dinsdag 22 augustus 2017

Aflevering 4 'Lady Di & Dionne Stax': Lady Di


Aflevering 4 'Lady Di & Dionne Stax': Lady Di

Aflevering 4 Lady Di & Dionne Stax: Lady Di! #Divorce #Paparazzi #Fashion 22 augustus 2017, NPO2 NTR, NOS Journaal presentatrice #ladydidionne

Vanavond 22 augustus 2017 is alweer de vierde van vijf afleveringen van de goedbekeken NTR documentairereeks over het leven van Diana Spencer. De afleveringen zijn iedere dinsdag rond 21.10 uur te zien op NPO 2.

Op 31 augustus is het twintig jaar geleden dat prinses Diana verongelukte. Presentatrice Dionne Stax sprak verschillende bijzondere personen uit het leven van de prinses.

Aflevering 4 Lady Di & Dionne Stax: Lady Di! #Fashion #Charity 22 augustus 2017, NPO2 NTR, NOS Journaal presentatrice #ladydidionne

Aan de hand van ontmoetingen met bijzondere personen en het bezoeken van historische plekken ontsluit Dionne Stax, nieuwslezeres van het NOS-journaal, het levensverhaal van Diana Spencer. Lady Di, Princess of Wales, kwam in 1997 bij een auto-ongeluk om het leven.

Wat maakte haar zo bijzonder, dat ze over de hele wereld bekend en geliefd was? Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar plotselinge dood? Wat voor leven had Diana als prinses? Wat was haar invloed toen en wat heeft ze de afgelopen decennia betekend voor de monarchie in Engeland en Nederland, voor de media en voor ons?

Inhoud Lady Di & Dionne dinsdag 22 augustus: aflevering 4: Lady Di
Het sprookjeshuwelijk van Prins Charles en Prinses Diana mondt uit in een scheiding. Een trieste nederlaag voor beiden, maar voor Diana ook een opluchting en het begin van een nieuw leven. Ze stort zich op de mode, de media en eindeloos veel goede doelen. Binnen korte tijd is ze zowel een stijlicoon als de jonge versie van Moeder Teresa.

Dionne Stax spreekt over deze periode waarin Diana sterker lijkt dan alle andere Britse royals bij elkaar met historicus Christopher Lee, biograaf Penny Junor, correspondent Lia van Bekhoven en butler Paul Burrell.

Ook ontmoet Dionne de moeder van een inmiddels overleden kankerpatiënte die enorm veel had aan de steun van Diana. Iedereen die in aanraking kwam met Lady Di lijkt dat als een onvergetelijke ervaring te hebben ondervonden.

Na een huwelijk van vijftien jaar wordt de scheiding van prins Charles en prinses Diana in 1996 officieel. Het paar leeft dan al vier jaar apart van elkaar. Diana begint een nieuw leven waarin ze vooral de People’s Princess is. Ze zet zich volop in voor goede doelen, maar ontpopt zich ook als stijlicoon.

In Lady Di & Dionne heeft Dionne Stax een ontmoeting met de moeder van een kankerpatiënt die inmiddels is overleden. Zij vertelt hoeveel steun ze destijds aan Diana heeft gehad.

Ook speekt Dionne over de ‘nieuwe Lady Di’ met historicus Christopher Lee, biograaf Penny Junor, correspondent Lia van Bekhoven en Paul Burrell. Deze laatste is de voormalig butler van Diana. In 2003 bracht hij een boek uit waarin hij vertelde over zijn jaren met de prinses.

De eerste glimlach
In het interview met Dionne vertelt hij onder meer over de eerste keer dat hij Diana met haar koffertje het paleis zag binnenkomen. Volgens hem was ze helemaal niet berekend op alle activiteiten die ze het weekend zou ondernemen, dus ontfermde hij zich over haar.

"Ze is nooit vergeten dat ik de eerste was die naar haar glimlachte toen ze bij de koninklijke familie haar entree deed", aldus Burrell. Bij Jinek vertelde Dionne onlangs dat ze echt gelooft dat de butler om Diana gaf, maar ze was ook kritisch. "Moet je dan als goede vriend na haar dood boeken schrijven, geheimen op straat gooien, voor geld?
 
DIANA IS OVERAL
Alle complottheorieën over dood van Lady Di op een rijtje

De kijker krijgt dezer dagen een flinke dosis Diana toegediend. Veel documentaires staan stil bij het opmerkelijke leven van de People's Princess: hoe 'shy Di' uitgroeide tot wereldberoemd stijlicoon. Op ID wordt in Diana: Tragedy Or Treason? ingezoomd op haar dood. Was ze slachtoffer van een noodlottig auto ongeluk met een beschonken chauffeur achter het stuur die paparazzi wilde afschudden?

Of werd Lady Di moedwillig om het leven gebracht? De onvermijdelijke Andrew Morton, de biograaf van prinses Diana, deelt ook in deze driedelige film zijn visie. Eerder zei hij in deze krant over haar einde in Parijs: „De grootste tragedie is dat Diana vlak voor haar dood net licht aan het einde van de tunnel gaat zien. Figuurlijk. En letterlijk waren het de flitslampen van de paparazzi. Wat een metafoor: Diana gaat de tunnel in, komt er aan de andere kant uit, maar sterft voordat ze haar doel kan bereiken. "

Diana in de tijd dat ze nog on speakingterms was met Camilla Parker-Bowles. Twintig jaar na haar dood spreekt Lady Diana nog volop tot de verbeelding.

De verschillende complottheorieën rondom de dood van de prinses passeren de revue in de afleveringen die achter elkaar worden uitgezonden en morgen nog via TLC te zien zijn. Bij het ongeluk op 31 augustus 1997 kwamen ook Diana's minnaar Dodi Fayed en hun chauffeur Henri Paul om het leven.

De vierde inzittende, bodyguard Trevor Rees-Jones, overleefde op miraculeuze wijze het drama dat officieel de boeken inging als een ongeluk veroorzaakt door alcoholgebruik van de bestuurder. Testen onthulden dat Henri Paul het equivalent van tien glazen wijn achter de kiezen had. En hij had plankgas gereden om de paparazzi, die om de wagen cirkelden, af te schudden.

Zwanger
Na de dood van zijn zoon Dodi regelde Harrods-eigenaar Mohamed Al-Fayed een eigen onderzoek. „Ik zal doorgaan tot de waarheid boven tafel is. Die zal ik overal najagen, op elke locatie, in Frankrijk en in Engeland. Dat is het recht van een vader die zijn kind verloren heeft", zei hij. Mohamed was ervan overtuigd dat met hulp van de Franse autoriteiten verdoezeld werd dat Diana en Dodi vermoord waren door de geheime dienst M16.

Chauffeur Paul zou ingehuurd zijn door M16. Naar verluidt was hij enkele uren voorafgaand aan de fatale rit vermist. En na zijn dood zou een klein fortuin in zijn zakken aangetroffen zijn en stond op diens bankrekening een veel groter bedrag dan verwacht kon worden op basis van zijn salaris.

Nog gekker: 'experts' stellen dat er geknoeid zou zijn met de toxicologische rapporten, Paul was juist broodnuchter ten tijde van de autorit. Ook het verhaal dat Diana zwanger was op het moment van de tunnelramp, later krachtig ontkend door het medisch personeel dat zich nog over haar had gebogen, wordt opgerakeld.
 
Bij National Geographic komt in Diana: in her own words de prinses zelf aan het woord. Ze deelt haar gedachten en gevoelens op een uiterst moeilijk punt in haar leven: als haar huwelijk met Charles in zwaar weer verkeert. Ze vertelt haar persoonlijke verhaal - alleen haar stem is te horen - in combinatie met archiefbeelden, foto's en unieke geluidsopnamen. Deze film is zondagavond 27 augustus en donderdag 31 augustus te zien.

De unieke geluidsopnamen zijn opgenomen in 1991, toen de prinses vanuit haar woonkamer in Kensington Palace vragen beantwoordde die Morton via een tussenpersoon liet stellen. De schrijver bewerkte de zes cassettebandjes, over onder meer haar ongelukkige jeugd en de ontrouw van Charles met Camilla, tot een zeer geruchtmakend boek.

SBS6 vertoont dezelfde film op 30 augustus en een dag later Diana: de People Princess, beiden geïntroduceerd door Sandra Schuurhof. In die laatste documentaire halen de prinsen Harry en William herinneringen op aan hun moeder. Ze betuigen hierin hun spijt dat ze haar tijdens hun laatste telefoongesprek afkapten, ze wilden lol maken met hun nichten en neven.

Massahysterie
Dionne Stax is nog 2 dinsdag avonden te zien met de mooie NTR-reeks Lady Di & Dionne, waarin ze ingaat op de transformatie tot een jonge Moeder Teresa die Diana onderging na haar scheiding, en haar dood plus de daarop volgende massa-hysterie. AvroTros richt zich op 30 augustus met Diana: zeven dagen die de wereld schokten op de gebeurtenissen die volgden nadat de dood van de prinses die bewuste zondagochtend bekend was gemaakt.

Sportevenementen werden afgelast, duizenden mensen reisden af naar Londen om hun steun te betuigen en er ontstond een bloemenzee bij Kensington Palace. De koninklijke familie bleef daarentegen op hun landgoed in Balmoral, en weigerde lange tijd de vlag op Buckingham Palace halfstok te hangen. De relatie tussen de Britse monarchie en het volk stond op een ongekend dieptepunt. Deze documentaire laat ook de ingewikkelde voorbereidingen en onderhandelingen zien voorafgaand aan de begrafenis. Ondertussen werd uit alle macht geprobeerd William en Harry, de grootste slachtoffers van dit drama, te beschermen.

Op 31 augustus 2017 is het precies twintig jaar geleden dat prinses Diana omkwam bij een auto-ongeluk in Parijs.  In de documentaire Diana, Our Mother: Her Life and Legacy halen prins William en Harry warme en grappige herinneringen op aan hun geliefde moeder. Zo vertelt William dat Diana hem als 12-jarig jongetje Cindy Crawford, Naomi Campbell en Christy Turlington liet ontmoeten, drie supermodellen die ook bovenaan zijn bed hingen.
Broer

De documentaire krijgt veel lof, maar Marc van der Linden heeft toch een puntje van kritiek. De royalty-deskundige vindt het gek dat ze niet alleen maar de twee prinsen aan het woord hebben gelaten. Zo mag ook Diana's broer zijn zegje doen, maar daar had ze geen al maanden geen contact meer mee: ''Mensen die er op het laatst voor haar waren, zoals haar hartsvriendinnen, zaten er niet in'', vertelt Marc dinsdag in RTL Boulevard.
Dionne Stax

Niet alleen de Britten geven een eerbetoon aan de populaire prinses, ook onze eigen Dionne Stax haalt herinneringen op aan Lady Di. Vanaf 1 augustus duikt de nieuwslezeres in het leven van Diana in haar programma Lady Di & Dionne.

Lady Di & Dionne wordt onder eindredactie van de NTR geproduceerd door No Pictures Please.

Lady Di & Dionne • iedere dinsdag vanaf 1 augustus op 21.10 uur, NTR • NPO 2

Datum: Di 22 augustus 2017
Tijd: 21:15 tot 22:00
Zender: NPO 2
Omroep: NTR
Genre: Geschiedkundige documentaire
Jaar:  2017
Presentatie: Dionne Stax
Twitter hashtag: #ladydidionne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten