dinsdag 15 augustus 2017

Aflevering 3 Lady Di & Dionne Stax: Mum


Aflevering 3 Lady Di & Dionne Stax: Mum

Aflevering 3 Lady Di & Dionne Stax: Mum #Hamburgers 15 augustus 2017, NPO2 NTR, NOS Journaal presentatrice #ladydidionne

Vanavond 15 augustus 2017 is alweer de derde van vijf afleveringen van de goedbekeken NTR documentairereeks over het leven van Diana Spencer. De afleveringen zijn iedere dinsdag rond 21.10 uur te zien op NPO 2.

Aan de hand van ontmoetingen met bijzondere personen en het bezoeken van historische plekken ontsluit Dionne Stax, presentatrice van het NOS-journaal, het levensverhaal van Diana Spencer. Lady Di, Princess of Wales, kwam in 1997 bij een auto-ongeluk om het leven.

Aflevering 3 Lady Di & Dionne Stax: Mum Andrew Morton Her True Story 15 augustus 2017, NPO2 NTR, NOS Journaal presentatrice #ladydidionne #tampongate

Wat maakte haar zo bijzonder, dat ze over de hele wereld bekend en geliefd was? Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar plotselinge dood? Wat voor leven had Diana als prinses? Wat was haar invloed toen en wat heeft ze de afgelopen decennia betekend voor de monarchie in Engeland en Nederland, voor de media en voor ons?

Prinses Diana slaat terug

Prinses Diana lijdt onder de verslaggeving van haar huwelijk door de Britse roddelpers. Maar ondertussen heeft ze ook de zorg voor haar twee zoons. Die wil ze anders opvoeden dan gebruikelijk is in het Britse koningshuis. Daarover gaat deze aflevering van Lady Di & Dionne.

Na jaren slachtoffer te zijn geweest van de genadeloze Britse pers, besluit Diana de rollen om te draaien. In het diepste geheim laat ze zich interviewen over haar ellendige leven. In de derde aflevering van Lady Di & Dionne spreekt Dionne Stax met Andrew Morton, de auteur van het boek dat uit die gesprekken voortkwam.

Alles op straat
Hoe verliepen de interviews? Realiseerde Diana zich wat de gevolgen waren? Alles lag ineens op straat. De affaires van Charles, de machinaties van het Koninklijk Huis, Diana’s eetstoornissen en zelfmoordpogingen. Ook Paul Burrell, Diana’s butler en steunpilaar, komt aan het woord. Royaltyverslaggevers Richard Kay en Marc van der Linden vertellen hoe de media te werk gingen bij het volgen van Diana, haar gezinsleven en het Britse koningshuis. #journalistiekegrenzen #tampongate

Dinsdag 15 augustus: aflevering 3: Mum
Na jaren het slachtoffer te zijn geweest van een genadeloze pers, besluit Diana de rollen om te draaien. In het diepste geheim laat ze zich interviewen voor een boek over haar ellendige leven. Dionne Stax spreekt de auteur, Andrew Morton, over de totstandkoming van dit explosieve werk en over de gevolgen van de publicatie.

Alles ligt nu op straat: de affaires van Charles, de machinaties van het koninklijk huis, haar eetstoornissen en zelfs haar zelfmoordpogingen.

Dionne ontmoet een van haar naaste steunpilaren, haar butler Paul Burrell, die van Diana de bijnaam ‘the rock’ kreeg. Richard Kay en Marc van der Linden, beiden zeer ervaren in de verslaggeving van de monarchie, vertellen Dionne hoe de media werken als het om royals gaat.

Maar intussen heeft Diana ook nog de zorg over twee opgroeiende kinderen die ze anders wil opvoeden dan binnen het Britse koninklijk huis gebruikelijk is. Een leven zoals zij dat zelf leidt wil ze hen ten koste van alles besparen. Kan dat?

Als de hele wereld je kent, hoe weet je dan wie je echte vrienden zijn? Deze vriendin van Prinses Diana spreekt bijzonder bescheiden en integer over haar vriendin. In tegenstelling tot andere vermeende vrienden die na haar dood miljoenen verdienden met interviews en boeken over hun vriendin Diana Spencer.

In de rel rondom het huwelijk van Prince Charles en Lady Di werden voortdurend journalistieke grenzen overschreden. Volgens correspondent Lia van Bekhoven luisterde bijvoorbeeld een krant een telefoongesprek af tussen Charles en Camilla, waarin bijzondere dingen werden gedeeld. Zo wilde Charles haar tampon zijn!

Toen het huwelijk van Prince Charles en Lady Di dreigde te stranden bemoeiden meerdere mensen zich met de afloop. Zelfs de koningin van Engeland, de premier en de aartsbisschop van Canterbury hadden een vinger in de pap wat betreft het einde van dit 'sprookjeshuwelijk'.

Twee kleine prinsjes en een prinses die na schooltijd een hamburger gaan eten bij burger bar 'Sticky Fingers'. Dat was op zijn minst ongewoon voor de Britse royals. Maar Lady Di wilde dat haar kinderen 'gewone' dingen deden en zo normaal mogelijk op zouden groeien.

Ook Marc van der Linden had grote sympathie voor de manier waarop Lady Di zichzelf presenteerde. 'Ze was een royal die enthousiasme durfde te laten zien'. En dat waren de Britten in die tijd niet gewend.

DIONNE DUIKT IN LEVEN DIANA
Meer dan lief en aardig, Dionne Stax duikt in onfortuinlijke leven van prinses Diana Spencer.

Het was geen sprookjeshuwelijk en ze leefde ook niet lang en gelukkig: bijna twintig jaar geleden overleed een van de beroemdste vrouwen ter wereld van dat moment. Nog altijd zijn velen gefascineerd door Diana Spencer.

NOS-presentatrice Dionne Stax, die voor de NTR de vijfdelige serie Lady Di & Dionne afleverde, is een van hen. Ze duikt in het leven van Diana in een reeks die veel 'oh ja'-momenten kent voor veertigplussers: het begint met de verloving met prins Charles en eindigt met Diana's tragische einde en haar nalatenschap.

Stax was twaalf jaar oud toen The People's Princess verongelukte in de Alma-tunnel in Parijs. Wat herinner je je van die 31e augustus in 1997? „Haar dood kwam op een heel spannend punt in mijn leven: in de zomer voordat ik naar de brugklas ging.

We waren al terug van vakantie en die zondagochtend was ik als eerste wakker. Beneden in de huiskamer zette ik de tv aan en zag opeens het nieuws en de beelden. Uren ben ik blijven kijken. Die enorme rouw maakte een hele grote indruk: wie was die vrouw die zoveel heeft betekend? Ik volgde haar voor die tijd niet echt. Ik zag haar als een mooie, lieve prinses die veel voor goede doelen deed."

Ben je vanaf het begin bij het programma betrokken geweest of er later bij gehaald? „Dat eerste. Ik ben met een ideetje om 'iets te doen' met Diana's sterfdag gaan praten met de productiemaatschappij. Diana was een altruïst, die zich daarbij ook nog eens inzette voor niet de makkelijkste goede doelen zoals hiv-patiënten. Geen enkele andere royal deed dat. En ze was de eerste vrouw die er geen genoegen mee nam om alleen maar keurig naast haar man te zitten, een powervrouw.

Ze heeft de monarchie definitief veranderd, en dat heeft niet alleen in het Britse koningshuis navolging gekregen, kijk maar naar Máxima. We hebben geprobeerd om veel mensen uit de omgeving van Diana te spreken te krijgen, zelfs William, Harry en ook Charles. Dat lukte natuurlijk niet. Maar veel anderen, zoals haar biograaf Andrew Morton en butler Paul Burrell, wilden wel meewerken."

„De pers heeft bij Diana alle grenzen overschreden”, zegt Dionne Stax.
Dat zijn mannen die beiden wordt verweten munt te hebben geslagen uit hun contacten met Diana. „Ja. Wat me opviel is dat veel mensen zich een vriend van haar noemden, maar na de dood van de prinses in ruil voor geld veel informatie over haar hebben prijsgegeven. Wat voor vriend ben je dan? Dat is een vraag die ik later in de reeks ook stel aan Burrell. Ik was daarom wel blij met de terughoudendheid van een BBC-presentatrice die veel met Diana omging. Ze hield zich tijdens het gesprek op de vlakte. Ik vond het een fijn idee dat Diana ook nog echte vrienden heeft gehad."

Maar als ze jou meer had verteld, had je daar toch ook dankbaar gebruik van gemaakt voor het programma ? „Klopt. Het is heel dubbel." In de eerste aflevering spreek je over de paparazzi met Edwin Smulders. Je zet vraagtekens bij zijn werkwijze. Kan je je beter in Diana verplaatsen nu je zelf de afgelopen tijd veel te maken hebt gehad met fotografen? „Ik kan mezelf niet vergelijken met Diana, en dat wil ik ook absoluut niet. Zij werd jarenlang dag in, dag uit gevolgd door de pers. Paparazzi scholden haar uit, alleen maar om een reactie uit te lokken. Hupsakee, dan hadden ze weer een foto op de voorpagina. Dit onderdeel van het programma gaat over hoe ver je mag gaan in je zoektocht als journalist. Bij Diana zijn werkelijk alle grenzen overschreden."

'Velen verdienen nog aan haar'
Wat was voor jou de grootste eyeopener bij het maken van dit programma? „Dat er nog steeds zo'n miljoenenindustrie achter Diana zit. Andrew Morton heeft een bedrag met zeven cijfers overgehouden aan zijn boek, en heeft nu een nieuwe uitgave op de markt gebracht. Veel mensen verdienen nog steeds aan haar: William en Harry moeten daar soms moedeloos van worden."

En Diana zelf: die was toch niet alleen maar lief en mooi?
„Ha, nee zeker niet. Bij veel mensen die ik sprak, gingen de ogen nog altijd sprankelen bij het noemen van haar naam. Maar Diana was ook iemand die er zelf voor koos alle 'dirt' op straat te gooien. Ze heeft de pers voor haar karretje gespannen om Charles in een kwaad daglicht te stellen. Zij hoefde maar één keer lief te lachen naar de camera en iedereen stond aan haar kant. Ze had ook een manipulatieve kant en daar kon Charles nooit van winnen. "

Lady Di & Dionne • iedere dinsdag vanaf 1 augustus op 21.10 uur, NTR • NPO 2

Datum: Di 15 augustus 2017
Tijd: 21:15 tot 22:00
Zender: NPO 2
Omroep: NTR
Genre: Geschiedkundige documentaire
Jaar:  2017
Presentatie: Dionne Stax
Twitter hashtag: #ladydidionne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten