zaterdag 22 juli 2017

Dionne Stax populairste BN’er op social media tijdens Nijmeegse Vierdaagse 2017!

Dionne Stax populairste BN’er op social media tijdens Nijmeegse Vierdaagse 2017!

De afgelopen vier dagen stonden Nijmegen en omgeving volledig in het teken van de vierdaagse en ook op de social media kanalen waren de hashtags #vierdaagse en #4d17 erg populair.

NOS Journaal nieuwslezeres Dionne Stax was tijdens de Nijmeegse vierdaagse de meest populaire persoon op de twitters, facebooks, snapchats en instagrams van deze wereld.

De blondine liep niet alleen de 40 kilometer, maar presenteerde en interviewde tijdens het wandelen ook nog eens samen met Fons de Poel het programma De Vierdaagse van Nijmegen live op NPO2.

Buzzcapture en OBI4wan monitoren alle social media data rondom het evenement. In de data is te zien welke onderwerpen het meest besproken zijn.

Zo wensen we elkaar massaal succes via social media en bespreken we onze pijnlijke blaren, het warme weer en de daarop volgende onweersbuien.

Vol goede moed van start

Op 18 juli 2017 vertrokken de eerste wandelaars om vier uur ‘s nachts vol goede moed voor de eerste kilometers. Vooral op de eerste dag is er veel gepost over de vierdaagse en waren de wandelaars er vroeg bij.

Er werden ruim 6500 berichten gepubliceerd. Tijdens de tweede en derde wandeldag is er aanzienlijk minder activiteit en de cijfers van de laatste wandeldag laat natuurlijk weer een flinke stijging zien.

Extreem weer mag de pret niet drukken

Ook dit jaar werd er weer extreem weer verwacht tijdens de wandeltocht. Negen wandelaars moesten dit jaar afgevoerd worden naar het ziekenhuis vanwege het warme weer. Het kwik steeg op woensdag ruim boven de 32 graden en zorgde voor een hoop behoefte aan afkoeling, zo blijkt uit berichtgeving via social media. We hadden meer last van de warmte dan van pijn en blaren.

Roze Woensdag wint aan populariteit

Een niet geheel onbelangrijk onderdeel van de vierdaagse zijn de zomerfeesten in Nijmegen. Dit jaar hebben de feesten al ruim 1 miljoen bezoekers getrokken en ook op social media zijn de feesten in Nijmegen populair. Van heinde en verre trekken mensen naar de Gelderse stad voor de gezelligheid en delen dit en masse op de sociale kanalen. Vooral Roze Woensdag is in trek bij het publiek.

Dionne Stax meest besproken BN’er

Elk jaar zijn er wel bekende Nederlanders van de partij. Al negen jaar loopt NOS nieuwslezeres Dionne Stax met een vaste groep de vierdaagse mee en dit jaar is zij de populairste BN’er op social media. Naast Dionne Stax zijn ook Johan Vlemmix, Frank van ‘t Hof, Leo Blokhuis en Harm Edens regelmatig besproken tijdens de wandeling. De deelname van Stax werd maar liefst 761 keer besproken.

Trending topics
Maar liefst 56% van de BN'ers tweets ging over de geliefde NOS presentatrice.  Op meer dan gepaste afstand volgen Leo Blokhuis, Frank van ‘t Hof, Harm Edens en Johan Vlemmix.

De Nijmeegse Vierdaagse beweegt ons

Een van de populairste tweets tijdens de vierdaagse is er een van serieuzer aard.

De tweet van Bas Bloem werd ruim driehonderd keer geretweet en verwijst naar het verhaal van een jonge wandelaarster die heeft moeten vluchten uit Syrië. Zij vraagt zich tijdens het wandelen af hoe lang je eigenlijk vluchteling blijft.

Het was voor veel deelnemers een bijzondere finish van de Nijmeegse Vierdaagse. Ruim 38.000 deelnemers haalden de finish en liepen over de eindstreep op de bekende en drukke Via Gladiola.

Sommige wandelaars liepen fluitend de laatste meters, de anderen kreupel. Zwaar was het voor (bijna) iedereen. Blaren op de voeten en pijntjes in de benen.

Degenen die de finish wel haalden, kregen het beroemde kruisje of een cijfer voor op het kruisje. Ook de uit Boxmeer afkomstige Dionne Stax, NOS-nieuwslezeres, liep mee. Zij liep voor de negende keer de tocht der tochten.  

Fitgirl
“Volgend jaar loop ik hem ook nog mee, want dan hoor ik eindelijk bij de club van tien. De elfde keer doe ik ook en daarna moet ik even nadenken.

Dan krijg je pas weer bij de vijfentwintigste keer een kruisje. Dat duurt wel erg lang”, zegt de na vier dagen wandelen nog fit ogende Stax.

Het was weer druk op De Via Gladiola, net zoals voorgaande jaren.

Veel mensen kwamen hun wandelende vrienden, familieleden en kennissen inhalen. Uiteraard met een bos gladiolen en een trots gezicht.

Ruim 38.000 wandelaars lopen 101ste Vierdaagse uit

De Nijmeegse Vierdaagse is dit jaar door 38.409 wandelaars uitgelopen. 308 mensen hebben de laatste dag opgegeven. De tocht ging dinsdag van start met 42.036 lopers.

Volgens de organisatie lag het aantal uitvallers, net als het aantal deelnemers, hoger dan in voorgaande jaren.

Vooral op woensdag, toen het tropisch warm was: toen moesten ruim 1500 wandelaars afhaken. Mogelijk heeft de zware regen op de derde dag ook invloed gehad op het aantal uitvallers.

Het Rode Kruis, dat met 700 vrijwilligers aanwezig was bij de Vierdaagse, heeft dit jaar 16.551 blaren doorgeprikt.

Vorig jaar waren dat er nog 12.645. Verder zijn mensen geholpen aan klachten als schaaf- en snijwonden, insectenbeten, krampen, kneuzingen en flauwtes.
Gouden kruisje

Bert van der Lans (85) uit Nijmegen kreeg een veertienkaraats gouden Vierdaagsekruisje, omdat hij er als eerste in is geslaagd om zeventig keer mee te lopen.

Sinds 1947 miste hij slechts één editie. Hij weet nog niet of hij volgend jaar weer meeloopt.

Van der Lans was niet de oudste deelnemer die dit jaar het einde haalde. Dat was was de negentigjarige Jurjen Pal uit Heerenveen, die voor de dertigste keer meeliep.

De 94-jarige Amsterdammer Herman Dubie was de alleroudste deelnemer, maar hij viel op de tweede dag uit.

Ster van de vierdaagse
Ook het Syrische meisje Loujein (12) haalde haar Vierdaagsekruisje.

Zij is met haar familie naar Nederland gevlucht en wilde de tocht afmaken om te laten zien "dat ze gewoon een Nederlandse is".

Een televisieoptreden leverde haar bekendheid op, die ze inzette om geld op te halen voor Stichting Vluchtelingenwerk en de Nierstichting. Loujein vroeg mensen 50 cent per selfie en haalde zo een paar honderd euro op voor de goede doelen.

Marsleider Johan Willemstein, die dit jaar voor het laatst die functie had, spreekt van een prachtige editie zonder incidenten. Willemstein is tien jaar marsleider geweest.

De oud-militair wordt opgevolgd door hoogleraar strafrecht Henny Sackers. Volgend jaar wil Willemstein zelf meelopen met de Vierdaagse.

Johan Vlemmix heeft vrijdag de laatste kilometers van de Nijmeegse Vierdaagse gewoon kunnen lopen. De Oranjegek had voor de start al last van zijn knie en liep met een brace, wat niet lekker liep. Dinsdag zei hij de wandeltocht desnoods kruipend af te leggen.

Johan was vrijdag voor 18.00 uur binnen. “Hoi hoi hoi het is gelukt”, jubelde hij op Facebook. “Ik heb ‘m uitgelopen hi hi.”

Ook Dionne Stax haalde de eindstreep. De NOS-presentatrice nam voor de negende keer deel aan de Vierdaagse en kreeg voor het eerst last van pijntjes.

“Ik heb voor het eerst in al die jaren last van blaren”, vertelde ze vrijdag in de ochtendshow van Lex Gaarthuis op Radio 10. “Er zitten drie van die grote jongens op m’n tenen.”

Dionne Stax haalt de finish

Nos-presentatrice Dionne Stax heeft een sportieve week achter de rug, omdat ze de Nijmeegse Vierdaagse heeft gelopen. De 32-jarige blondine behaalde vandaag de finish en is, zoals te zien is op de instagram foto, helemaal happy.
 
dionne_stax Binnen! #bendevanellende #4d17

Tot slot een mooie reactie van Dionne op alle complimenten over het uitlopen van de Vierdaagse:
 
 Dionne Stax ‏Geverifieerd account @DionneStax

Bedankt voor alle lieve reacties en felicitaties! Nu even uitrusten... #4d17

Geen opmerkingen:

Een reactie posten