donderdag 26 oktober 2017

Dionne Stax duikt in persoonlijke verhalen van bewindslieden nieuw kabinet Rutte III tijdens avondvullende NOS live show

Dionne Stax duikt in persoonlijke verhalen van bewindslieden nieuw kabinet Rutte III tijdens avondvullende NOS live show

Beëdiging Kabinet-Rutte III live bij de NOS

Na een lange formatie is het zover; het nieuwe kabinet wordt op donderdag 26 oktober beëdigd. Dat gebeurt dit jaar voor het eerst door koning Willem-Alexander en in Paleis Noordeinde, omdat Huis Ten Bosch verbouwd wordt.

De beëdiging van de nieuwe bewindslieden en de bekende bordesfoto met koning Willem-Alexander zijn overdag live te volgen bij de NOS, op televisie, radio en online. In de avond zendt de NOS een speciaal tv-programma uit waarin het nieuwe kabinet wordt voorgesteld.


Dionne Stax aankondiging live NOS Presentatie Kabinet Rutte III 26 oktober 2017 19.59 uur NOS Journaal presentatrice

Het kabinet-Rutte III telt vele nieuwe ministers. Wie zijn ze en wat worden hun belangrijkste politieke punten? Dat zie je in NOS Presentatie Kabinet-Rutte III van 20.30 tot 21.50 uur op NPO 1. Dionne Stax en Ron Fresen interviewen vanuit Den Haag de premier en de nieuwe vicepremiers.

Politiek verslaggevers Nynke de Zoeten en Albert Bos gaan in gesprek met de ministers. De ‘Formatievloggers’ Xander van der Wulp, Joost Vullings en Vincent Rietbergen stellen op eigen wijze de staatssecretarissen aan de kijkers voor.

NOS Presentatie Kabinet Rutte III
Donderdag 26 oktober 2017, 20.30-21.50 uur, NPO 1
Presentatie: Dionne Stax en Ron Fresen

De beëdiging van het kabinet-Rutte III gebeurt overdag en aansluitend is de fotosessie op het bordes. Dit wordt live door de NOS tussen 11.00 en 12.00 uur op radio en televisie uitgezonden.

Ook in de rest van de wereld zijn de beëdiging en de presentatie van het nieuwe kabinet te volgen, via de satelliet, livestream en app van BVN.

Dionne Stax duikt in persoonlijke verhalen kersvers kabinet

Dionne Stax aankondiging live NOS Presentatie Kabinet Rutte III 26 oktober 2017 20.25 uur NPO1 NOS Journaal presentatrice

Interview Koning Willem-Alexander beëdigt vandaag het nieuwe kabinet, inclusief de bekende bordesscène. Aansluitend laten nieuwslezer Dionne Stax en politiek verslaggever Ron Fresen op de NOS de kijker écht kennis maken met de nieuwe ploeg van Mark Rutte.

Hoe is de rolverdeling tussen jullie twee vanavond?

Fresen: ,,Dionne is de centrale presentator die het hele programma leidt en ik ben haar sidekick. We interviewen premier Mark Rutte en de nieuwe vicepremiers.”

Stax: ,,Daarnaast spreken politiek verslaggevers Albert Bos en Nynke de Zoeten met alle ministers en de ‘formatievloggers’ Xander van der Wulp, Joost Vullings en Vincent Rietbergen stellen de staatssecretarissen aan de kijkers voor.”

Na afloop van het programma moet de kijker het hele kabinet kennen?

Stax: ,,Het is een heel nieuw kabinet met veel nieuwe gezichten en namen. We willen laten zien wie ze nou zijn en wat we de komende jaren van ze kunnen verwachten.”


Dionne Stax live NOS Presentatie Kabinet Rutte III interview Hugo de Jonge(CDA), minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en vicepremier #schoenen 26 oktober 2017 NPO1 Ron Fresen NOS Journaal presentatrice

Fresen: ,,We proberen een mix te maken van het persoonlijke en het politieke. Het wordt dus geen zwaar politiek programma in de zin dat we de minister van justitie gaan doorzagen over de staat van de rechtstaat.

Die momenten komen later. We willen de bewindslieden een beetje neerzetten in het politieke landschap waarin ze terecht komen. We zullen dus wel vragen naar de problemen die er bij de politie zijn, maar hebben het er tegelijkertijd ook over dat diegene een enorme wijnliefhebber is.''

Wie vinden jullie de opvallendste namen in dit nieuwe kabinet?

Stax: ,,Niet zozeer iemand. Ik vind het meer opvallend op welk ministerie sommige mensen terecht komen. Dat zullen we ook wel gaan vragen. Neem Carola Schouten die naar Landbouw gaat, terwijl ze door haar financiële achtergrond eerder op Financiën of Sociale zaken zou passen.”

Fresen: ,,Er zijn best een paar verrassende nieuwe gezichten in het kabinet die wel spannend zijn. Over het algemeen is men redelijk op safe gegaan als het gaat om politiek en bestuurlijke ervaring. Daar ga je dus niet zo snel grote ongelukken mee krijgen.”

Maar wie vind je wel spannend?

Fresen: ,,Ferdinand Grapperhaus van Justitie is echt een keuze waarvan je zegt: zo, ze durven wel bij het CDA. Sigrid Kaag, de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, vind ik ook een spannend nieuw gezicht. Die heeft een heel ander soort ervaring dan de Haagse politiek. Wel zijn er weinig mensen met ervaring in het ministerschap. Daar zit wel een risico in en dat maakt de uitzending denk ik ook wel leuk.”

Welke vraag willen jullie zeker stellen aan de vicepremiers?

Fresen: ,,Je probeert in de persoon te zoeken naar aanknopingspunten om een beetje zicht te krijgen hoe diegene politiek gaat opereren. Dat kun je niet los van elkaar zien. Van Carola Schouten vind ik het interessant dat zij een leven achter de rug heeft wat niet altijd even gemakkelijk is geweest.

De andere vicepremier Hugo de Jonge heeft altijd hele leuke schoenen aan. Daar kun je het even over hebben.

Maar ik denk dat je daar ook wel uit kunt opmaken over hoe iemand als persoon is. Wat zegt het over hem dat hij met zulke schoenen aan bij Rutte langsgaat?”

Stax: ,,Dat is een totaal andere ervaring dan met Sybrand Buma.”

Het was de langstdurende kabinetsformatie ooit. Er was veel kritiek. Wat is jullie verwachting van deze ploeg?

Stax: ,,Als journalist zijn we er niet om verwachtingen uit te spreken. Ik ben meer van: laat ze maar eerst beginnen en dat gaan we het kritisch volgen.”

Fresen: ,,Dat heb ik eigenlijk ook. Het is zo onvoorspelbaar. Er zijn mensen die zeggen: het kan toch nooit lang duren.

Maar dat weet ik niet. Er zijn politieke verschillen, want er zijn vier partijen in dit kabinet, maar ze hebben ook een aantal maanden opgesloten gezeten en uiteindelijk elkaar gevonden. Dus waarom zou je je daar niet hard voor maken en zou je dat niet lang vol kunnen houden?”


Dionne Stax live NOS Presentatie Kabinet Rutte III interview Kajsa Ollongren (D66), minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en vicepremier 26 oktober 2017 NPO1 Ron Fresen NOS Journaal presentatrice

Hoe is zo’n speciaal programma als dit voor jullie persoonlijk?

Stax: ,,Het zijn de leukste en interessante uitzendingen om te maken. Het is voor mij anders dan het presenteren van de Journaals.”

Fresen: Er gaat veel meer voorbereiding aan vooraf en er ligt een ander soort druk op dan bij het Achtuurjournaal. Voor de NOS is dit een belangrijk programma, maar ook voor de politiek en de kijkers. Het is op primetime.”

Stax: ,,Ron, wat doe jij eigenlijk aan mentale voorbereiding?”

Fresen: ,,Ik heb vijf magnetiseurs. Nee, maar dit interviews is al een soort voorbereiding. Je probeert wat focus te geven aan wat je aan het doen bent.

We zijn ons aan het inlezen en we gaan vooraf ook doorspreken: wat willen we aan de orde stellen.

Zo’n gesprek duurt maar kort en je moet niet achteraf het gevoel hebben: is het nu al voorbij? Je moet er ook voor zorgen dat er spontaniteit in kan blijven.”

Stax: ,,Dat is het inderdaad. Het is een programma van een uur en twintig minuten er zijn nogal wat mensen die we moeten gaan voorstellen in die toch wel beperkte tijd.

Dionne Stax live NOS Presentatie Kabinet Rutte III interview Mark Rutte (VVD), premier en minister van Algemene Zaken 26 oktober 2017 NPO1 Ron Fresen NOS Journaal presentatrice

Uiteindelijk willen we natuurlijk dat de kijker na het programma naar bed gaat met een iets beter beeld van deze formatie. Dit zijn de mensen die het de komende jaren in het land moeten gaan regelen.”

Rutte III op het bordes en aan de slag, de dag in vogelvlucht

Vandaag, 225 dagen na de Tweede Kamerverkiezingen, wordt het kabinet-Rutte III dan echt een feit. Het is een dag van vooral officiële gebeurtenissen, de plannen van het regeerakkoord zijn al ruim twee weken geleden bekendgemaakt.

Het wordt een drukke dag voor de ministers en staatssecretarissen van het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Veel momenten zijn live te volgen op NOS.nl, de app en op radio en televisie. Hier een overzicht van het programma.
11.00 uur: De beëdiging (live) op Paleis Noordeinde

De ceremonie is in de Grote Balzaal van Paleis Noordeinde. Eerst leest de directeur van het kabinet Chris Breedveld de tekst voor van de eed en de belofte.

De ministers stappen dan een voor een naar voren en zeggen tegen de koning "Zo waarlijk helpe mij God almachtig' of "Dat verklaar en beloof ik". Het mag ook in het Fries "Sa wier helpe my God Almachtich" of "Dat ferklearje en ûnthjit ik!".

Daarna zijn de staatssecretarissen aan de beurt.

In 2012 werd de beëdiging van de ministers voor het eerst live uitgezonden op televisie. Het was nog even wennen; koningin Beatrix begon iets eerder dan de bedoeling was waardoor het over moest voor de camera. Ze mopperde dat het een toneelstukje dreigde te worden.

De beëdiging van Rutte III en de bordesscène wordt live uitgezonden op NPO 1 en NPOPolitiek.

De uitzending begint om 11.00 uur, enkele minuten voor de beëdiging van de nieuwe leden van het kabinet. De presentatie is in handen van Mark Visser en Xander van der Wulp en duurt tot 12.00 uur.

Dionne Stax live NOS Presentatie Kabinet Rutte III interview Carola Schouten (ChristenUnie), minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en vicepremier 26 oktober 2017 NPO1 Ron Fresen NOS Journaal presentatrice

Ook op Facebook is alles te volgen. Vanaf 10.30 uur kunnen vragen gesteld worden aan NOS-verslaggevers Joost Vullings en Vincent Rietbergen.

11.20 uur: De bordesscène op de trap aan de achterkant van het paleis

Voor het eerst in de parlementaire geschiedenis staat een koning met een nieuw kabinet klaar voor het belangrijke foto- en filmmoment. Tot 1971 liet een kabinet zich altijd zonder het staatshoofd vastleggen, maar het kabinet-Biesheuvel bracht daar verandering in.

Als het regent, worden de fotografen en filmploegen naar binnen gevraagd. Dan presenteren de nieuwe ministers en de koning zich in de voorvestibule van paleis Noordeinde. De staatssecretarissen doen niet mee aan dit officiële moment.

12.00-16.00 uur: Op weg naar de nieuwe werkplek

Vanuit paleis Noordeinde gaan alle ministers en staatssecretarissen naar hun nieuwe werkplek om het werk van hun voorganger over te nemen. De oude bewindspersoon staat klaar, vaak met een glaasje champagne, om zijn opvolger te ontvangen en alle dossiers te overhandigen.

Voor ambtenaren was het nog een aardige puzzel de afgelopen dagen, want de dossiers worden niet één op één overgedragen. Sommige ministeries krijgen er een minister bij en veel portefeuilles zijn verwisseld.

16.30 uur: Voor het eerst in de Trêveszaal, de officiële vergaderzaal voor de ministerraad

Pas op het moment dat het staatshoofd de ministers officieel heeft beëdigd, mogen de nieuwe bewindslieden naar binnen in de mooiste vergaderzaal van het ministerie van Algemene Zaken. Alleen bij de eerste ministerraad kunnen cameraploegen en fotografen beelden maken, daarna niet meer.
20.30-22.00 uur: Presentatie nieuwe ploeg aan de pers, live-uitzending van de NOS

De Rijksvoorlichtingdienst (RVD) nodigt de parlementaire journalisten uit op het ministerie van Algemene Zaken om de nieuwe bewindslieden te ontmoeten. De NOS heeft op NPO 1 en Radio 1 een speciale uitzending waarin alle ministers en staatssecretarissen uitgebreid aan bod komen.

De televisie-uitzending wordt gepresenteerd door Dionne Stax en Ron Fresen, de radio-uitzending door Lara Rense en Thijs van den Brink.

Op vrijdag begint het echte werk, want dan is er ministerraad, nu zonder cameraploegen. Dan wordt de regeringsverklaring besproken. De Tweede Kamer debatteert daar volgende week woensdag en donderdag over.

NOS Presentatie Kabinet Rutte III
Datum:     Donderdag 26 oktober 2017
Tijd:     20:35 - 22:05
Zender: NPO 1
Genre:     Informatief programma
Presentatie:     Dionne Stax, Ron Fresen
Twitter hashtag:    #RutteIII

Geen opmerkingen:

Een reactie posten