zondag 30 juli 2017

Dionne Stax in promo nieuw programma Lady Di & Dionne

Dionne Stax in promo nieuw programma Lady Di & Dionne

Lady Di & Dionne is een serie bij de NTR over het leven van prinses Diana Spencer. Dionne Stax onderzoekt het leven van prinses Diana en de impact die zij op de wereld had. Dionne bezoekt voor het programma verschillende bijzondere locaties die een belangrijke rol speelde in het leven van de geliefde prinses.

Dionne Stax in promo nieuw NTR programma Lady Di & Dionne, vanaf dinsdag 1 augustus 2017, NPO2, 21:10 uur NOS Journaal presentatrice For the many, not the few­čśë

Op 31 augustus 1997 overleed de in die tijd beroemdste vrouw ter wereld: Diana Spencer, Lady Di, voorheen Princess of Wales. Dat is nu twintig jaar geleden.

Toen keek een meisje van twaalf verbaasd en gefascineerd naar de beelden op televisie van rouwende massa’s en bloemenzee├źn: Dionne Stax, nu presentatrice van het NOS Journaal.

Wat maakte Lady Di tot zo’n bijzondere vrouw, dat ze over de hele wereld bekend en geliefd was? Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar plotselinge dood? Wat voor leven had Diana als prinses? Wat was haar invloed toen en wat heeft ze de afgelopen decennia betekend voor de monarchie in Engeland en Nederland, voor de media en voor ons?

De fascinatie voor Lady Di is bij Dionne altijd gebleven. Daarom gaat ze nu op zoek naar antwoorden op die vragen en ontmoet tal van bijzondere mensen die haar persoonlijk of beroepsmatig hebben gekend. Op haar zoektocht stelt ze ook aan historici en andere deskundigen de vraag: wat was en is het Diana-effect?

Interview met Dionne Stax over haar nieuwe NTR programma Lady Di & Dionne

Twintig jaar geleden overleed Lady Di, de gewezen Princess of Wales. In de vijfdelige serie Lady Di & Dionne probeert Dionne Stax het opmerkelijke leven van de Britse te doorgronden.

Waar komt die fascinatie voor Diana vandaan?

“Ik was destijds twaalf en het was voor het eerst dat ik gegrepen werd door de dood van iemand die ik helemaal niet kende. Het beeld van al die huilende Britten heeft ontzettend veel indruk gemaakt.”

Wat heeft jou het meest verrast tijdens de opnames?

“Iedereen die ik heb ge├»nterviewd is nog steeds geraakt door haar dood. Hoe ver ze ook van haar afstonden, iedereen heeft nog een band Diana. Als je dan bedenkt dat ze pas 36 was toen ze overleed, dan heeft ze in dat te korte, maar opmerkelijke leven veel bereikt.”

Hoe was de ontmoeting met Paul Burrell, de butler en steun en toeverlaat van Diana?

“Het was dubbel: hij is de man die ontzettend veel over Diana heeft geschreven, misschien wel te veel. Hij verkocht de geheimen van Diana. Aan de andere kant kreeg ik meer sympathie voor hem, want uit alles bleek hoeveel hij van Diana heeft gehouden.”

Is jouw beeld van Diana veranderd?

“Ja, vroeger zag ik alleen de mooie kant. Maar ze heeft natuurlijk ook de vuile was buiten gehangen met de Diana-tapes, waarin ze vertelde over hoe ongelukkig ze was en wat er mis was in haar leven. Daarmee heeft ze de monarchie aan het wankelen gebracht en tegelijkertijd een boost gegeven. Ineens besefte het koningshuis dat ze wel erg stijf waren.”

Prins Charles was 32 toen hij op de 19-jarige Diana viel. Jij bent zelf 32. Kun je het je voorstellen, zo’n groot leeftijdsverschil?

“Charles moest voor nageslacht zorgen. De druk om te trouwen was hoog. Diana hield van cultuur en dans; Charles van jagen en polo. Het lag niet zozeer aan het verschil in leeftijd. Op papier waren ze een perfect match. In werkelijkheid waren ze dat op meerdere fronten niet.”

Zitten er nog andere programma’s in het vat?

“Er zijn nog zo veel interessante vrouwen! Oprah bijvoorbeeld, of Angela Merkel. Wie weet… Eerst maar eens deze serie afronden.”

Naar welke programma’s kijk jezelf?

“Ik kijk graag series zoals House of Cards, Modern Family en Orange Is The New Black. Verder ben ik fan van Boer zoekt vrouw en kijk ik naar de meeste actualiteitenprogramma’s.”

Lady Di & Dionne, dinsdag om 21.10 uur 5 weken lang vanaf 1 aug 2017 tot 29 aug 2017, NPO2.
For the many, not the few­čśë Allemaal kijken dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten