dinsdag 25 juli 2017

Dionne Stax blikt bij Eva Jinek vooruit op haar nieuwe programma ‘Lady Di & Dionne’

Dionne Stax blikt bij Eva Jinek vooruit op haar nieuwe programma ‘Lady Di & Dionne’

NOS nieuwslezeres Dionne Stax maakte een serie over haar idool Lady Di.

Dionne Stax blikt bij Eva Jinek vooruit op haar nieuwe programma ‘Lady Di & Dionne’ 25 juli 2017 NPO2 NTR NOS Journaal presentatrice

Op 31 augustus 1997 overleed de in die tijd beroemdste vrouw ter wereld: Diana Spencer, Lady Di, voorheen Princess of Wales. Dat is nu bijna twintig jaar geleden. Toen keek een meisje van twaalf verbaasd en gefascineerd naar de beelden op televisie van rouwende massa’s en bloemenzeeën: Dionne Stax, nu presentatrice van het NOS Journaal. Ze maakte de serie ‘Lady Di & Dionne’, die vanaf 1 augustus 2017 om 21.10 op NPO2 te zien is. Vanavond, 25 juli 2017, is Dionne te gast bij Eva Jinek om te vertellen haar nieuwe serie.

Lady Di & Dionne is een serie bij de NTR over het leven van prinses Diana. Dionne Stax onderzoekt het leven prinses Diana en de impact die zij op de wereld had. Dionne bezoekt voor het programma verschillende bijzondere locaties die een belangrijke rol speelde in het leven van de prinses.

Lady Di & Dionne: vijfdelige serie in aanloop naar 20e sterfdag Lady Di

Op 31 augustus 1997 overleed de in die tijd beroemdste vrouw ter wereld: Diana Spencer, Lady Di, voorheen Princess of Wales. Dat is nu twintig jaar geleden. Toen keek een meisje van twaalf verbaasd en gefascineerd naar de beelden op televisie van rouwende massa’s en bloemenzeeën: Dionne Stax, nu presentatrice van het NOS Journaal.

Wat maakte Lady Di tot zo’n bijzondere vrouw, dat ze over de hele wereld bekend en geliefd was? Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar plotselinge dood? Wat voor leven had Diana als prinses? Wat was haar invloed toen en wat heeft ze de afgelopen decennia betekend voor de monarchie in Engeland en Nederland, voor de media en voor ons? De fascinatie voor Lady Di is bij Dionne altijd gebleven. Daarom gaat ze nu op zoek naar antwoorden op die vragen en ontmoet tal van bijzondere mensen die haar persoonlijk of beroepsmatig hebben gekend. Op haar zoektocht stelt ze ook aan historici en andere deskundigen de vraag: wat was en is het Diana-effect?

Dionne Stax: “Lady Di & Dionne was een mooie ontdekkingsreis”

De wereld was in rouw toen op 31 augustus 1997 prinses Diana op 36-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Dionne Stax (32) was toen twaalf. Twintig jaar later duikt ze voor de vijfdelige NTR-serie Lady Di & Dionne in het leven van de nog altijd zeer geliefde prinses. “Diana was zonder meer een lieve vrouw,” vertelt Dionne in Avrobode over haar bevindingen, “maar ze had ook een manipulatieve kant.”

Dionne Stax zoekt uit waarom prinses Diana zo populair was
De wereld was in rouw toen op 31 augustus 1997 prinses Diana op 36-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Dionne Stax was toen een pubermeisje. Twintig jaar later duikt ze voor de vijfdelige serie Lady Di & Dionne in het leven van de nog altijd zeer geliefde prinses.

Op 31 augustus 1997 verongelukte Diana Spencer met haar geliefde Dodi Fayed in Parijs. Haar dood zorgde wereldwijd voor een grote schok. Dionne Stax probeert uit te zoeken waarom de Britse zo populair was.

Waar was je toen je hoorde dat prinses Diana was overleden?

“Thuis. Wij waren net terug van vakantie en ik stond op het punt om naar de middelbare school te gaan. Toen ik zondagochtend vroeg de televisie aanzette, zag ik de beelden uit Parijs. Ik heb mijn ouders wakkergemaakt en was de hele dag niet van de tv weg te slaan.

Hoewel Diana ver weg van mij stond, maakte haar dood veel indruk op me. Dat kwam vooral door die beelden van rouwende massa’s en bloemenzeeën. Miljoenen mensen die wereldwijd zo ontdaan waren door haar dood, dát is wat mij vooral is bijgebleven.”
Hoe keek jij als twaalfjarig meisje naar Diana?

“Ik zag Diana als de mooie prinses die lief was voor alle mensen. Ik wist dat ze zich inzette voor allerlei goede doelen, dat ze moeder was en niet gelukkig in haar huwelijk met prins Charles. Meer wist ik niet. Nu Diana en ik leeftijdsgenoten zijn, kijk ik anders naar haar. Een bijzondere vrouw, die in haar korte leven veel heeft meegemaakt.

Haar twintigste sterfdag is een mooi moment om haar weer eens te eren. Bij de oudere generatie brengt deze serie oude herinneringen tot leven, voor de jonge generatie is het een kennismaking met Diana.”
Wat krijgen we te zien?

“Ik maak een reis door haar leven en ga op zoek naar antwoorden op vragen als: Wat voor leven had Diana als prinses? Waarom was ze wereldwijd zo geliefd?

Wat was haar invloed op de Britse monarchie? Hoe kon het dat de ‘stijve’ Engelsen zo emotioneel reageerden op haar dood? En: wat was en is het Diana-effect?

Daarvoor spreek ik onder meer met historici, journalisten – zoals biograaf Andrew Morton – fotografen, Diana’s butler en een vriendin van haar.”

Is jouw beeld van Diana veranderd?

“Ja, toch wel. Diana was zonder meer een lieve vrouw, maar ze had ook een manipulatieve kant.

Ze heeft iedereen om haar heen – inclusief de pers – voor zich proberen te winnen, zodat zíj in de strijd tussen haar en Charles er het beste uit zou komen. Dat heeft ze niet altijd even rechtvaardig gedaan.”

Afscheid van Diana

Het is 31 augustus twintig jaar geleden dat Lady Diana om het leven kwam.

Een goede reden voor Dionne Stax om het levensverhaal van de geliefde Britse prinses te vertellen.

Ze begint bij de eerste kennismaking van de Britten met de jonge, toen nog aanstaande echtgenote van prins Charles; aan het einde van de reeks komen het fatale auto-ongeluk en haar uitvaart aan bod.

Miljoenen mensen over de hele wereld keken en rouwden mee met haar zonen en luisterden naar Elton Johns emotionele vertolking van ‘Candle in the wind’.

Hoe prinses Diana - op 31 augustus exact 20 jaar geleden verongelukt - van verlegen upperclassmeisje onbewust uitgroeide tot hervormer van het Britse koningshuis.

In een kaki broek en wit overhemd van het Rode Kruis en een kogelvrij vest stapte ze die 14de januari 1997 schijnbaar onverschrokken door een van boobytraps vergeven terrein in Angola.

Er circuleren talloze filmbeelden van de trip op internet want ook hier werd ze zoals altijd gevolgd door hordes journalisten en fotografen.

Ze lijkt zich niets van hen aan te trekken – geen glamourlachjes dit keer – tot eentje vraagt of ze geen last van hen heeft.

Diana draait zich om en zegt kalm: ‘Ik heb blijkbaar een enorme hoeveelheid pers die me over de hele wereld volgt en ben dus in de positie om bewustzijn te creëren voor de immense problemen in dit land. Het gaat niet om mij.’

Daar in Angola, schrijft haar biograaf Tina Brown, voormalig hoofdredacteur van Newsweek, liet Diana iets zien van ‘de vrouw die ze op het punt stond te worden.’

Iemand die geen slachtoffer meer was, maar die de controle over haar leven terug had genomen ‘op een verbazingwekkend empowerende manier.’

Vijf jaar eerder was het ‘sprookjeshuwelijk’ tussen prins Charles en Diana uit elkaar gespat en hadden de royals alles in het werk gesteld om haar af te schilderen als een labiele, geesteszieke vrouw.

Diana had het in haar hoofd gehaald om haar hart te luchten bij tabloidjournalist Andrew Morton.

Ze vertelde hem over haar moeizame huwelijk met Charles, haar kille schoonfamilie, de boulimia en zelfmutilatie waaraan ze leed, de zelfmoordpogingen die ze had gedaan en de jarenlange affaire van Charles met Camilla Parker Bowles.

De royals waren furieus; was het aan het Britse koningshuis al onbestaanbaar om iets van emotie te tonen, de vuile was buiten hangen was catastrofaal.

‘Ze zetten haar vanaf dat moment weg als nagenoeg krankzinnig’, zegt Lia van Bekhoven, correspondent in Londen en schrijver van een boek over de erfenis van Diana.

Ook politici noemden haar paranoia. Maar niet veel later bekende Charles dat hij een relatie had met Camilla en dat die al een tijdje duurde.

Misschien wel heel lang. Al tijdens het interview waarin hij Diana als zijn verloofde voorstelde aan het publiek, reageerde hij op de vraag of ze verliefd waren en na het bevestigende antwoord van Diana, met een besmuikt maar veelzeggend ‘whatever love means'.

Lady Di & Dionne, dinsdag 1 augustus, NPO 2, 21:10 uur

Wat maakte Lady Di tot zo'n bijzondere vrouw? Dionne Stax gaat op zoek naar het antwoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten