dinsdag 1 augustus 2017

Aflevering 1 Lady Di & Dionne Stax: Miss Diana Spencer

Aflevering 1 Lady Di & Dionne Stax: Miss Diana Spencer

Dionne Stax reist in 'Lady Di & Dionne' af naar Engeland om meer te weten te komen over Diana Spencer: de vrouw die de hele wereld kent als Lady Di.
 
Ze spreekt mensen die Diana persoonlijk kenden en leert bijzondere dingen over deze toch al bijzondere vrouw. Vanavond, 1 augustus 2017, is de eerste eerste aflevering te zien, om 21.10u op NPO 2.

Aflevering 1 Lady Di & Dionne Stax: Miss Diana Spencer The beginning 1 augustus 2017, NPO2 NTR, NOS Journaal presentatrice #ladydidionne

'Lady Di & Dionne': vijfdelige serie in aanloop naar 20ste sterfdag Lady Di

Op 31 augustus 1997 overleed de in die tijd beroemdste vrouw ter wereld: Diana Spencer, Lady Di, voorheen Princess of Wales.

Dat is nu twintig jaar geleden. Toen keek een meisje van twaalf verbaasd en gefascineerd naar de beelden op televisie van rouwende massa's en bloemenzeeën: Dionne Stax, nu presentatrice van het 'NOS Journaal'.

Wat maakte Lady Di tot zo’n bijzondere vrouw, dat ze over de hele wereld bekend en geliefd was? Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar plotselinge dood? Wat voor leven had Diana als prinses?

Aflevering 1 Lady Di & Dionne Stax: Miss Diana Spencer paparazzi bruggetje Edwin Smulders 1 augustus 2017, NPO2 NTR, NOS Journaal presentatrice #ladydidionne
 
Wat was haar invloed toen en wat heeft ze de afgelopen decennia betekend voor de monarchie in Engeland en Nederland, voor de media en voor ons?

De fascinatie voor Lady Di is bij Dionne altijd gebleven. Daarom gaat ze nu op zoek naar antwoorden op die vragen en ontmoet tal van bijzondere mensen die haar persoonlijk of beroepsmatig hebben gekend. Op haar zoektocht stelt ze ook aan historici en andere deskundigen de vraag: wat was en is het Diana-effect?

Dinsdag 1 augustus: aflevering 1: Miss Diana Spencer
1980 is een turbulent jaar in Engeland: het land wordt getroffen door een economische crisis die door Margaret Thatcher met harde hand wordt bestreden. Stakingen, rellen en onrust zijn het gevolg.
 
In die sfeer maakt Engeland kennis met een verlegen meisje van achttien op wie Prins Charles, 32 inmiddels, zijn oog heeft laten vallen: Diana Spencer. Wordt zij, een ‘burgermeisje’, de vrouw van de kroonprins? Wil ze dat en kan ze dat aan? Is zij de hoop van de natie in deze duistere tijden?

Dionne Stax ontmoet historici Christopher Lee, Kate Williams en Jaap van Osta en plaatst de komst van Diana in haar tijd. Fotografen Anwar Hussein en Edwin Smulders vertellen hoe Diana door de pers werd ontvangen en gevolgd en hoe zij nu met royals omgaan.

Biograaf Andrew Morton en royalty deskundige Marc van der Linden leggen uit hoe broos het begin van dit sprookje eigenlijk was.

Lady Di & Dionne

Dionne Stax ontsluit het levensverhaal van Diana Spencer

Over Lady Di & Dionne

Aan de hand van ontmoetingen met bijzondere personen en het bezoeken van historische plekken ontsluit de populaire presentatrice Dionne Stax het levensverhaal van de geliefde Diana Spencer.
 
Twintig jaar na haar tragische dood wordt Lady Di in de historische context van de politieke en economische situatie van toen geplaatst en probeert Dionne haar betekenis en invloed toen en nu, in Groot-Brittannië, Nederland en de wereld te doorgronden.

Dionne Stax onderzoekt het 'Diana-effect'

De wereld was geschokt toen prinses Diana twintig jaar geleden omkwam bij een auto-ongeluk. Dionne Stax reconstrueert haar levensverhaal voor Lady Di & Dionne. Wat maakte Lady Di zo bijzonder, wat was haar betekenis voor de Britse monarchie?

