren gerenoveerd. Om die reden rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima, dit jaar voor het eerst, met de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en omgekeerd.

Op de balkonscène volgen de overhandiging van de Miljoenennota door minister Dijsselbloem van Financiën en de eerste reacties op de kabinetsplannen. De live uitzending begint om 12.20 uur tot 15.50 uur op NPO 1 en aan het begin van de avond zijn op NPO 2 de volledige troonrede en de belangrijkste gebeurtenissen nog een keer terug te zien.

Presentatie
De centrale presentatie in Den Haag is in handen van Rob Trip. Astrid Kersseboom neemt het ‘koninklijke’ deel van het programma voor haar rekening, terwijl Dominique van der Heyde het politieke gedeelte verzorgt.

Nieuw dit jaar is dat op uitnodiging van de NOS jongeren commentaar geven op diverse onderdelen van Prinsjesdag. Wat vinden ze ervan? Voelen zij zich aangesproken of gaat een en ander langs hen heen? De blonde NOS Journaal presentatrice Dionne Stax vraagt hen het hemd van het lijf.

NOS Prinsjesdag 2016

Prinsjesdag wordt in beeld gebracht van de rijtoer tot de troonrede en de balkonscène op Paleis Noordeinde. Dat is traditie. Eén (sinds 1903) onlosmakelijk onderdeel van de 'derde dinsdag in september' is er dit keer echter niet bij: de Gouden Koets. Het rijtuig wordt de komende jaren gerenoveerd (beelden van de demontage zijn in de uitzending te zien). Om die reden rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima, dit jaar voor het eerst, met de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en omgekeerd. Op de balkonscène volgen de overhandiging van de Miljoenennota door minister Dijsselbloem van Financiën en de eerste reacties op de kabinetsplannen. Nieuw dit jaar is dat op uitnodiging van de NOS jongeren commentaar geven op diverse onderdelen van Prinsjesdag. Wat vinden ze ervan? Voelen zij zich aangesproken of gaat een en ander langs hen heen? De centrale presentatie in Den Haag is in handen van Rob Trip. Astrid Kersseboom neemt het 'koninklijke' deel van het programma voor haar rekening, terwijl Dominique van der Heyde het politieke gedeelte verzorgt.

dionne_stax De studenten van het Albeda college in Rotterdam zijn er klaar voor! Wat vinden zij van Prinsjesdag? Vanaf 12.30 op NPO1

Ook dit jaar brengt de NOS Prinsjesdag weer uitgebreid in beeld. Van de rijtoer tot de troonrede en de balkonscène op Paleis Noordeinde. Dat is traditie. Eén (sinds 1903) onlosmakelijk onderdeel van de 'derde dinsdag in september' is er echter niet bij: de Gouden Koets.

Het rijtuig wordt de komende jaren gerenoveerd (beelden van de demontage zijn in de uitzending te zien). Om die reden rijden koning Willem-Alexander en koningin Máxima, dit jaar voor het eerst, met de Glazen Koets van Paleis Noordeinde naar de Ridderzaal en omgekeerd.

Op de balkonscène volgen de overhandiging van de Miljoenennota door minister Dijsselbloem van Financiën en de eerste reacties op de kabinetsplannen. De live uitzending begint om 12.20 uur op NPO 1 en aan het begin van de avond zijn op NPO 2 de volledige troonrede en de belangrijkste gebeurtenissen nog een keer terug te zien.

Nieuw dit jaar is dat op uitnodiging van de NOS jongeren commentaar geven op diverse onderdelen van Prinsjesdag. Presentator Dionne Stax stelt hun vragen als: wat vinden ze ervan, voelen zij zich aangesproken of gaat een en ander langs hen heen?

De centrale presentatie in Den Haag is in handen van Rob Trip. Astrid Kersseboom neemt het 'koninklijke' deel van het programma voor haar rekening, terwijl Dominique van der Heyde het politieke gedeelte verzorgt.

Radio
Op NPO Radio 1 maken de NOS en AVROTROS een gezamenlijk programma dat Lara Rense en Suzanne Bosman presenteren vanuit de hal van de Tweede Kamer in Den Haag. Daarin zit ook een speciale editie van 'Standpunt NL' dat tussen 16.40 en 17.00 uur vanuit Hilversum wordt uitgezonden.

'NOS Prinsjesdag 2016', Presentatie: Rob Trip, Astrid Kersseboom, Dionne Stax en Dominique van der Heyde:

- 12.20-15.50 uur, NPO 1

Vernieuwde ceremonie Prinsjesdag live via NOS te volgen

Prinsjesdag is elk jaar een dag vol protocol, plichtplegingen en traditie. Maar dit jaar ziet de hele ceremonie er anders uit dan voorheen. De Gouden Koets wordt gerestaureerd en zodoende laat het koninklijk paar zich rondrijden in een Glazen Koets.

Daarnaast fluisteren bronnen in het Haagse dat prinses Amalia dit keer voor het eerst een rolletje krijgt, zodat zij zich langzaam kan gaan voorbereiden op haar toekomstige ambt. De NOS doet hoe dan ook uitgebreid verslag van Prinsjesdag.

Op NPO1 is Prinsjesdag vanaf lunchtijd te volgen. De presentatie is in handen van Rob Trip. Daarnaast voorziet Astrid Kersseboom het koninklijke gedeelte van commentaar, terwijl Dominique van der Heyde het politieke onderdeel verzorgt.

Nieuw dit jaar is dat op uitnodiging van de NOS jongeren commentaar geven op diverse onderdelen van Prinsjesdag. Wat vinden ze ervan? Voelen zij zich aangesproken of gaat een en ander langs hen heen?

Dionne Stax vraagt hen het hemd van het lijf. ‘s Avonds herhaalt NPO 2 de volledige troonrede en bespreekt Astrid Kersseboom (NOS) de belangrijkste gebeurtenissen van de dag. Zie twitter en facebook foto's.

Scholieren ROC eensgezind tegen Dionne Stax: de Troonrede was indrukwekkend

Koning Willem-Alexander heeft de Troonrede voorgelezen. De meningen erover zijn verdeeld, maar niet bij scholieren van het Albeda-college, een roc in Rotterdam. "Eigenlijk hebben we niets gemist, hij heeft alles besproken", zegt een van de scholieren tegen Dionne Stax, die met de studenten terugblikt op Prinsjesdag.

Een andere student vond de koning "erg relaxt". "De Troonrede was niet langdradig. Ik vond het niet moeilijk om mijn aandacht erbij te houden", zegt ze.

Alle thema's kwamen volgens hen aan de orde. Enkele studenten noemen het belangrijk dat de koning ook de vluchtelingproblematiek en werkloosheid besprak. "Alles kwam aan bod, ook de vluchtelingen. Dat is belangrijk, want ik wil ook graag helpen."
Luisteren

Volgens een jongen is het fijn om te horen dat er nog steeds naar mensen wordt geluisterd. "Ook het mbo werd besproken. Het is heel prettig om te weten dat ze luisteren naar ons."

Maar de scholieren hadden ook kritiek. "De koning had meer info over de brexit moeten geven." Ook mist er volgens de scholieren informatie over waar het geld vandaan komt.

    Politici moeten minder praten en meer doen. Geen poep praten.
    ROC-studente

Ze vinden de reacties van politici op de Troonrede verwarrend. Zelfs zo verwarrend, dat het overgrote deel van de scholieren zegt de politieke partijen niet vertrouwen.

"In de loop naar de verkiezingen zeggen veel politieke partijen dat ze iets gaan doen om mensen over te halen op hun te stemmen. Maar uiteindelijk houden ze zich dan niet aan die beloftes. Om het vertrouwen van de kiezers weer terug te krijgen, moeten ze minder praten en meer doen."

    Geef mij maar weer de Gouden Koets.
    ROC-student

Niet alleen de Troonrede werd door de scholieren besproken met Dionne Stax, ook de Glazen Koets en de kleding van de aanwezigen. Een student vond de Glazen Koets maar niets. "Ik vond hem niet zo mooi. Dat witte randje tussen de ornamenten vond ik kinderachtig. Net een Jip & Janneke-band. Geef mij maar weer de Gouden Koets, alsjeblieft."

De scholieren waren ook kritisch over de beveiliging van de Glazen Koets. "Er was heel veel politie, dat was zonde van het beeld", zegt een meisje. Een jongen is het met haar eens. "Het geeft een onrustig gevoel, zoveel politie. Zo krijgen de mensen die verschrikkelijke dingen doen hun zin. Het lijkt alsof we bang zijn, maar dat zijn we helemaal niet."
Allermooiste jurk en hoed

De jurken waren wel mooi, vertelt een student. "Laurentien en Máxima droegen de mooiste jurken. Maar als je beter keek, zag je dat Máxima de allermooiste jurk aan had."

En zij droeg ook de mooiste hoed. "Bij Koningin Máxima kon je haar gezicht nog zien. Er waren ook genoeg mensen die een hoed droegen waarbij je hun gezicht niet eens meer kon zien."

En de lelijkste hoed? "Die met die bloemetjes. Die was echt niet mooi."
 
Tenslotte mocht student Gerrit van Dionne Stax de afsluitende vraag stellen aan minister president Mark Rutte:"Hoe gaat u er voor zorgen dat deze plannen werkelijkheid worden, en dat u niet weer sorry hoeft te zeggen".  
 

2 opmerkingen:

  1. Haha, die Desiree heeft het al snel door, politici praten poep��

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, net ff de filmpjes teruggekeken. Doe je goed Dionne, go girl!

    BeantwoordenVerwijderen