donderdag 2 maart 2017

Dionne Stax in eerste Van Onschatbare Waarde: VOC servies


Dionne Stax in eerste Van Onschatbare Waarde: VOC servies

Dionne Stax in eerste Van onschatbare waarde, Alexander met twee flessen rode wijn op 2 maart 2017 NPO1 door NOS Journaal presentatrice.

Dionne Stax komt achter de journaaldesk vandaan om het nieuwe programma ' Van onschatbare waarde' te presenteren. In deze show mogen verkopers hun antiek laten taxeren én verkopen aan een van de vier aanwezige deskundigen.

Mix van verkoop en verhalen

„Ik verwacht dat de kijkers geregeld op het puntje van hun stoel zitten. Het is soms spannend, dan weer ontroerend en er zit ook een dosis humor bij", zegt Dionne Stax over het nieuwe Omroep MAX-programma Van onschatbare Waarde, dat ze vanaf vanavond presenteert. In de reeks krijgen mensen de kans om een voorwerp te verkopen aan een van vier experts, die ieder in een eigen kamer zitten.

Stax:  „De verkopers mogen het object aanbieden aan één deskundige, maar ook aan allemaal. Maar wanneer zij een bod accepteren, mogen ze niet meer langs de anderen. En als ze niet ingaan op het aanbod van een van de experts, kunnen ze later ook niet terug naar hem of haar."

Stax ontvangt de deelnemers, begeleidt hen tijdens de eerste kennismaking met de experts en blikt na afloop met de aanbieders terug.  „Sommigen zijn teleurgesteld en gaan met hun voorwerp naar huis, omdat ze denken dat ze elders meer kunnen krijgen; anderen zijn blij dat ze het verkocht hebben."

Dionne Stax in eerste Van onschatbare waarde, Reng met Chinees porselein servies op 2 maart 2017 NPO1, door NOS Journaal presentatrice

Is het een beetje Tussen Kunst & kitsch 2.0? „Dat is wat opzet betreft toch een heel ander programma. Bij Tussen Kunst & kitsch gaat het om taxaties en hier echt om de verkoop. En ook om de verhalen natuurlijk."  Zo zien we onder anderen een man die een bijzonder grote stripverzameling heeft opgebouwd.

„Hij heeft er jaren over gedaan om het allemaal bij elkaar te krijgen, maar nu is het moment gekomen dat hij er afscheid van wil nemen. De albums hebben voor hem een grote emotionele waarde en hij wil dat zijn verzameling terecht komt bij iemand die er hetzelfde gevoel bij heeft. Hij wil bij ons alvast een stripstrook verkopen."

Ze geeft een ander voorbeeld. „Een mevrouw biedt een ticket aan van de Holland-Amerika Lijn. Dat lijkt niet speciaal, totdat duidelijk wordt van wie het Ticket is geweest en welk verhaal daarachter zit..."

NOS Journaal-presentatrice Stax was al eens bij MAX te zien, met Heel Holland Slaapt (rond wetenswaardigheden over slapen). Bij Rik van de Westelaken en Herman van der Zandt werd hun vertrek bij het Journaal ingeleid met uitstapjes naar andere programma’s. Is ook zij om zich heen aan het kijken?

Dionne Stax eerste Van onschatbare waarde Corry met Herman Brood schilderij op 2 maart 2017 NPO1 omroep MAX NOS Journaal presentatrice

„Juist door dit soort uitjes vind ik dat ik het leukste werk van de wereld heb. Het Journaal is mijn baan en af en toe mis ik het wel dat ik de studio niet uitkom, maar dan komt er weer zoiets als dit voorbij. Voor mij is het zo voorlopig wel de juiste mix."

Dionne Stax te midden van de lieve hond Mientje en de experts Ebert Roest, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Ilse Roest.

Van onschatbare waarde

Wie z’n zolder opruimt en een vergeten erfstuk van een oude tante tegenkomt, of wie ooit op een rommelmarkt een eerste druk van de roman ‘De avonden’ van Gerard Reve op de kop wist te tikken, kan deze schatten nu omzetten in harde euro’s in ‘Van onschatbare waarde’.

Vier experts buigen zich over de te verkopen voorwerpen en doen een bod. De eigenaar krijgt slechts één kans om akkoord te gaan. Nieuwslezeres Dionne Stax presenteert dit programma vanaf vandaag. “Ik kijk ontzettend uit naar de bijzondere objecten die we gaan zien, maar ook naar hoe het spel der onderhandeling gespeeld wordt; door de verkopers én de experts.”

In een prachtig kasteel ontvangen Dionne Stax en de vier experts allerlei verkopers. Het bewuste kasteel is Kasteel de Schaffelaar, gelegen in het landelijke Barneveld.

Kasteel De Schaffelaar is een monumentaal landhuis op een prachtig landgoed. Het is centraal gelegen in Nederland en wordt omringd door een park en bos. De prachtige inrichting, praktische zaalcombinaties en status als officiële trouwlocatie maken het een droomlocatie voor huwelijken. Maar Kasteel De Schaffelaar is ook een stijlvolle locatie voor zakelijke evenementen, congressen, productlanceringen, seminars, bedrijfsfeesten, vergaderingen en nu ook de opname locatie voor Van onschatbare waarde.

Monumentaal pand op een chique landgoed

Kasteel De Schaffelaar is een rijksmonument en wordt gezien als het belangrijkste landhuis in Neo Tudorstijl. Het heeft een exclusieve uitstraling, maar is tegelijkertijd eigentijds, praktisch en multifunctioneel. Met haar kantelen, torentjes en uitgestrekte bordes is het landhuis een echte eyecatcher voor uw feest, evenement of programma. In de zomer kunt u er heerlijk buiten genieten op het terras. Binnen heeft u de beschikking over diverse grote zalen, intieme salons en een trendy kasteelkelder.

De geschiedenis van Landgoed De Schaffelaar gaat terug tot de zestiende eeuw toen op de Koewei bij Barneveld een huis stond dat eerst Hackfort en later Schaffelaar werd genoemd. De oudste bekende eigenaar van het landgoed is Floris van Hackfort. Kasteel De Schaffelaar zoals we dat vandaag de dag kennen, is echter van recentere datum.

Op 1 april 1852 legde Jasper Hendrik baron van Zuylen van Nievelt de eerste steen voor het landhuis in neo-tudor stijl. Het kasteel werd ontworpen door de architect Arnoldus van Veggel die in de negentiende eeuw ook veel kerken ontwierp. Het pand werd door adellijke gezinnen bewoond tot 1935. Daarna heeft het onder meer dienst gedaan als revalidatiecentrum en school.

Kasteel De Schaffelaar begon aan een tweede leven toen de gemeente Barneveld eind jaren tachtig besloot tot een volledige restauratie. Het landgoed er omheen (het Schaffelaarsebos, de koewei en de tuin), werd in 2005 opgeknapt door Het Geldersch Landschap. Tegenwoordig is het kasteel weer in al zijn oude glorie hersteld. Het combineert de allure van vroegere tijden met de gemakken van deze tijd. Daarmee vormt Kasteel De Schaffelaar vandaag de dag een prachtige locatie voor huwelijksvoltrekkingen, feesten, zakelijke bijeenkomsten of TV programma.

Donderdag in Van onschatbare waarde van MAX
2 maart 2017 om 21.25 uur op NPO 1

Presentatie: Dionne Stax

O.a: een Brood, Chinees porselein, een koninklijke kindertekening en een bijzonder ticket

Vier kamers, vier experts en één verkoper met een missie: een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor zijn of haar topobject. Vanaf aanstaande donderdag om 21.25 uur op NPO 1 ziet u het gloednieuwe Van onschatbare waarde bij MAX, waarin verkopers van bijzondere spullen de unieke kans krijgen om hun object te verkopen aan één van de vier experts.

De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts. Er moet slim onderhandeld worden, want eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg terug. De experts in Van onschatbare waarde zijn; Ilse Daatselaar, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Ebert Roest. Meer informatie over en op zoek naar foto's van de experts? Kijk dan snel op de perssite van MAX!

Aflevering 1 – donderdag 2 maart om 21.30 uur op NPO 1
Het startschot voor de eerste aflevering wordt gegeven door Alexander. Hij heeft bijzondere objecten voor de echte liefhebber: twee flessen rode wijn. Logischerwijs gaat het hier niet over een slobberwijntje uit de buurtsuper: Alexander biedt de experts twee flessen Bordeaux uit 1988 van ’s werelds bekendste wijnhuis aan: Chateau Petrus.

Ook zien we de verzamelaar Reng. Hij brengt een servies mee uit de meest succesvolle periode uit de Nederlandse handel van weleer: de Gouden Eeuw. Het gaat om Chinees porselein, bestemd voor de Nederlandse markt, onder andere afkomstig van het gezonken VOC-schip ‘Geldermalsen’. Het blauw-witte porselein werd in 1984 opgedoken, in 1986 geveild bij Christie’s en nu, in 2017, aangeboden aan onze experts. Één van hen heeft een speciale band met de VOC, en toont direct zijn serieuze interesse…

En verder: Corry probeert haar Herman Brood te verkopen aan de experts. Het gaat om een bijzonder werk: Corry won het schilderij, dat Brood speciaal voor de gelegenheid maakte, tijdens een belactie van de Veronicagids in 1997. Wat is het waard? En belangrijker: wat hebben Ilse, Bert, Ebert en Arnold er voor over?

Verkoopster Esther komt met een curieus collectorsitem: twee documenten met daarop de handtekening van de vermoedelijke moordenaar van John F. Kennedy: Lee Harvey Oswald. Hij maakte ooit de overtocht naar Nederland. Esthers vader, toen werkzaam bij de Holland-Amerika Lijn, bewaarde de tickets. Had hij een neusje voor waardevolle spullen in wording?

Tot slot zien we aan het eind van deze eerste aflevering verzamelaar Patrick. Hij heeft een originele kindertekening van een zesjarige Prinses Beatrix in de aanbieding. Het bedrag dat hij voor de tekening uit 1944 in zijn hoofd heeft is allerminst kinderachtig… De vraag is: hoe graag willen de experts deze officiële ‘Trix’ aan hun collectie toevoegen?

Van onschatbare waardeIedere donderdag om 21.25 uur op NPO 1, Presentatie: Dionne Stax

www.omroepmax.nl | twitter #Vanonschatbarewaarde | facebook.com/vanonschatbarewaarde

De presentatie is in handen van Dionne Stax. Deze uitzending van het programma Van Onschatbare Waarde met de titel VOC servies werd uitgezonden op donderdag 2 maart 2017 door MAX.

Van onschatbare waarde: VOC servies

Midden jaren 80 is het VOC servies zeer populair. Mensen van over de hele wereld willen het hebben. Ze zien het als een investering voor later. Veilinghuizen als Christie’s varen er wel bij en verkopen dit servies. Maar nu, 30 jaar later, blijkt het servies nog maar weinig waard.
Porselein

Porselein is een zeer hard gebakken, maar fijn en dun aardewerk. Nadat het in een bepaalde vorm in de oven is gebakken wordt het geglazuurd. Dit gebeurt ook in de oven. Porselein is populair door de beschilderingen die zowel bovenop als onder het glazuur kunnen worden aangebracht.
Porseleinproductie begint in China

De bakermat van de porseleinproductie ligt in China. Eind 13de eeuw wordt in een reisverslag voor het eerst melding gemaakt van porselein. In Japan dateert de productie van de 16e eeuw en in Europa, met name in Duitsland, vanaf het begin van de 18e eeuw. Al in de 16de eeuw vervoeren Portugezen porselein uit Azië naar Europa. De VOC volgt in de 17de eeuw dat voorbeeld. Het gaat hier om porselein uit China en Japan. Met de theeschepen wordt het porselein in grote hoeveelheden naar Europa getransporteerd.

Geldermalsen

Het VOC servies is een verzameling porselein die onder andere afkomstig is uit het VOC-schip Geldermalsen. De Geldermalsen is een spiegelrouteschip, het belangrijkste type transportschip van de VOC. In 1748 vertrekt het schip voor haar eerste reis naar Oost-Indië. Het bereikt China en vertrekt eind 1751 weer terug naar Zeeland. Het schip is beladen met onder andere thee, zijde, een kist goud én porselein. Op 3 januari 1752 loopt de Geldermalsen tegen een klif en zinkt in de Zuid-Chinese zee. 80 bemanningsleden gaan met het schip ten onder en de waarde van de verloren gegane lading wordt door de VOC geschat op ruim 700.000 gulden.

Nanking Cargo

In 1984 wordt het wrak van de Geldermalsen ontdekt. Het porselein is na 233 jaar nog intact. De thee, die door het zeewater is gaan uitzetten, heeft het porselein met een beschermende laag omhuld. Dat terwijl het porselein voor de VOC eigenlijk bijzaak is en de thee had moeten beschermen tegen water. De lading Chinese porselein die wordt geborgen bestaat uit ruim 160.000 voorwerpen in voornamelijk blauw en wit. Een deel van de geborgen lading is in mei 1986 bij Christie’s geveild. In totaal brengt de hele inhoud, de Nanking Cargo, van het schip ruim 37 miljoen gulden op.

In de verzameling porselein die wordt aangeboden in Van onschatbare waarde, bevinden zich ook voorwerpen uit de Vung Tau Cargo uit circa 1690 en de Diana Cargo uit circa 1817. Deze heeft Christie’s geveild in 1992 en 1995.

Benieuwd naar de experts? Bert Degenaar, Ilse Daatselaar, Ebert Roest en Arnold Wegh stellen zich graag aan u voor?

Het VOC servies is aangeboden aan de experts in aflevering 1 van Van onschatbare waarde op 2 maart 2017.

Van onschatbare waarde

Het lijkt op Tussen Kunst en Kitch maar dan toch net even anders. Ditmaal mag de verkoper zijn spullen namelijk aan vier experts aanbieden in plaats van één. Klinkt beter maar natuurlijk zit er een flinke adder onder het gras: teruggaan naar een eerdere onderhandeling mag niet.

Verkopers van zeer bijzondere spullen krijgen de unieke kans om hun object aan te bieden aan vier experts. Slechts één ding is zeker: eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd, is er geen weg terug...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten