donderdag 31 mei 2018

Dionne Stax presenteert op donderdag 31 mei 2018 om 21.30 uur NPO1 aflevering 6 en alweer de laatste aflevering van dit seizoen van 'Van onschatbare waarde': Een Chinese vaas, een Coco de Mer, een schilderijtje van Willem Maris en muzikanten beelden.


Dionne Stax presenteert op donderdag 31 mei 2018 om 21.30 uur NPO1 aflevering 6 en alweer de laatste aflevering van dit seizoen van 'Van onschatbare waarde': Een Chinese vaas, een Coco de Mer, een schilderijtje van Willem Maris en muzikanten beelden.


Op donderdag 31 mei 2018 om 21.30 uur op NPO 1 bij MAX weer een leuke nieuwe aflevering van Van onschatbare waarde! Verkopers bieden weer bijzondere objecten aan de vier gerenommeerde kunst- en curiosa-experts aan.

Deze aflevering: Een Chinese vaas, een Coco de Mer, een schilderijtje van Willem Maris en muzikanten beelden.

Van onschatbare waarde


Dagelijks worden vele waardevolle spullen verhandeld onder een groep kenners en handelaren. In dit programma krijgen verkopers de kans om hun bijzondere object te verkopen aan één van de vier gerenommeerde kenners.

De ervaren experts bezitten ieder een eigen kamer. De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts, maar terug naar een eerder mislukte onderhandeling is niet toegestaan. Wie zich blindstaart op de allerhoogste verkoopprijs, loopt het risico om huiswaarts te keren met object en zonder geld. Maar, wie naar een goede prijs zoekt, moet risico’s nemen. Slechts één ding is zeker: eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg terug.

Een Chinese vaas, een Coco de Mer, een schilderijtje van Willem Maris en muzikanten beelden.

Omdat Nico graag ruimte wilt maken voor nieuwe exemplaren, biedt Nico de experts een Chinese vaas aan. Hij is niet zeker of het object uit de 19e of uit de 17e eeuw komt, maar dat is alles bepalend voor de waarde…


Erwin klopt aan met een Coco de Mer, een kokosnoot van de zee. De noot is zeldzaam omdat hij niet meer wordt geëxporteerd vanaf de Seychellen, de enige plek waar de noot groeit.

Coosje neemt een schilderijtje van Willem Maris mee. Het object komt uit de boedel van haar ouders. Lukt het Coosje om het Hollandse schilderijtje te verkopen?

Tot slot zien we Pepi. Hij brengt twee Afrikaanse beelden van muzikanten met zich mee. Vanaf kleins af aan vond hij de beelden fascinerend, maar nu is het tijd om ze voor een mooi bedrag te verhandelen.

Van onschatbare waarde: coco de mer

Op de Seychellen, een eilandengroep in de Indische Oceaan, groeit een zeer bijzondere kokosnoot: de coco de mer. Deze noot is zeer zeldzaam en omhuld met een sluier van mystiek. In Van onschatbare Waarde wordt er 1 aangeboden.
Zeekokosnoot


Op veel warme plekken op deze aardbodem staan palmbomen waar kokosnoten aan groeien. Op verschillende eilanden van de Seychellen groeit een palmsoort die nergens anders voorkomt: de Lodoicea callipyge. Er is een mannelijke en vrouwelijke variant en aan de vrouwelijke groeien vruchten die wel 30 kilo per stuk kunnen wegen. Deze enorme kokosnoten staan bekend als coco de mer, wat in het Frans zeekokosnoot betekent.
Palmen op de bodem van de zee?

Waarom de noot deze naam draagt, vraagt u zich af? Die verklaring vinden we in verhalen van honderden jaren geleden. Daarin staat beschreven dat zeelieden de kokosnoot op het wateroppervlak zien drijven en denken dat de vrucht afkomstig is van een boom die op de zeebodem groeit. In werkelijkheid hebben de mannen een ontvelde coco de mer gezien die in de zee is gevallen en daar is gezonken door het eigen gewicht. Als een coco de mer zinkt, verliest deze op een gegeven moment de schil en komt de opmerkelijke binnenkant aan de oppervlakte.
Mysterie

Hoewel er veel bekend is over de coco de mer, is het tot op de dag van vandaag nog steeds niet helemaal duidelijk hoe het komt dat de palm alleen op de Seychellen groeit en waarom alleen de vrouwelijke palm zulke grote vruchten produceert. Ook is er nog onduidelijkheid over de bestuiving van de palm.
Kostbaar

Al snel na de ontdekking wordt de noot als kostbaar bezit gezien, een status die het anno 2018 nog steeds heeft. In het verleden moet iedereen die er 1 vindt, deze afstaan aan de koning; op de noot zelf houden of verkopen staat de doodstraf. Ook buitenlandse vorsten hebben interesse in de noten en zijn bereid er enorme bedragen voor te betalen. Zo is bekend dat keizer Rudolf II van Oostenrijk, Hongarije en Kroatië ooit 4000 gouden florijnen heeft betaald voor 1 exemplaar. Anno 2018 zijn de vruchten nog steeds enorm gewild en zeer zeldzaam, mede omdat ze niet meer uitgevoerd mogen worden vanaf de Seychellen.

In Van onschatbare waarde is coco de mer-bezitter Erwin te gast. Hij zal de kokosnoot proberen te verkopen aan de experts. Wat zal deze waard zijn?

De experts
Ook dit jaar zijn er weer de vier experts in Van onschatbare waarde: Ilse Daatselaar, Bert Degenaar, Ebert Roest en Arnold Wegh.

Van onschatbare waarde: dit zijn de experts

Ook dit jaar presenteert Dionne Stax weer iedere donderdag om 21.30 uur op NPO 1 het MAX-programma Van onschatbare waarde, waarin verkopers van bijzondere en waardevolle spullen de unieke kans krijgen om hun object te verkopen aan één van de vier experts.

De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts, maar eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg terug. De gerenommeerde in- en verkopers in Van onschatbare waarde zijn; Ilse Daatselaar, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Ebert Roest.

Twee van deze experts zijn afkomstig uit de provincie Utrecht. Samen met haar vader bestiert Ilse Daatselaar één van de belangrijkste kunst- en antiekhandels van Nederland. Bert Degenaar is verzamelaar en voormalig antiquair.

Voor moderne kunst loopt voormalig kunsthandelaar Bert Degenaar niet echt warm, maar het verhaal van oude spullen kan hem diep raken. Zijn passie voor sterrenkunde resulteerde in een heus planetarium in Oud-Zuilen, geïnspireerd op het Eise Eisinga Planetarium in Franeker. Bert bezit verschillende markante historische panden, die hij exploiteert als B&B en welke smaakvol gevuld zijn met bijzondere objecten. Daarnaast heeft hij een collectie historische wetenschappelijke instrumenten en globes.

In de wereld van kunst en antiek is haar achternaam een begrip. De in Utrecht woonachtige Ilse Daatselaar kreeg de liefde voor mooie spullen met de paplepel ingegoten door haar vader, die 40 jaar geleden de zaak in Utrecht begon. Tien jaar geleden is de zaak vanuit Utrecht naar Zaltbommel verhuisd, waar Ilse en haar vader nu samen aan het roer staan. Als kind liep Ilse al over alle grote gerenommeerde kunstbeurzen. Tegenwoordig staat ze er zelf als deelnemer. Er zijn niet veel vrouwen op dit niveau in de kunst- en antiekwereld, maar Ilse staat haar mannetje.

En wat is dit? Dirty mind? Vanavond vertelt Dionne Stax het je!

In de wereld van kunst en antiek is haar achternaam een begrip. Ilse kreeg de liefde voor mooie spullen met de paplepel ingegoten door haar vader. Als kind liep ze al met hem over kunstbeurzen. Sinds acht jaar bestieren ze samen de handel en staan op gerenommeerde kunstbeurzen. Er zijn niet veel vrouwen op dit niveau in de antiekwereld, maar Ilse staat haar mannetje.

Arnold is samen met zijn broer eigenaar van één van de grootste antiekhandels in Europa. Zijn winkel beslaat maar liefst 11.000 vierkante meter. Hij verscheept wekelijks containers vol antiek naar alle uithoeken van de wereld, maar hij is ook blij als hij een zilveren kandelaar aan precies de juiste klant verkoopt. Arnold weet wat hij wil en belangrijker, hij weet wat zijn klanten willen.

Voor moderne kunst loopt voormalig kunsthandelaar Bert niet zo warm, maar het verhaal van oude spullen kan hem diep raken. Zijn passie voor sterrenkunde resulteerde in een heus planetarium, geinspireerd op het Eise Eisinga Planetarium in Franeker.  Hij bezit verschillende markante historische panden die hij exploiteert als B&B en welke smaakvol zijn gevuld zijn met bijzondere objecten. Mensen als Tina Turner, Charlie Watts en anderen delen zijn goede smaak en weten hem te vinden.

Ebert is de schatzoeker van het stel. Hij gaat het liefst alleen op pad met een lege bus en een volle portemonnee. Op zijn route langs markten en boertjes in België en Frankrijk gaat hij op zoek naar spullen met een verhaal. Klanten van over de hele wereld weten zijn winkel te vinden. Trendy restaurants en bekende Nederlanders weten hem te vinden voor authentiek antiek.

Datum:     Donderdag 31 mei 2018
Tijd:     21:30 - 22:20
Genre:     Informatief
Subgenre:     Realityreeks
Presentatie:     Dionne Stax

En natuurlijk de grote kleine ster en mascotte van de show, mopshondje Mientje!

Twitter hashtag: #Vanonschatbarewaarde | facebook.com/Vanonschatbarewaarde
 
Van Onschatbare Waarde was ook nu weer een groot gedeelte van de avond trending topic op twitter, een bloemlezing van de leukste social media berichten:

Richard Cornelissen‏ @Richard060666
Als antwoord op @MAXVandaag @DionneStax @v_onschatbare_w
Was voetballen aan het kijken naar zap even over tussendoor om naar deze laatste aflevering te kijken met de altijd spontane @DionneStax  😊

SBCoachRik‏ @sbcoachrik
Ik weet niet exact hoe @DionneStax het doet, maar ze maakt #vanonschatbarewaarde echt een meesterwerk. Heerlijke televisie.  @OmroepMAX

Peter Kars‏ @Krasblog
Alles boeit aan het programma: de kunstwerken, de experts, de expertise, de onderhandelingen, de ambiance en de presentatrice. Kortom: van onschatbare waarde. Oh, zo heet het programma. Da’s nou ook wat. @OmroepMAX, rijmt op @DionneStax #vanonschatbarewaarde

Pieter‏ @PietBartelse
Als antwoord op @v_onschatbare_w @DionneStax
Graag tot volgend seizoen. Het was weer erg leuk om te zien. Dank je wel.😉

Michel van Ballegooij‏ @Michel__VB
Verreweg het beste programma op de Nederlandse televisie. Geweldig concept en @DionneStax presenteert het geweldig. Alleen rest de vraag wat er met het uithangbord van vorige week is gebeurd. Was hij nou 250 of 250.000 waard? #vanonschatbarewaarde

Bono‏ @whenlovecomes2
#vanonschatbarewaarde erg leuk programma dit👌🏻 en dat ook nog in de mooiste stad van Nederland 😍

Alberdina Chatarina‏ @dinie_van
Het is wel een erotische cokesnoot....😄 #vanonschatbarewaarde

Mark van Loo‏ @Mistervanloo
Haha, lekker onderhandelen! #vanonschatbarewaarde

Monique‏ @werkkerk
I love it, snel weer nieuw seizoen! #vanonschatbarewaarde

Gijs Veenhuijsen‏ @GijsVeenhuijsen
Als antwoord op @henkwestbroek
Hmmmm, gisteren bekeek ik #vanonschatbarewaarde en daar werd ik toch wel heel gelukkig van.

KillMyMusic‏ @killmymusic
Als antwoord op @v_onschatbare_w
Ja, mooi programma, ik hou ervan. Tot volgend seizoen.

Ton Rocco‏ @Rocco17952
Als antwoord op @v_onschatbare_w @DionneStax
Top programma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten