woensdag 19 juli 2017

Dionne Stax loopt tweede dag Nijmeegse Vierdaagse 2017: het wordt heet

Dionne Stax loopt tweede dag Nijmeegse Vierdaagse 2017: het wordt heet

 Dionne Stax ‏Geverifieerd account @DionneStax

En daarom start ik vandaag maar iets vroeger #dag2 #4d17

Dionne Stax in RTL Boulevard over de Nijmeegse Vierdaagse 18 juli 2017 NOS Journaal presentatrice interview door Olcay Gulsen #4d17 #powervrouw #40kilometerwandelen #warm #hitte #zon #tropisch

Nijmegen kleurt roze op roze woensdag

De tweede dag van de 101e Vierdaagse is begonnen. Vandaag de dag van Wijchen. 41.244 lopers mogen vandaag vertrekken, gisteren hebben 792 wandelaars de finish niet gehaald.  

Rond 4.00 uur is de tweede dag van de Nijmeegse Vierdaagse begonnen. De eerste lopers vertrokken al vroeg, zodat ze voor de verwachte hitte weer binnen zijn.

Het wordt vandaag namelijk rond de 30 graden. De kans op onweersbuien neemt in de loop van de dag toe.

Er zijn geen extra maatregelen genomen vanwege de verwachte warmte. De organisatie geeft zoals altijd het advies voldoende te drinken en passende kleding aan te trekken.

De route gaat vandaag naar Wijchen en Beuningen. Gisteren vielen 792 van de 42.036 deelnemers uit.

Hete dag voor Vierdaagselopers

Ruim 41.000 wandelaars uit de hele wereld, waaronder NOS Journaal presentatrice Dionne Stax, gaan woensdagochtend van start op de tweede dag van de 101e editie van de Vierdaagse van Nijmegen.

Dinsdag vielen 792 van de 42.036 deelnemers. Woensdag, de Dag van Wijchen, kan zwaar worden. Het wordt drukkend warm, waarbij de temperatuur kan oplopen tot ruim 30 graden. Ook de luchtvochtigheid gaat omhoog en kan het gaan onweren. De organisatie van de Vierdaagse neemt geen maatregelen voor de warme woensdag, aldus Vierdaagse-marsleider Johan Willemstein.

Volgens de Vierdaagse zijn er op het parcours woensdag veel watertappunten en flexibele hulpdiensten. Ook zijn lopers op allerlei manieren gewaarschuwd dat zij zich moeten voorbereiden op een zeer warme dag door een petje te dragen, genoeg te eten en te drinken en voldoende rust te nemen.
Niet ongerust

De wandelomstandigheden zijn niet zodanig zwaar dat bijvoorbeeld eerder starten nodig is. Bij het besluit om geen speciale hittemaatregelen te nemen zijn de eigen inspanningsfysioloog, de medische dienst en een sportpsycholoog betrokken. ,,Wij denken allemaal dat we ons niet ongerust hoeven te maken over de consequenties van de hitte voor de gezondheid van de wandelaars'', aldus Willemstein.

Tot het begin van deze eeuw was een extreem warme Vierdaagse een uitzondering. De afgelopen tien jaar waren er echter bijna elk jaar wel tropische wandeldagen. In 2006 werd de Vierdaagse afgelast toen twee wandelaars op de eerste dag mede door de hitte waren bezweken en overleden. Vorig jaar waren er op de tweede dag zeer veel uitvallers en kregen honderden wandelaars hitteklachten onderweg.
Duizend blaren

Belangrijk is volgens hem Willemstein dat de lopers dit jaar  al een dag Vierdaagsekilometers 'in de benen' hebben. Die dag is volgens de medische dienst en het Rode Kruis goed verlopen. Onderweg zijn zo'n duizend blaren geprikt. Bij de finish kregen sommige wandelaars een hitteflauwte, maar er is dinsdag maar één wandelaar naar het ziekenhuis afgevoerd.

Een wandelaar is dinsdag gediskwalificeerd omdat hij 10 kilometer te weinig probeerde te lopen. Het jaarlijkse wandelevenement duurt tot en met vrijdag en finisht dan traditioneel op de 'Via Gladiola' in de Nijmeegse binnenstad.

Vanuit het zuiden gaat het woensdag in de loop van de middag en in de avond stevig regenen en onweren. Dat verwacht het KNMI, dat voor heel het land code geel heeft afgekondigd. De buien kunnen lokaal vergezeld gaan van hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd, meldt het weerinstituut. In de nacht van woensdag op donderdag hebben de zwaarste buien het land weer verlaten. De maximumtemperatuur is 30 graden of nog iets hoger.

Vierdaagselopers krijgen zware dag voor de kiezen

Gisteren begonnen er 42.036 wandelaars aan de Vierdaagse van Nijmegen, vandaag zijn er nog 41.244 over, waaronder Dionne Stax.

Gisteren, tijdens de zogenoemde 'Dag van Elst', vielen 792 wandelaars uit. Vandaag kan het erg zwaar worden, en dat komt vooral door het weer. Het wordt drukkend warm, waarbij de temperatuur kan oplopen tot ruim 30 graden.  
Veel watertappunten

Ook de luchtvochtigheid gaat omhoog en het kan gaan onweren. Volgens de Vierdaagse zijn er vandaag op het parcours veel watertappunten en flexibele hulpdiensten.

Ook zijn lopers op allerlei manieren gewaarschuwd dat zij zich moeten voorbereiden op een zeer warme dag door een petje te dragen, genoeg te eten en te drinken en voldoende rust te nemen.

Knuffelhormoon als medicijn tegen blaren tijdens de Vierdaagse

De Nijmeegse Vierdaagse, die morgen van start gaat, is niet alleen een fysieke prestatie, ook het brein moet zich tijdens het wandelen behoorlijk inspannen. "En die inspanning vindt het brein fantastisch. Het bereiken van de finish geeft zo'n gevoel van euforie, dat je volgend jaar zeker weer mee wilt doen", zegt professor Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Scherder moedigt mensen al jaren aan om meer te wandelen. Minimaal een half uur per dag bewegen doet wonderen voor het menselijk lichaam, ook voor de bovenkamer. "Wandelen bevordert creativiteit, productiviteit en leert je impulsen beter te controleren."

De Nijmeegse Vierdaagse, die bestaat uit de afstanden 30, 40 of 50 kilometer per dag, maakt bepaalde gevoelens los waar deelnemers niet dagelijks mee in aanraking komen. Want hoe vaak loop je samen met duizenden deelnemers zΓ³ veel kilometers, terwijl de blaren op je voeten steeds groter en pijnlijker worden?

Scherder: "Je hebt tijdens het lopen veel steun aan het lopen met andere deelnemers. Samen zingen of elkaar opbeuren met teksten als 'pijn is fijn en jeuk is leuk' is ontzettend krachtig. Dat groepsgevoel zorgt ervoor dat het hormoon oxytocine vrijkomt, ook bekend als het knuffelhormoon. Dat gevoel van harmonie en liefde zorgt ervoor dat je pijngrenzen kunt verleggen en zo samen de finish kunt halen."

 Na vier dagen lopen bereiken de deelnemers de Via Gladiola, de straat in Nijmegen waar de wandelaars onder luid applaus en gejoel langs de tribunes de finishlijn over lopen. Traditiegetrouw krijgen de nieuwe helden gladiolen van het publiek, als waardering voor hun prestatie.

Het 'warme bad van liefde' werkt verslavend, meent Scherder. "Het leveren van een topprestatie zorgt voor een enorme uitstoot van dopamine, een beloning voor vier dagen knokken. Dopamine zorgt voor een gevoel van euforie en trots. En dat heerlijke gevoel smaakt naar meer, waardoor het goed mogelijk is dat je dan al zeker weet volgend jaar weer mee te doen."

Ruim 42.000 wandelaars starten vannacht om 4:00 uur met de 'Dag van Elst'. Dat is voor veel lopers even wennen, want de route is omgedraaid. Voorgaande jaren liepen zij aan het einde van dag 1 over een lange, onbeschutte dijk. Dat was doorgaans erg zwaar, zeker met hoge temperaturen. Ook is de dijk door een veranderde verkeerssituatie slechter bereikbaar voor hulpdiensten. De omgekeerde route moet de tocht veiliger maken voor de deelnemers.

De NOS doet vrijdag 21 juli op de slotdag live verslag van de 101ste Vierdaagse. Vanaf 14.00 kunt u deelnemers zien finishen op NPO2.

Vierdaagse bingoπŸ˜πŸ˜‡πŸ˜πŸ˜ŽπŸ™ˆ
 Maikel‏ @Mike_3380
Als antwoord op @DionneStax

Je was mooi op tijd voor het mooiste fotomoment van de dag! Succes namens brandweer Nijmegen @DionneStax

 Dionne Stax‏ Geverifieerd account @DionneStax

Wijchen uit en het is lekker warm πŸ˜₯ #evendoorbijtennu #4d17

 Dionne Stax ‏Geverifieerd account @DionneStax

Op de helft! πŸŽ‰ #4d17
πŸ’ͺπŸ‘πŸ‘Œ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten