donderdag 9 maart 2017

Dionne Stax in 2e aflevering Van onschatbare waarde: Omega horloge


Dionne Stax in 2e aflevering Van onschatbare waarde: Omega horloge

In de tweede aflevering Van onschatbare waarde op 9 maart 2017: stripverzamelaar Hans Matla en twee echte Luceberts

Dionne Stax in tweede Van onschatbare waarde, Helmut met een Bimbo-Box 9 maart 2017 NPO1 NOS Journaal presentatrice omroep MAX

Verder: Omega Speedmaster-horloge, Bimbo-Box, koninklijk uniform.

Onderhandelen op topniveau

Dionne Stax nieuwe promo Van onschatbare waarde straks bij MAX programma van NOS Journaal presentatrice op 9 maart 2017, wekelijks 21.30 uur op NPO1.

Onder leiding van Dionne Stax krijgen bezitters van bijzondere en waardevolle spullen de kans hun waar te verkopen aan een gerenommeerde expert.

Maar eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg terug.

Dionne Stax in tweede Van onschatbare waarde, Leon met een Marine-uniform van koning Willem-Alexander op 9 maart 2017 NPO1 NOS Journaal presentatrice omroep MAX

Dionne Stax presenteert naast het NOS Journaal nu ook het nieuwe programma Van onschatbare waarde. In het programma van omroep Max krijgen verkopers van bijzondere en zeer waardevolle spullen de kans hun waar te verkopen aan één van de vier geselecteerde experts.

De verkoper mag zelf kiezen bij hoeveel gerenommeerde experts hij aanklopt, maar eenmaal een bod geweigerd of geaccepteerd, is er geen weg meer terug. Dat betekent risico's nemen voor de deelnemers.

"Ik kijk ontzettend uit naar de bijzondere objecten die we gaan zien, maar ook hoe de onderhandelingen gespeeld gaan worden; door de verkopers én de experts. Iedereen met een bijzonder item kan zich opgeven, dus we verwachten ook veel uiteenlopende verhalen áchter de objecten", laat Stax weten.
Uitstapjes

Dionne Stax maakte vorig jaar al een uitstapje naar Omroep Max met het programma Heel Nederland slaapt. Nu schittert ze iedere week bij de ouderenzender. Stax blijft daarnaast echter ook gewoon het NOS Journaal presenteren. De populaire nieuwslezeres gaf vorig jaar al aan dat ze geniet van uitstapjes naast het journaal.

"Ik ben meer dan de serieuze Dionne. Ik ervaar het als een vrijheid om meer van mezelf te kunnen laten zien", zei de blondine in het AD. "Ik kijk constant naar manieren om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik moet niet het gevoel hebben dat ik stilsta." Een eigen programma kan ze nu in ieder geval alvast afstrepen.

Vier kamers, vier experts en één verkoper met een missie: een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor zijn of haar topobject. Aanstaande donderdag om 21.25 uur op NPO 1 ziet u aflevering twee van het gloednieuwe Van onschatbare waarde bij MAX, waarin verkopers van bijzondere spullen de unieke kans krijgen om hun object te verkopen aan één van de vier experts.

Dionne Stax in tweede Van onschatbare waarde, Jasper met een Omega Speedmaster horloge op 9 maart 2017 NPO1, NOS Journaal presentatrice omroep MAX.

De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts. Er moet slim onderhandeld worden, want eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg terug. De experts in Van onschatbare waarde zijn; Ilse Daatselaar, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Ebert Roest. Meer informatie over en op zoek naar foto's van de experts? Kijk dan snel op de perssite van MAX!

Informatie aflevering 2 - donderdag 9 maart 2017 om 21.25 uur op NPO 1

De eerste verkoper die aanklopt bij het Van onschatbare waarde-landgoed is Helmut. Hij neemt een stukje jeugdsentiment uit de jaren 60 mee: een originele Bimbo-Box.

Deze automaatkast, ook wel aapjesmachine genoemd, stond veelal in grote warenhuizen. Het apparaat speelde in ruil voor een kwartje muziek af en liet gelijktijdig de apenpoppen bewegen. Hoeveel kwartjes moeten de experts inwerpen om de Bimbo-Box van Helmut over te nemen? En zijn ze bereid dat ervoor te betalen?

Vervolgens brengt Leon een bezoek aan de experts. Hij heeft een object met Koninklijke allure in de aanbieding: een Marine-uniform van koning Willem-Alexander, toen nog prins Willem-Alexander. Verkoper Leon is zelf géén verzamelaar, maar handelt in de verhuur van verschillende uniforms. Breekt zijn gebrek aan ervaring hem op tijdens de onderhandelingen, of weten de experts zijn object op waarde te schatten?

Ook de jonge handelaar Jasper brengt een bijzonder object mee: de Omega Speedmaster. Dit horloge uit 1962 doet zijn futuristische naam eer aan: ruimtevaartagentschap NASA onderwierp het vernuftige uurwerkje aan de meest grondige tests onder de meest extreme omstandigheden.

De Omega Speedmaster slaagde met vlag en wimpel en werd zo het eerste en enige horloge dat ooit op de maan is gebruikt. Deze astronomische reis deed zijn waarde stijgen naar een astronomische prijs, maar zijn de experts bereid zo veel geld neer te leggen voor een gedateerd horloge?

Verkoopster Els komt met een persoonlijk object: een tweetal speciaal voor haar gemaakte tekeningen van Lucebert.

Lucebert geldt als één van de belangrijkste dichters van Nederland, maar was vanaf de jaren 50 ook verdienstelijk kunstschilder. Lucebert had contact met de Amsterdamse afdeling van de Cobra-beweging en dat is duidelijk terug te zien in zijn werk.

Tot slot dient zich een zeer bijzondere verkoper aan: Hans Matla. Meneer Matla bezit de grootse stripverzameling van Nederland, schreef de vuistdikke Stripkatalogus en geldt als een autoriteit op het gebied van alles dat met striptekeningen en -verhalen te maken heeft.

Uiteraard brengt hij iets uit zijn tot de verbeelding sprekende verzameling mee: een originele, gekleurde stripstrook van ‘de Rembrand onder de striptekenaars’, Hans G. Kresse. Lukt het meneer Matla om – na 40 jaar – afscheid van de stipstrook te nemen?

Van onschatbare waarde
Iedere donderdag, omroep MAX om 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

Van onschatbare waarde: een Omega Speedmaster

De tijd. Een horloge is er primair om de tijd weer te geven. Maar sommige horloges zijn zo exclusief, dat het verder gaat dan een klokje om op te kijken. Door hun vorm, mechaniek en beperkte oplage, zijn deze bijzondere objecten een vermogen waard. Dat geld ook voor de Omega Speedmaster.
Hoogwaardige horloges

Omega is een Zwitsers bedrijf dat sinds 1848 hoogwaardige mechanische horloges produceert. Het ontwikkelde het gepatenteerde co-axial échappement uurwerk. Een bijzonder uurwerk, want het heeft bijna geen onderhoud nodig. Het zit in bijna elk mechanisch horlogemodel van de Omega collectie. Het bedrijf heeft 4 productielijnen: Constellation, De Ville, Seamaster en Speedmaster. De Seamaster wordt ook wel het ‘James Bond-horloge’ genoemd, omdat James Bond het in iedere film sinds 1995 heeft gedragen.
Speedmaster

De Speedmaster is in 1957 geïntroduceerd als horloge speciaal voor sport en racen. De introductie van dit uurwerk ging ook aan NASA niet onopgemerkt voorbij. Het horloge werd door hen getest op hoge en lage temperatuur, vacuüm, vochtigheid, corrosie, schokbestendigheid, acceleratie, lage en hoge druk, vibratie en geluid. In 1965 waren de tests afgerond. Conclusie: de Omega Speedmaster werd geschikt bevonden voor de missie naar de maan. De gehele crew van de Apollo 11 droeg de Speedmaster toen zij in 1969 als eerste succesvol op de maan landde. Overigens had Armstrong zijn horloge in de cabine achtergelaten. Het was Buzz Aldrin die als eerste met het horloge voet op de maan zette.

Het horloge is naast de eerste, ook het enige horloge dat ooit op de maan is geweest. Tijdens de missie van Apollo 13 speelt het horloge een cruciale rol bij de timing die nodig is om de 3 astronauten vanuit de ruimte weer heelhuids op aarde te krijgen. Nog steeds wordt het horloge door NASA gebruikt tijdens missies. Sinds de maanlanding is de Speedmaster erg populair. Het tijdloze model wordt nog altijd gemaakt. Sinds de maanlanding staat er achter op het horloge ‘first watch worn on the moon’.
Bijzonder exemplaar

Het horloge dat in Van onschatbare waarde wordt aangeboden is een volledig originele Omega Speedmaster 2998 uit 1962. Ook de band en de gesp zijn origineel. Het is een bijzonder exemplaar dat is gemaakt vóór de maanlanding en heeft achterop dan ook geen tekst staan.

De Speedmaster is aangeboden aan de experts in aflevering 2 van  Van onschatbare waarde op 9 maart 2017, 21.30 uur op NPO 1, presentatie: Dionne Stax .

Verkopers van bijzondere en waardevolle spullen krijgen de kans om hun object te verkopen aan één van de vier experts.

Dagelijks worden vele waardevolle spullen verhandeld onder een groep kenners en handelaren. In dit programma krijgen verkopers de kans om hun bijzondere object te verkopen aan één van de vier gerenommeerde kenners.

De ervaren experts bezitten ieder een eigen kamer. De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts, maar terug naar een eerder mislukte onderhandeling is niet toegestaan. Wie zich blindstaart op de allerhoogste verkoopprijs, loopt het risico om huiswaarts te keren met object en zonder geld. Maar, wie naar een goede prijs zoekt, moet risico’s nemen. Slechts één ding is zeker: eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg terug.

De presentatie was in handen van Dionne Stax. Deze uitzending van het programma Van Onschatbare Waarde met de titel Omega horloge werd uitgezonden op donderdag 9 maart 2017 door MAX.

1 opmerking:

  1. erg leuk programma! hoe kan ik me aanmelden met een interessant object? marmeren buste!
    met vriendelijke groet. marjaverbunt@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen