dinsdag 8 augustus 2017

Aflevering 2 Lady Di & Dionne Stax: Princess of Wales


Aflevering 2 Lady Di & Dionne Stax: Princess of Wales

Aflevering 2 Lady Di & Dionne Stax: Princess of Wales The Royal Wedding 8 augustus 2017, NPO2 NTR, NOS Journaal presentatrice #ladydidionne #weddingdress

Vanavond 8 augustus 2017 is de tweede van vijf afleveringen van de documentairereeks over het leven van Diana Spencer. De afleveringen zijn iedere dinsdag rond 21.10 uur te zien op NPO 2.

Na het huwelijk van Diana met prins Charles stijgt de populariteit van het Britse koningshuis tot grote hoogte. Achter de schermen is de stralende Diana diep ongelukkig, omdat de Britse royals haar maar niet accepteren.

Dionne Stax
Aan de hand van ontmoetingen met bijzondere personen en het bezoeken van historische plekken ontsluit Dionne Stax, presentatrice van het NOS Journaal, het levensverhaal van Diana Spencer. Ze was twaalf jaar oud toen Lady Di overleed. De televisiebeelden van de massaal rouwende Britse bevolking staan nog op haar netvlies gebrand. Hoe werd het verlegen burgermeisje Diana wereldwijd beroemd en geliefd? Wat voor leven leidde ze? Heeft haar tragische geschiedenis de rol van de monarchie veranderd? Dionne Stax spreekt voor Lady Di & Dionne met historici en met mensen die Diana persoonlijk of beroepsmatig van dichtbij hebben meegemaakt.

Zelden kende Engeland een feestelijker dag dan 29 juli 1981, de huwelijksdag van Prins Charles en Diana Spencer. Wereldwijd keken er 750 miljoen mee, toen het paar elkaar het jawoord gaf. Dionne Stax ontmoet Elizabeth Emanuel die de trouwjurk van Diana ontwierp en zo mede vormgaf aan het sprookje dat nu werkelijkheid was geworden. Ze spreekt journalist Charles Rae van de sensatiekrant The Sun die met zijn collega’s de artikelen maakte waar het publiek zo dol op was. Het Britse Koninklijk Huis werd dankzij Diana populairder dan ooit. Superfan Margaret Tyler kan daar nog steeds volop van getuigen.

Achter de schermen rommelt het dan al flink, ontdekt Dionne in gesprekken met biograaf Andrew Morton en anderen. Charles blijkt nog een liefde in zijn leven te hebben en de Britse royals kunnen Diana maar niet accepteren als één van hen.

Diana voldoet binnen een paar jaar aan haar koninklijke ‘plicht’ om voor troonopvolgers te zorgen: de prinsen William en Harry worden geboren. Maar intussen wordt haar eigen situatie alleen maar uitzichtlozer. Haar huwelijk staat op knappen, haar schoonfamilie isoleert haar en zij staat machteloos tegenover de hongerige pers. Hoewel, machteloos…?

Diana's kraamtranen om Charles

In de tweede aflevering van Lady Di & Dionne duikt Dionne Stax dieper in het leven van de Britse prinses Diana. Dit keer staat het slechte huwelijk met prins Charles op de agenda, en net als vorige week komt ook nu Diana's butler Paul Burrel aan het woord.

Hij vertelt over het moment waarop Charles voor het eerst zijn zoon Harry komt bekijken (hij was niet bij de bevalling) en direct daarna op stap gaat met de vrouw die Diana's huwelijk tot een schijnvertoning maakte: Camila Parker-Bowles. 

Dionne Stax over Lady Di en Dionne

De wereld was in rouw toen op 31 augustus 1997 prinses Diana op 36-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Dionne Stax (32) was toen twaalf. Twintig jaar later duikt ze voor de vijfdelige serie Lady Di & Dionne in het leven van de prinses.

Waar was je toen je hoorde dat prinses Diana was overleden?

“Thuis. Wij waren net terug van vakantie en ik stond op het punt om naar de middelbare school te gaan. Toen ik zondagochtend vroeg de televisie aanzette, zag ik de beelden uit Parijs. Ik heb mijn ouders wakkergemaakt en was de hele dag niet van de tv weg te slaan.

Hoewel Diana ver weg van mij stond, maakte haar dood veel indruk op me. Dat kwam vooral door die beelden van rouwende massa’s en bloemenzeeën. Miljoenen mensen die wereldwijd zo ontdaan waren door haar dood, dát is wat mij vooral is bijgebleven.”

Hoe keek jij als twaalfjarig meisje naar Diana?

“Ik zag Diana als de mooie prinses die lief was voor alle mensen. Ik wist dat ze zich inzette voor allerlei goede doelen, dat ze moeder was en niet gelukkig in haar huwelijk met prins Charles. Meer wist ik niet.

Nu Diana en ik leeftijdsgenoten zijn, kijk ik anders naar haar. Een bijzondere vrouw, die in haar korte leven veel heeft meegemaakt. Haar twintigste sterfdag is een mooi moment om haar weer eens te eren. Bij de oudere generatie brengt deze serie oude herinneringen tot leven, voor de jonge generatie is het een kennismaking met Diana.”

Wat krijgen we te zien?

“Ik maak een reis door haar leven en ga op zoek naar antwoorden op vragen als: Wat voor leven had Diana als prinses? Waarom was ze wereldwijd zo geliefd? Wat was haar invloed op de Britse monarchie?

Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar dood? En: wat was en is het Diana-effect? Daarvoor spreek ik onder meer met historici, journalisten – zoals biograaf Andrew Morton –  fotografen, Diana’s butler en een vriendin van haar.” 

Is jouw beeld van Diana veranderd?

“Ja, toch wel. Diana was zonder meer een lieve vrouw, maar ze had ook een manipulatieve kant. Ze heeft iedereen om haar heen – inclusief de pers – voor zich proberen te winnen, zodat zíj in de strijd tussen haar en Charles er het beste uit zou komen. Dat heeft ze niet altijd even rechtvaardig gedaan.”

Wat heeft je het meest verbaasd?

“Dat Diana twintig jaar na haar dood nog steeds big business is. Vlak na haar dood doken er opeens mensen op die beweerden bevriend met haar te zijn geweest. Ze kwamen met een boek of deelden haar geheimen op tv – voor geld natuurlijk.

Er ontstond een enorme Diana-industrie. Ook haar butler Paul Burrell, iemand die ze als een vertrouwenspersoon zag, heeft een flink smak geld aan Diana verdiend. Dan kun je je afvragen: zou Diana dit gewild hebben?”

Als journaalpresentatrice ben je vooral met het actuele nieuws bezig. Hoe was het om nu een reportageserie te maken?

“Een mooie ervaring. Ik heb veel bijzondere mensen mogen spreken en ben echt meer over Diana te weten gekomen. Er zijn weliswaar geen nieuwe schokkende feiten naar boven gekomen, maar voor mij persoonlijk was dit wel een ontdekkingsreis.”

Lady Di & Dionne • iedere dinsdag vanaf 1 augustus op 21.10 uur, NTR • NPO 2

Datum: Di 8 augustus 2017
Tijd: 21:15 tot 22:00
Zender: NPO 2
Omroep: NTR
Genre: Geschiedkundige documentaire
Jaar:  2017
Presentatie: Dionne Stax
Twitter hashtag: #ladydidionne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten