donderdag 20 juli 2017

Dionne Stax geniet van derde etappe 101e Nijmeegse Vierdaagse, de Zeven Heuvelen ofwel de dag van Groesbeek!

Dionne Stax geniet van derde etappe 101e Nijmeegse Vierdaagse, de Zeven Heuvelen ofwel de dag van Groesbeek!
 
 De derde dag van de 101e Vierdaagse is begonnen. Er zijn nog 39.719 wandelaars in de 'strijd' voor een Vierdaagsekruisje. De dag van Groesbeek belooft een zware te worden.

Soppende schoenen en poncho's, derde Vierdaagsedag van start met buien

De start van de Vierdaagse is donderdag gepaard gegaan met een flinke onweersbui. Duizenden wandelaars begonnen daardoor met een nat pak aan de Dag van Groesbeek. Ze hebben net nog een gratis douche gehad. In de open lucht.

De vroege starters op de Wedren in Nijmegen zijn meteen wakker deze donderdagochtend. Juist om 4.00 uur trok een fikse regenbui over het start- en finishplein.

Hoewel de meeste van de 39.719 deelnemers die vandaag nog van start mogen geen last hadden van die bui, bleef ook hen de regen niet bespaard. Tussen 07.00 en 08.00 uur was het weer raak. In Mook werden de regenponcho's aangetrokken.

Wandelaars gaan derde dag Vierdaagse in

Een kleine 40.000 deelnemers, waaronder de sympathieke NOS journaal nieuwslezeres Dionne Stax, gaan donderdagochtend van start op de derde dag van de Vierdaagse van Nijmegen 2017. De wandelaars krijgen het waarschijnlijk minder zwaar dan woensdag, toen de temperatuur steeg tot zo’n 32 graden.

Er zijn nog 39.719 deelnemers over voor de wandeltocht over de heuvels rond Groesbeek. De eigen Vierdaagseweerman verwacht dat de wandelaars op deze dag van Groesbeek een moeilijke start zullen hebben. „Rond de start kan het regenen met misschien onweer en een luchtvochtigheid van 90 procent.” Het blijft donderdag in het Rijk van Nijmegen halfbewolkt. In de middag wordt het ongeveer 25 graden.

Het jaarlijkse wandelevenement duurt tot en met vrijdag en finisht dan traditioneel op de ’Via Gladiola’ in de Nijmeegse binnenstad.

Stax houdt haar volgers op Twitter op de hoogte van haar vorderingen. Hier was ze net Wijchen uit, woensdag. ,,Het is lekker warm, even doorbijten nu", zette ze bij deze foto.

 Edwin Haasbroek‏ @Fireturned
Als antwoord op @DionneStax
Dionne bedankt, volgend jaar dan maar de massage.
 
Dionne Stax loopt met de bende van ellende

NOS-presentatrice Dionne Stax (32) is alweer bezig aan haar negende Vierdaagse van Nijmegen. En voor de negende keer loopt ze met datzelfde cluppie: de Bende van Ellende. ,,We zien elkaar vier dagen per jaar, maar als het weer zover is, is het als de dag van gisteren."

Een presentatrice, een militair, een schaapsherder, en iemand uit de zorg. In de Bende van Ellende zitten ze allemaal, lacht Stax. ,,We hebben heel verschillende interesses, maar er is één ding dat ons bindt: de Vierdaagse. Het is een heel bijzonder stelletje. We zien elkaar maar een paar dagen per jaar, en toch houden we van elkaar."

Volgend jaar krijgt Stax, geboren en getogen in Boxmeer, een kruisje voor haar tiende deelname. ,,Bij de elfde keer komt daar nog een kroontje bij." Misschien is het daarna wel mooi geweest, suggereert de presentatrice, die woensdag naar eigen zeggen een pittige dag had. ,,Maar, opgeven is geen optie. Stoppen na de 11e keer misschien wel. Maar dat zeg ik nu. Na de eerste keer zei ik ook dat ik nooit meer mee zou doen."

Vierdaagse is feest voor lopers én kijkers

Zuchtend loopt de man de finish over op de Wedren. "Zo, geen blaren", zegt hij opgelucht. De man is een van de tienduizenden lopers die de eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse hebben uitgelopen. Hij steunt met zijn handen op zijn knieën. "Het was een lange dag."

Een lange maar verzadigende dag want bij de finish zijn alleen maar tevreden gezichten te zien. "Het is alsof ik de eerste keer over de finish kom, maar het is al de 18e keer dat ik meedoe", vertelt een mannelijke deelnemer lachend. Een andere man is trots. "Ik ben twee uur eerder binnen dan vorig jaar!"

Om de vermoeide Vierdaagselopers op te beuren, zet de beveiliging in op enthousiasmeren. "Goed gedaan", schreeuwt een van de beveiligers. Hij applaudisseert luid. "Deze wandelaars leveren een prestatie. Je ziet soms hele groepen langskomen, maar je ziet ook wandelaars die alleen lopen. Dan zeg ik: die verdient gewoon even een applaus, een beetje aanmoediging."

De eerste wandelaars begonnen vanochtend om 04.00 uur aan de loop. Opgewekt, toen nog zónder blaren, en nuchter. In tegenstelling tot hun supporters, die rechtstreeks (en aangeschoten) van de Zomerfeesten kwamen om hun wandelaars aan te moedigen.

Geschreeuw, zang, high fives, dans, een enorme wave en zelfs een (nep-)huwelijksaanzoek: het jonge publiek deed er alles aan om de wandelaars zo bijzonder mogelijk aan te moedigen.

Zo stond er ook een meisje met een gitaar op de stoep. "Ik heb een Vierdaagse-liedje geschreven", schreeuwde ze. "Vierdaaaagse, vierdaaaagse" - een betere songtekst kwam er zo vroeg in de ochtend niet uit.

In de stoet wandelaars trok een groep jonge vrouwen de aandacht. "We zijn met zijn vijven", zei een van hen. "We zijn van plan om elkaar 160 kilometer lang te steunen. De een is wat makkelijker in de ochtend, de ander in de avond. We weten precies op welke momenten we elkaar moeten helpen."

Rond 07.00 uur kregen de laatste diehard-supporters door dat er bijna geen ontvangers meer waren voor hun high fives en liep het gebied rond het startpunt leeg. In Elst, zo'n twaalf kilometer verderop, waren de vroege lopers toen al lang gearriveerd. "Het gaat goed", vertelde een jonge vrouw. Ze had nog geen blaren. "Ik weet van vorig jaar wanneer ik mijn rust moet nemen. En dat ik moet genieten!"

Ook in Elst kon niemand om de Vierdaagse heen. Er stonden strandstoelen langs de weg, keiharde muziek kwam uit de boxen en een man op stelten begroette de lopers. Op sommige plekken stonden enthousiaste kinderen bakken vol snoep en spekjes uit te delen. "Ik geef het liefst spekjes aan politieagenten", vertelde een jongetje.

Een vrouwelijke Elstenaar noemt de Vierdaagseweek een "echte feestweek". "Ik neem hier elk jaar speciaal voor vrij. Het heeft gewoon iets, dat wandelen. Het is gezellig om te kijken."

Langs de hele route door het dorp werden wandelaars voorzien van water en eten. En ze werden natuurlijk aangemoedigd, met zang, applaus en geschreeuw. "Jullie kunnen het, jullie zijn al op de helft!"
Opgewekt

En de lopers? Iedereen die we spraken, was opgewekt. Het regende antwoorden als "het gaat fantastisch", "de sfeer is beter dan ooit" en "blaren? Ik heb nog nooit blaren gehad!"

Terwijl een deel van de wandelaars nog door Elst liepen, kwamen de eersten alweer over de finish in Nijmegen. Daar stond de lopers een keuze te wachten: rechtdoor, richting huis? Of rechtsaf, richting de bar? Het leeuwendeel leek voor optie 2 te gaan. Richting de bar, richting het bier, en proostend op de drie dagen die nog komen.

Volg Dionne Stax via haar twitter tweets:

 Dionne Stax ‏Geverifieerd account @DionneStax
Morning! Dag 3 alweer! 💪 #4d17 #zevenheuvelen #groesbeek

 Dionne Stax‏ Geverifieerd account @DionneStax

De eerste regen (en de meneer achter mij is er niet zo blij mee) #4d17

 Dionne Stax‏ Geverifieerd account @DionneStax

120 km ✅ #nogmaar40

Geen opmerkingen:

Een reactie posten