vrijdag 18 augustus 2017

‘Dionne Stax en Eva Jinek in beeld voor DWDD gat in vooravond van NPO 1’


‘Dionne Stax en Eva Jinek in beeld voor DWDD gat in vooravond van NPO 1’

Dionne Stax NOS Journaal presentatrice 5 augustus 2017 20.00 uur avond nieuws uitzending 8 uur Journaal NPO1 #theladyinred #jurkje #ladress #koraalkleur

Gat in vooravond NPO1. Met Matthijs van Nieuwkerk vanaf 2018 nog maar een half jaar aan de desk van De Wereld Draait Door, ontstaat een groot gat in de vooravond van NPO 1. In Hilversum wordt al druk gezocht naar een uitkomst. Verrassende kandidaten: Eva Jinek en Dionne Stax.

De stap terug van Matthijs van Nieuwkerk was onvermijdelijk. Als een van de belangrijkste boegbeelden van de publieke omroep moet hij straks twee derde van zijn salaris inleveren om te voldoen aan de nieuwe wet die topinkomens in de publieke sector begrenst op 181.000 euro.

De oplossing gaf de presentator gisteren prijs in de Volkskrant: Van Nieuwkerk blijft en stapt niet over naar de commerciëlen, maar het seizoen van De Wereld Draait Door (DWDD) wordt in 2018 ingekort naar zes maanden: het programma stopt al in april en start pas weer later in het najaar.

De grote vraag die onmiddellijk ontstaat: hoe wordt dat gat ingevuld in de andere helft van het jaar? ,,In elk geval komt er niemand anders op mijn DWDD-stoel te zitten”, maakte Van Nieuwkerk zelf al duidelijk. Dus komt op de belangrijke vooravond van de NPO 1 een ander gezicht. Belangrijke optie die in Hilversum op hoog niveau is besproken: Eva Jinek.

Dionne Stax Nieuwsuur NOS Journaal presentatrice 5 augustus 2017 nieuws uitzending NPO2 Mariëlle Tweebeeke #theladyinred #jurkje #ladress #koraalkleur

Het zou een logisch scenario zijn. Jineks huidige late nightshow scoort fonkelende kijkcijfers die concurrent Humberto Tan (momenteel Beau van Erven Dorens) van RTL Late Night en zelfs collega Jeroen Pauw – met wie ze om de zoveel maanden van plek wisselt – in de schaduw zetten.

Vriend en vijand is vol lof over de manier waarop ze in haar rol als talkshowkoningin is gegroeid. Het Late Night-programma vertoont bovendien flinke trekjes van het snelle DWDD: serieuze gesprekken worden afgewisseld met luchtige onderwerpen en muzikale intermezzo’s. Jinek, die met Jaïr Ferwerda al haar eigen ‘jakhals’ in huis heeft, beheerst dat kunstje uitstekend.

Bovendien, de man achter Eva Jineks doorbraak is niemand minder dan Ewart van der Horst, ook ooit een van de architecten van DWDD. Van Nieuwkerk was belangrijk voor de geboorte van het dagelijkse programma, maar Van der Horst bedacht ‘de drie tafels’: eerst iets actueels, dan iets cultureels en tot slot iets met media.

Tussendoor kwam hij met rubriekjes als De Jakhalzen en Fokke en Sukke. Als iemand weet hoe een alternatief op DWDD er zou moeten uitzien, is hij het wel. En naar Van der Horst wordt geluisterd in Hilversum.
Droomscenario

Dionne Stax NOS Journaal presentatrice 5 augustus 2017 23.30 uur late avond nacht nieuws NPO1 #theladyinred #jurkje #ladress #koraalkleur

Het is natuurlijk de vraag of Eva Jinek, nu ze zo lekker gaat, staat te trappelen om naar de vroege avond te gaan verhuizen, voor een groot deel in de zomer. Vraag twee: is zij dan bereid deze klus te combineren met haar Late Night-show?

Mocht die combinatie of het droomscenario met Jinek in de vroege avond niet haalbaar zijn, dan heeft de NPO een alternatief. Nieuwslezeres Dionne Stax wordt in Hilversum gezien als potentiële leading lady. De NOS-presentatrice heeft nooit een geheim gemaakt van haar ambities.

Ze maakte al eerder zeer succesvolle uitstapjes met Van Onschatbare Waarde, Eerste hulp bij ongevallen en Heel Nederland slaapt(Omroep Max), en haalt momenteel verbluffende kijkcijfers op NPO2 met de vijfdelige serie Lady Di & Dionne (NTR). Saillante parallel: ook Jinek begon ooit met het presenteren met het Journaal.

BNNVARA, de omroep achter DWDD, laat weten het ontstane gat te willen opvullen. ,,Het is de ambitie om met het team van DWDD het vooravondprogramma te blijven maken in die periode dat Matthijs niet presenteert en met een andere presentator (man of vrouw)’’, aldus omroepbaas Gerard Timmer die dit bespreekt met de NPO. Daar ligt uiteindelijk de beslissing over de invulling van de zendtijd.

Minder geld zou overigens niet de reden zijn voor het stapje terug van Matthijs van Nieuwkerk die het liever anders verpakt. ,,Ik heb deze wens al een aantal jaren. In de eerste plaats om het programma glanzend en sterk te houden, maar ook voor mijzelf. Ik wil meer tijd hebben om af en toe andere programma’s te maken, presenteren of bedenken. DWDD is voor mij het beste programma denkbaar en ik ga er hopelijk nog lang mee door, maar het is ook een mateloze slokop.”

Nu Matthijs van Nieuwkerk vooruitlopend op zijn salariskorting het aantal afleveringen van De Wereld Draait Door drastisch terugschroeft – hij is er voortaan alleen nog in de herfst en winter – ontstaat er een flink gat in de vooravondprogrammering van NPO 1. Er wordt hard gezocht naar vervanging en volgens het AD zingt vooral de naam van Eva Jinek rond, die nu zes maanden per jaar de latenight-talkshow doet. “Een belangrijke optie die in Hilversum op hoog niveau is besproken.“

Het zou volgens het AD een logisch scenario zijn, omdat Jinek hoge kijkcijfers scoort op de late avond en ze volop geprezen wordt. “Het latenightprogramma vertoont bovendien trekjes van DWDD.”

Bovendien wijst de krant erop dat de man achter Jinek een van DWDD’s grondleggers is: Ewart van der Horst. “Als iemand weet hoe een alternatief op DWDD er zou moeten uitzien, is hij het wel.”

Toch is het afwachten of Jinek hier wel op zit te wachten. “Vraag twee: is zij dan bereid deze klus te combineren met haar latenightshow?“, schrijft het AD.

Als Jinek níet naar de vooravond gaat, dan is Dionne Stax volgens het AD een veelgenoemd alternatief. “Dionne Stax wordt in Hilversum gezien als potentiële leading lady.”

‘Eva Jinek op DWDD-slot en Dionne Stax op late avond’

Eva Jinek is de ideale vervanger van Matthijs van Nieuwkerk, nu bekend is geworden dat hij De Wereld Draait Door vanaf 2018 nog maar zes maanden per jaar zal presenteren. Dat schrijf het Algemeen Dagblad. Volgens het AD wordt er in Hilversum druk gezocht naar een vervanger.

“De grote vraag die onmiddellijk ontstaat: hoe wordt dat gat ingevuld in de andere helft van het jaar? (..) Belangrijke optie die in Hilversum op hoog niveau is besproken: Eva Jinek”, schrijft de krant. Volgens het AD zou dat een ‘logisch scenario zijn’ door het succes van Jinek op de late avond.

Volgens de krant wordt NOS-presentatrice Dionne Stax gezien als een waardige opvolger op de plek van Eva Jinek op de late avond. “Dionne Stax wordt in Hilversum gezien als potentiële leading lady.

Matthijs van Nieuwkerk maakte deze week in de Volkskrant bekend dat het seizoen van De Wereld Draait Door vanaf 2018 wordt ingekort naar zes maanden. De talkshow stopt al in april en begint pas weer later in het najaar. De reden zou zijn dat Matthijs meer andere programma’s wil presenteren en bedenken.

De NPO besluit uiteindelijk welke omroep in het gat mag springen dat Van Nieuwkerk achterlaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten