donderdag 24 mei 2018

Dionne Stax presenteert op donderdag 24 mei 2018 om 21.30 uur NPO1 aflevering 5 van 'Van Onschatbare Waarde': Een zonnewijzer, een gouden rozet, een uithangbord van Vincent van Gogh en een schilderij van Willy Sluiter.


Dionne Stax presenteert op donderdag 24 mei 2018 om 21.30 uur NPO1 aflevering 5 van 'Van Onschatbare Waarde': Een zonnewijzer, een gouden rozet, een uithangbord van Vincent van Gogh en een schilderij van Willy Sluiter.

Verkoper Patrick heeft een Lüsterweibchen gewei kroonluchter bij zich. Lukt het hem om dit bijzondere object te verkopen?

Op donderdag 24 mei 2018 om 21.30 uur op NPO 1 bij MAX weer een leuke nieuwe aflevering van Van onschatbare waarde! Verkopers bieden weer bijzondere objecten aan de vier gerenommeerde kunst- en curiosa-experts aan.

Deze aflevering: Een zonnewijzer, een gouden rozet, een uithangbord en een schilderij van Willy Sluiter.

Ook zien we verkoper Tim. Hij is al sinds zijn 14e hobby-archeoloog en vond een gouden rozet uit de 10e eeuw. Lukt het hem om dit sieraad te verkopen? 
Dionne: 'Maar Tim, wat een mooi doosje, we kennen elkaar pas net.' 
Bert: 'Mientje, die houdt haar hart vast, die denkt, hoeveel hondenbrokjes kan je daarvoor kopen.' #Hilarisch

Van onschatbare waarde

Dagelijks worden vele waardevolle spullen verhandeld onder een groep kenners en handelaren. In dit programma krijgen verkopers de kans om hun bijzondere object te verkopen aan één van de vier gerenommeerde kenners.

De ervaren experts bezitten ieder een eigen kamer. De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts, maar terug naar een eerder mislukte onderhandeling is niet toegestaan. Wie zich blindstaart op de allerhoogste verkoopprijs, loopt het risico om huiswaarts te keren met object en zonder geld. Maar, wie naar een goede prijs zoekt, moet risico’s nemen. Slechts één ding is zeker: eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg terug.

Een zonnewijzer, een gouden rozet, een uithangbord en een schilderij van Willy Sluiter.

Jan brengt een zonnewijzer met zich mee. Het object heeft de stijl van Lodewijk de 14e en is nog in originele staat.
Ook zien we verkoper Tim. Hij is al sinds zijn 14e hobby-archeoloog en vond een gouden rozet uit de 10e eeuw. Lukt het hem om dit sieraad te verkopen?

Het uithangbord van Raymond heeft wel een heel bijzonder verhaal. Hij denkt dat Vincent van Gogh mee heeft geholpen met het schilderen ervan. Zijn de experts hier ook van overtuigd?

Tot slot zien we Frans. Hij neemt een portret van de Nederlandse schilder Willy Sluiter mee. Op het schilderij is een zittende dame met veel sieraden om afgebeeld. Het doek is rond 1930 geschilderd.

Van onschatbare waarde: uithangbord van Vincent van Gogh

Tijdens zijn leven kijkt bijna niemand om naar de schilderijen en tekeningen die Vincent van Gogh maakt. Tegenwoordig is dat wel anders en wordt zijn werk voor astronomische bedragen verkocht. Zal deze vlieger ook op gaan voor het uithangbord van Van Gogh’s hand uit Van onschatbare waarde?
Van Brabant naar Frankrijk

Vincent van Gogh groeit op in Brabant en begint hier ook zijn carrière als kunstschilder. In Brabant maakt hij onder meer het bekende doek De aardappeleters, maar zijn allerberoemdste werk maakt hij tijdens zijn periode in Frankrijk. Van Gogh woont en werkt hier vanaf 1885 tot aan 1890, het jaar waarin hij overlijdt.
Periode in Frankrijk

In zijn Franse tijd gaat het niet altijd even goed met Vincent en brengt hij veel tijd door in café’s. Een van zijn favorieten is Le Tambourin in Parijs. Hij komt hier niet alleen graag om te drinken, maar ook omdat hij een affaire heeft met de eigenaresse Agostina Segatori. Hij heeft haar zelfs geschilderd in haar café.

Uithangbord

Naast een portret van Segatori zelf, wordt ook beweerd dat hij een uithangbord heeft beschilderd voor aan de gevel van haar café. Dit uithangbord komt in handen van handelaar Raymond, die het vindt op een Franse antiekmarkt. Hij heeft in eerste instantie niet door dat het bord een mogelijke Van Gogh is, maar komt hier bij thuiskomst achter. Volgens hem lijkt het signatuur heel erg op die van Vincent van Gogh. Hij gaat op onderzoek uit en neemt contact op met het van Gogh Museum in Amsterdam, maar die tonen geen interesse. Nu is het de beurt aan de experts van Van onschatbare waarde: zullen zij de echtheid van het bord kunnen vaststellen? U ziet het op 24 mei 2018 om 21.30 uur op NPO 1 in Van onschatbare waarde.

De experts
Ook dit jaar zijn er weer de vier experts in Van onschatbare waarde: Ilse Daatselaar, Bert Degenaar, Ebert Roest en Arnold Wegh.

Van onschatbare waarde: dit zijn de experts

Ook dit jaar presenteert Dionne Stax weer iedere donderdag om 21.30 uur op NPO 1 het MAX-programma Van onschatbare waarde, waarin verkopers van bijzondere en waardevolle spullen de unieke kans krijgen om hun object te verkopen aan één van de vier experts.

De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts, maar eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg terug. De gerenommeerde in- en verkopers in Van onschatbare waarde zijn; Ilse Daatselaar, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Ebert Roest.

In de wereld van kunst en antiek is haar achternaam een begrip. Ilse kreeg de liefde voor mooie spullen met de paplepel ingegoten door haar vader. Als kind liep ze al met hem over kunstbeurzen. Sinds acht jaar bestieren ze samen de handel en staan op gerenommeerde kunstbeurzen. Er zijn niet veel vrouwen op dit niveau in de antiekwereld, maar Ilse staat haar mannetje.

Arnold is samen met zijn broer eigenaar van één van de grootste antiekhandels in Europa. Zijn winkel beslaat maar liefst 11.000 vierkante meter. Hij verscheept wekelijks containers vol antiek naar alle uithoeken van de wereld, maar hij is ook blij als hij een zilveren kandelaar aan precies de juiste klant verkoopt. Arnold weet wat hij wil en belangrijker, hij weet wat zijn klanten willen.

Voor moderne kunst loopt voormalig kunsthandelaar Bert niet zo warm, maar het verhaal van oude spullen kan hem diep raken. Zijn passie voor sterrenkunde resulteerde in een heus planetarium, geinspireerd op het Eise Eisinga Planetarium in Franeker.  Hij bezit verschillende markante historische panden die hij exploiteert als B&B en welke smaakvol zijn gevuld zijn met bijzondere objecten. Mensen als Tina Turner, Charlie Watts en anderen delen zijn goede smaak en weten hem te vinden.

Ebert is de schatzoeker van het stel. Hij gaat het liefst alleen op pad met een lege bus en een volle portemonnee. Op zijn route langs markten en boertjes in België en Frankrijk gaat hij op zoek naar spullen met een verhaal. Klanten van over de hele wereld weten zijn winkel te vinden. Trendy restaurants en bekende Nederlanders weten hem te vinden voor authentiek antiek.

Datum:     Donderdag 24 mei 2018
Tijd:     21:30 - 22:20
Genre:     Informatief
Subgenre:     Realityreeks
Presentatie:     Dionne Stax

En natuurlijk de grote kleine ster van de show en mascotte, mopshondje Mientje!

Twitter hashtag: #Vanonschatbarewaarde | facebook.com/Vanonschatbarewaarde

Geen opmerkingen:

Een reactie posten