Twaalf jaar was Dionne Stax, presentatrice van het NOS Journaal, toen Lady Di overleed. De televisiebeelden van de massaal rouwende Britse bevolking staan nog op haar netvlies gegrift. In de vijfdelige serie Lady Di & Dionne onderzoekt ze het 'Diana-effect'.
Diana Spencer

Hoe werd het verlegen burgermeisje Diana Spencer wereldwijd beroemd en geliefd? Wat voor leven leidde ze? Waarom mondde haar sprookjeshuwelijk met Prins Charles uit in een scheiding? Wat was de rol van de pers?
 
Heeft haar tragische geschiedenis de rol van de monarchie veranderd? Kijkt de bevolking in Engeland, maar ook in Nederland, sinds de dood van Diana anders naar het koningshuis? Dionne Stax spreekt met historici en met mensen die Diana persoonlijk of beroepsmatig van dichtbij hebben meegemaakt

Kennismaking
In de eerste aflevering laat Dionne Stax zien hoe Engeland kennismaakt met Diana. Het is 1980, Engeland is in een diepe economische crisis beland. De verloving van de 32-jarige Prins Charles met de jonge, mooie Diana wordt enthousiast begroet: een lichtpunt in duistere tijden. Kan de onervaren Diana Spencer voldoen aan de torenhoge verwachtingen?
 
Daarover spreekt Dionne met historici. Biograaf Andrew Morton en royaltydeskundige Marc van der Linden vertellen hoe broos het begin van het sprookje eigenlijk was. Fotografen Anwar Hussein en Edwin Smulders doen een boekje open over Diana’s relatie met de pers.

Sprookjeshuwelijk

De tweede aflevering op dinsdag 8 augustus gaat over het huwelijk van prins Charles en prinses Diana. Dionne ontmoet Elizabeth Emanuel die de trouwjurk van de prinses ontwierp.

De derde aflevering Mum gaat over haar rol als moeder. Het sprookjeshuwelijk van Charles en Diana mondt uit in een scheiding, waarna Lady Di zich werpt op goede doelen (aflevering 4).

De documentaireserie eindigt met een aflevering over het fatale ongeluk in Parijs en de ongekende emoties van de Britten. Pia Dijkstra presenteerde in 1997 het NOS Journaal en vertelt haar collega Dionne in de vijfde en laatste aflevering hoe het nieuws van Diana's dood twintig jaar geleden werd gebracht.

Dionne Stax, de presentatrice van het NOS Journaal, was als twaalfjarig meisje gefascineerd door Diana Spencer. Twintig jaar later maakt ze deze vijfdelige documentairereeks waarin ze op zoek gaat naar het levensverhaal van de wereldberoemde vrouw.
 
Ze besloot niet te veel te researchen, maar zich vooral te laten verrassen. Enkele elementen uit Diana's leven bleek ze ook op zichzelf te kunnen betrekken.

 Veel mensen weten nog precies waar ze waren op 31 augustus 1997, de dag dat prinses Diana ‘Lady Di’, echtgenote van de Britse kroonprins Charles, op een tragische manier verongelukte in de Parijse Almatunnel.

Haar begrafenis werd live op tv uitgezonden en bekeken door twee miljard mensen. Na haar dood kwam een stroom van emoties op gang, van woede tot complottheorieën. Twintig jaar later treedt presentatrice Dionne Stax in de voetsporen van Diane Spencer. Ze reist af naar Groot-Brittannië om te ontdekken welke erfenis zij achtergelaten heeft, in een serie van vijf afleveringen.
 
In 1980 heerste er een oliecrisis in Groot-Brittannië en de VS. Juist in deze sombere periode ging prins Charles op zoek naar zijn bruid. Lid van de Anglicaanse kerk, maagd en afkomstig uit een aristocratisch milieu.

#npo2 Lady Di & Dionne: de ene prinses (Dionne Stax) bericht over de andere te vroeg overleden Prinses: Prinses Diana

Dionne zoekt Diana

Aan de hand van ontmoetingen met bijzondere personen en het bezoeken van historische plekken, ontdekt Dionne Stax het levensverhaal van Diana Spencer. Twintig jaar na haar tragische dood, Stax was toen 12 jaar, wordt de betekenis en invloed van Lady Di van toen en nu doorgrond. De nieuwslezers maakte vijf afleveringen Lady Di & Dionne, deze dinsdag de eerste.

Lady Di en Dionne is de komende vijf weken elke dinsdag om 21.10 uur te zien op NPO 2.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten