dinsdag 29 augustus 2017
Aflevering 5 'Lady Di & Dionne Stax': Saint Diana
Aflevering 5 'Lady Di & Dionne Stax': Saint Diana
Aflevering 5 Lady Di & Dionne Stax: Saint Diana 29 augustus 2017 #Parijs #liefde #Dodi #tunnel #PiaDijkstra #LiavanBekhoven NPO2 NTR, NOS Journaal presentatrice Ook zo genoten van Lady Di & Dionne, stem a.u.b. op Dionne Stax voor Zilveren Televizier-Ster presentatrice 2017! via http://televizier.nl/ring #ladydidionne
Vanavond 29 augustus 2017 rond 21.10 is alweer de vijfde en allerlaatste aflevering van de goedbekeken en indrukwekkende NTR documentairereeks over het leven van Diana Spencer te zien op NPO 2.
Op 31 augustus 1997 overleed de in die tijd beroemdste vrouw ter wereld: Diana Spencer, Lady Di, voorheen Princess of Wales. Dat is nu twintig jaar geleden.
Toen keek een meisje van twaalf verbaasd en gefascineerd naar de beelden op televisie van rouwende massa’s en bloemenzeeën: Dionne Stax, nu presentatrice van het NOS Journaal.
Aflevering 5 Lady Di & Dionne Stax: Saint Diana 29 augustus 2017 #Parijs #liefde #Dodi #tunnel #PiaDijkstra #LiavanBekhoven NPO2 NTR, NOS Journaal presentatrice Ook zo genoten van Lady Di & Dionne, stem a.u.b. op Dionne Stax voor Zilveren Televizier-Ster presentatrice 2017! via http://televizier.nl/ring #ladydidionne
Wat maakte Lady Di tot zo’n bijzondere vrouw, dat ze over de hele wereld bekend en geliefd was? Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar plotselinge dood? Wat voor leven had Diana als prinses?
Wat was haar invloed toen en wat heeft ze de afgelopen decennia betekend voor de monarchie in Engeland en Nederland, voor de media en voor ons?
De fascinatie voor Lady Di is bij Dionne altijd gebleven. Daarom gaat ze nu op zoek naar antwoorden op die vragen en ontmoet tal van bijzondere mensen die haar persoonlijk of beroepsmatig hebben gekend. Op haar zoektocht stelt ze ook aan historici en andere deskundigen de vraag: wat was en is het Diana-effect?
Aan de hand van ontmoetingen met bijzondere personen en het bezoeken van historische plekken ontsluit Dionne Stax het levensverhaal van Diana Spencer. Twintig jaar na haar tragische dood wordt Lady Di in de historische context van de politieke en economische situatie van toen geplaatst en probeert Dionne haar betekenis en invloed toen en nu, in Groot-Brittannië, Nederland en de wereld te doorgronden.
dionne_stax @ instagram: Vandaag voelt toch een beetje aan als een regenachtige dag. Vanavond is alweer de allerlaatste aflevering van Lady Di & Dionne. Mijn eerste docuserie; ontzettend spannend, leerzaam en bijzonder om te maken! Om 21.10 zit ik met een wijntje voor de buis. Jullie ook? #ladydidionne @omroepntr #nopicturesplease @npo2
Inhoud dinsdag 29 augustus: aflevering 5: Saint Diana
Voor iedereen die Lady Di heeft meegemaakt staat de wereld stil op 31 augustus 1997. In een Parijse tunnel verongelukt Diana met haar minnaar en chauffeur, en overlijdt enkele uren later. Dionne Stax spreekt in Parijs bij de plek des onheils beveiliger Ken Wharfe die stellig beweert dat het ongeluk nooit had hoeven gebeuren. Hij is er nog boos en verdrietig over.
Het verdriet van toen was voor Engeland ongekend. De rouw kreeg bijna het karakter van massahysterie. Hoogleraar en publicist Henri Beunders verklaart dit verschijnsel dat sindsdien ook in Nederland voorkomt.
Butler Paul Burrell, journalist Charles Rae, correspondent Lia van Bekhoven en historicus Christopher Lee halen herinneringen op aan die trieste dag en plaatsen Diana in de context van haar tijd. Pia Dijkstra presenteerde die dag het Acht Uur Journaal en vertelt haar collega Dionne Stax hoe het nieuws van Diana’s dood toen gebracht werd.
Tenslotte gaat het over de nalatenschap van Diana. Is haar erfenis de veranderde monarchie, de manier waarop William en Harry hun prinselijke rol invullen, of toch vooral een andere houding van pers en publiek jegens de royals? Van ons dus?
Omstreden Diana-docu op Britse buis
Het is deze maand 20 jaar geleden dat prinses Diana omkwam bij een auto-ongeluk terwijl ze vluchtte voor de paparazzi. Juist in de herdenkingsmaand wordt er een documentaire uitgezonden die volgens haar vrienden haar privacy zou schenden.
Dit weekend zendt de Britse tv-zender channel 4 de documentaire 'Diana in her own words' uit. De documentaire is omstreden omdat er beelden te zien zijn van Diana die spreektraining krijgt en daarbij privé-dingen zegt over haar huwelijk met Charles.
“Het houdt de Britten flink bezig”, vertelt Groot-Brittannië-correspondent Suse van Kleef. Aangezien de documentaire zelf niet wereldschokkend is - de beelden zijn al 13 jaar geleden in de VS uitgezonden en de quotes zijn overal bekend – gaat het bij de Britse koffieautomaten vooral om de vraag: vinden we het oké dat een Brits kanaal dit uitzendt?
De zender zegt er zelf over dat de tapes van ‘belangrijke historische waarde’ zijn en vindt daarom dat de beelden nu wel vertoond moeten worden.
Dit roept de vraag op: hoe zit het eigenlijk tegenwoordig met de verhouding tussen Britse media en de royals 20 jaar na Diana’s dood? En hoe zit dat in Nederland?
Over Groot-Brittannië kunnen we kort zijn, zegt Van Kleef. “Er zijn geen regels. De tabloids doen nog steeds wat ze willen. Ze printen alles wat ze kunnen vinden van prins George.”
Hoewel de dood van Diana de discussie op gang bracht over hoe de roddelpers opereert, is er sindsdien eigenlijk weinig veranderd. “Diana’s relatie met de pers had natuurlijk ook twee kanten. Ze had last van ze maar zocht ze ook vaak op.”
De koninklijke familie houdt rekening met paparazzi. “De kinderen gaan privéscholen en universiteiten waar goede afspraken mee te maken zijn. Vroeger was dat ook al zo: William ging niet voor niets studeren in het slaperige stadje St. Andrews in Schotland. Daar mocht de pers niet op universiteitsterrein komen.”
Dit betekent trouwens niet dat ze alles pikken. Als het uit de hand loopt, schrijven ze brieven naar hoofdredacteuren en kunnen klagen bij de waakhond, IPSO.
Dit gebeurde bijvoorbeeld toen paparazzi lokpeuters inzetten om George bij zijn nanny weg te lokken en toen de Daily Star schreef dat Harry een affaire had met de zus van Kate, Pippa.
Daarnaast proberen de royals hun imago in eigen hand te houden door zelf dingen naar buiten te brengen. “Vorige week verschenen William en Harry in een BBC-documentaire over hun moeders dood. Die was onkritisch en zoet. Maar hoe open ze waren dat was tot nu toe ongekend", zegt Van Kleef.
In Nederland is de relatie tussen media en de koninklijke familie heel anders. Hier bestaat namelijk een mediacode. “Die is in 2005 ingesteld toen de prinsessen klein waren om hun privacy te beschermen”, vertelt Kysia Hekster, die voor de NOS verslag doet van het Koningshuis.
Er mogen geen privéfoto's en -video's van de koninklijke familie worden gepubliceerd en daarvoor in de plaats krijgen journalisten twee keer per jaar een fotosessie en de kans om een paar vragen te mogen stellen.
Het is echter een code en geen wet. Niet alle journalisten houden zich er ook aan. Zo publiceerde de Nieuwe Revu in 2014 foto's van een hockeyende Amalia. Het blad werd voor de rechter gesleept. De rechter stelde de koninklijke familie in het gelijk en het blad moest een boete betalen.
Hoewel de code omstreden is omdat het de persvrijheid aan zou tasten houden de meeste media er zich wel aan. “We zijn gewoon veel braver dan in Groot-Brittannië”, zegt Hekster. “Voor veel bladen geldt: als je wel foto’s publiceert, kan het reputatieschade opleveren. Lezers zeggen dan: laat die mensen toch met rust.”
DIANA-MANIA slaat over naar Nederland
PRINSES DIANA lijkt wel terug van weggeweest. Nieuwe onthullingen over haar spraakmakende leven zijn er in de aanloop naar een triest jubileum, dat van haar dood bijna twintig jaar geleden. Dagelijks zijn er in Engeland nieuwe verhalen, en ook Nederlandse omroepen troeven elkaar af in DIANA-MANIA…
Jaren ging er voorbij zonder dat er eigenlijk nog geschreven werd over PRINSES DIANA. Maar twintig jaar na haar destijds zo schokkende dood in een Parijse tunnel, lijkt de DIANA-MANIA van vroeger in alle hevigheid te herleven.
Engelse kranten en tijdschriften wijden pagina’s en zelfs hele specials aan de moeder van PRINS WILLIAM en PRINS HARRY die voor nieuwe generaties aldus weer een beetje gaat léven.
En ook Nederland laat zich niet onbetuigd. DIONNE STAX trok met de eerste afleveringen van de programmaserie Lady Di & Dionne meer dan 850.000 kijkers, waarin zij in de voetsporen van de Princess of Wales wandelt.
In de serie 'Lady Di & Dionne' schetst Dionne Stax Diana's bewogen leven.
Lady Di & Dionne wordt onder eindredactie van de NTR geproduceerd door No Pictures Please.
Titel: Lady Di & Dionne
Datum: Di 29 augustus 2017
Tijd: 21:15 tot 22:00
Zender: NPO 2
Omroep: NTR
Genre: Geschiedkundige documentaire
Jaar: 2017
Presentatie: Dionne Stax
Twitter hashtag: #ladydidionne
Ook zo genoten van Lady Di & Dionne, stem a.u.b. op Dionne Stax voor Zilveren Televizier-Ster presentatrice 2017! via http://televizier.nl/ring
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten