donderdag 16 maart 2017

Dionne Stax in derde Van onschatbare waarde: Lalique vaas


Dionne Stax in derde Van onschatbare waarde: Lalique vaas

Van onschatbare waarde: TV-Kok Danny Jansen met een Escoffier-kookboek en een heuse Lalique
Donderdag 21.25 uur NPO 1

Dionne Stax in nieuwe promo Van onschatbare waarde voor omroep MAX programma NOS Journaal presentatrice 14 maart 2017 wekelijks 21.30 uur op NPO1

Vier kamers, vier experts en één verkoper met een missie: een zo hoog mogelijk bedrag ophalen voor zijn of haar topobject.

Aanstaande donderdag om 21.25 uur op NPO 1 ziet u aflevering drie van het gloednieuwe Van onschatbare waarde bij MAX, waarin verkopers van bijzondere spullen de unieke kans krijgen om hun object te verkopen aan één van de vier experts.

De experts in 'Van Onschatbare Waarde' zijn; Ilse Daatselaar, Arnold Wegh, Bert Degenaar en Ebert Roest.

Dionne Stax: Maken Van Onschatbare Waarde oefening in geduld

Tussen Kunst & Kitsch, Cash op Zolder… het zijn allebei tv-programma’s die tot de verbeelding spreken. Want iedereen heeft wel iets weggestopt in een kast of op zolder liggen, waarvan je denkt: dat zou wel eens veel waard kunnen zijn.

Omroep Max zet vanavond een nieuwe titel in dit genre in de markt: Van Onschatbare Waarde. De presentatie ligt in handen van NOS-babe Dionne Stax, die wel even moest wennen.

Dionne ontvangt aanbieders van een mooi stuk, dat ze kunnen aanbieden aan vier experts. De verkoper mag aankloppen bij één of alle vier de experts.

Er moet slim onderhandeld worden, want eenmaal een bod geaccepteerd of geweigerd is er geen weg terug.

In de eerste aflevering gaat het onder andere om twee bijzondere flessen rode wijn, een servies uit de Gouden Eeuw en een schilderij van Herman Brood.

Dionne Stax in derde Van onschatbare waarde Wout met een oude automatische platenspeeldoos 16 maart 2017 NPO1 NOS Journaal presentatrice omroep MAX.

Dionne heeft voor Omroep Max al het eenmalige Heel Nederland Slaapt gepresenteerd, en krijgt dus nu een eigen serie naast haar werkzaamheden als NOS-anchor.

Voor de presentatrice is het een uitdaging, vertelt ze aan Televizier. “Het grootste verschil voor mij was de andere manier van tv-maken.

Dionne Stax in derde Van onschatbare waarde Ingrid met vaas van Lalique 16 maart 2017 NPO1 NOS Journaal presentatrice omroep MAX

Bij het NOS Journaal ga je live en dat is dat. Maar Van Onschatbare Waarde is van te voren op een prachtige locatie opgenomen en er gaat tijd in zitten om alles zo mooi mogelijk in beeld te brengen.

Dan moet iets over, terwijl ik denk: jongens, het staat er toch óp! Als ik achteraf de beelden zie dan snap ik het wel, want het is echt prachtig gedraaid. Ik heb dus flink mijn geduld kunnen trainen.”

Informatie aflevering 3 - donderdag 16 maart om 21.25 uur op NPO 1

De eerste verkoper uit deze aflevering is Wout. Hij neemt muziek mee naar het Van onschatbare waarde-kasteel. Het gaat om een oude automatische platenspeeldoos van het Duitse merk Monopol.

Dankzij deze speeldoos uit het jaar 1900 kon destijds ook de middenklasse genieten van muziek. Voor deze periode was muziek anders dan afkomstig uit kerkklokken enkel voorbehouden aan de rijkeren.

Vervolgens klopt er een dame met een bijzonder kwetsbaar object op deuren van het kasteel. Mevrouw heeft een vaas uit het jaar 1914 van glaskunstenaar en edelsmit René Lalique meegebracht.

De Franse Lalique geldt als één van de pioniers van de Art Nouveau en vergaarde vooral bekendheid door zijn luxueuze parfumflesjes.

Verder in deze uitzending: 24kitchen-tv-kok Danny Jansen met een zeer bijzonder kookboek uit 1903 van ‘kok der koks’ Auguste Escoffier, verzamelaar Stefan met een koffiemolen die de Eerste én Tweede Wereldoorlog doorstond en we zien meneer Veenhuizen, bepaald geen onbekende voor onze experts, die een zeer waardevolle en gewilde chronometer in de aanbieding heeft.

Van onschatbare waarde
Iedere donderdag om 21.25 uur op NPO 1
Presentatie: Dionne Stax

www.omroepmax.nl | #Vanonschatbarewaarde | www.facebook.com/vanonschatbarewaarde

Van onschatbare waarde: Lalique vaas

Glaskunstenaar. Zo wordt René Lalique genoemd. De Franse Lalique geldt als één van de pioniers van de Art Nouveau en vergaarde vooral bekendheid door zijn luxueuze parfumflesjes. Maar behalve parfumflesjes maakt hij ook juwelen en vazen.

In Nederland is het werk van René Lalique minder bekend geworden. En voor de parfumflessen, die vaak werden gemaakt in een vrouwelijke vorm, waren de Nederlanders te preuts.

Glaskunstenaar

René Jules Lalique (1860-1945) is een Franse edelsmid en glaskunstenaar. Zijn vroege werk wordt tot de Art Nouveau gerekend, zijn latere werk tot de Art Deco. In 1882 begint hij als freelance ontwerper voor onder andere Chartier, maar gaat al snel voor zichzelf aan de slag. Rond 1890 geldt hij als één van de belangrijkste juwelenontwerpers van de Franse Art Nouveau. Flora, fauna en vrouwelijke vormen zijn voor hem inspiratiebronnen.

Hij maakt sieraden gebaseerd op pauwen, libellen, bloemen en slangen. Lalique gebruikt materialen die tot op dat moment ongebruikelijk zijn; glas, emaille, leer, hoorn en schelpen. Hij kiest zijn materialen uit op basis van kleur, glans en vorm terwijl daarvoor juist naar de kostbaarheid werd gekeken. Bij Lalique staat het ontwerp op de eerste plaats. Grote bekendheid krijgt Lalique door het ontwerpen van parfumflessen.

De fabriek waarin Laliques glaswerk werd gemaakt stond in Combs-la-Ville, ten zuidwesten van Parijs. Hij werd geopend vlak voor de Eerste Wereldoorlog in 1909. De productie van zijn werken is dan nog laag.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog moet de fabriek onder dwang de glasproductie omvormen van kunstvoorwerpen naar het maken van glazen spuiten en ampullen. Zodoende zijn er tijdens de Eerste Wereldoorlog maar weinig kunstzinnige ontwerpen van Lalique geproduceerd.

Lutteursvaas

Dionne Stax in derde Van onschatbare waarde 24kitchen-tv-kok Danny Jansen met kookboek Auguste Escoffier 16 maart 2017 NPO1 NOS Journaal presentatrice omroep MAX

De Lutteursvaas die wordt aangeboden in Van onschatbare waarde is gemaakt in 1914, net voor het uitbreken van de oorlog. Lutteurs betekent ‘worstelaars’ en de voorstelling op de vaas stelt de mens voor die de wereld draagt.

De vaas is malgeblazen (soufflé moulé) en uit 2 delen samengesteld waarbij de bodem door ‘application collées a chaud’ (fuseren onder verhitting) aan de vaas is gehecht.

Dit is een techniek die Lalique hoofdzakelijk heeft toegepast vóór 1914. Hij gebruikte hem in het bijzonder bij het produceren van parfumflacons.

Het onderste gedeelte is gekleurd en gebrandschilderd in een soort bruinbeige. Het bovenste gedeelte is gesatineerd (verzadigd) met waterstoffluoride (etsvloeistof) waardoor het een matte oppervlakte krijgt.

Dionne Stax in derde Van onschatbare waarde Stefan met een koffiemolen 16 maart 2017 NPO1 NOS Journaal presentatrice omroep MAX

Het signatuur R.LALIQUE is te zien in verhoogd reliëf. Strikt genomen valt dit ontwerp qua periode nog net binnen de art Nouveau (1890-1914) maar de opzet doet denken aan Art Deco.

Dit model vaas is gemaakt tot 1925.  Aan de signatuur aan de onderzijde valt op te maken dat dit exemplaar na de oorlog, tussen 1919 en 1925, is gemaakt.

Het ontwerp komt niet veel voor. Waarschijnlijk is deze vaas in zeer kleine oplage is geproduceerd.

De Lalique vaas is aangeboden aan de experts in aflevering 3 van  Van onschatbare waarde op 16 maart 2017, 21.30 uur op NPO 1. Presentatie: Dionne Stax.

Dionne Stax in derde Van onschatbare waarde meneer Veenhuizen met een chronometer 16 maart 2017 NPO1 NOS Journaal presentatrice omroep MAX

Kijkcijfers: De nieuwe SBS 6-donderdag met de programma’s Ninja Warrior van Dennis van der Geest en Kim-Lian van der Meij en Wat Vindt Nederland? van Winston Gerschtanowitz heeft donderdagavond kijkers verloren. Beide programma’s zakken onder het zendergemiddelde van SBS 6. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Ninja Warrior begon vorige week met 617.000 kijkers en 9 procent marktaandeel. Daar zijn nu nog 515.000 kijkers van over, goed voor 8 procent aandeel.

Ook Wat Vindt Nederland? ziet de scores inzakken. Waar de première vorige week uitkwam op 502.000 kijkers en bijna 9 procent marktaandeel, scoorde de tweede aflevering gisteren 372.000 kijkers (6 procent).

SBS 6 moest wel net als de overige zenders concurreren met zeer veel bekeken voetbal op RTL 7. De wedstrijd Ajax – Kopenhagen wist op prime time maar liefst 1,6 miljoen kijkers (27 procent) te bekoren.

De meest bekeken alternatieven om half negen waren KLEM met 1,3 miljoen kijkers (19 procent) op NPO 1, Help Mijn Man Is Klusser met 989.000 kijkers (15 procent) op RTL 4 en Keuringsdienst van Waarde met 759.000 kijkers (11 procent) op NPO 3.

Om half tien waren de meest bekeken alternatieven Van Onschatbare Waarde(Dionne Stax) met 749.000 kijkers (12 procent) op NPO 1, Beaufort met 574.000 kijkers (9 procent) op RTL 4 en Nieuwsuur met 563.000 kijkers (10 procent) op NPO 2.

De enige andere prime-time-titel in de top 25 is Temptation Island. Die RTL 5-show wist 561.000 kijkers (8 procent) te boeien. Aansluitend trok Lelijke Eendjes 337.000 kijkers (6 procent).

Vooravond en late avond

Het Achtuurjournaal (2,1 miljoen), DWDD (1,4 miljoen), Zesuurjournaal (1,3 miljoen), EenVandaag (1,3 miljoen), GTST (1,2 miljoen), Half Acht Nieuws (1,2 miljoen), RTL Boulevard (881.000), Editie NL (638.000) en Met Het Mes Op Tafel (587.000) waren de vooravondtoppers.

Op de late avond waren Pauw & Jinek (952.000), de voetbalnabeschouwing (681.000), Hart van Nederland (594.000), Shownieuws (560.000), We Zijn Er Bijna (550.000) en RTL Late Night (Humberto Tan)(548.000) het meest in trek.

NPO 1 marktleider

NPO 1 was avondmarktleider met 22 procent marktaandeel, RTL 4 pakte zilver met 15 procent en RTL 7 brons met 14 procent.

Top 15
01. Journaal 20:00 (NPO1) 2.139.000
02. Ajax – Kopenhagen (RTL7) 1.642.000
03. De wereld draait door (NPO1) 1.449.000
04. KLEM (NPO1) 1.265.000
05. Journaal 18:00 (NPO1) 1.261.000

06. EenVandaag (NPO1) 1.256.000
07. Goede tijden slechte tijden (RTL4) 1.204.000
08. Half acht nieuws (RTL4) 1.155.000
09. Help mijn man is klusser (RTL4) 989.000
10. Pauw en Jinek (NPO1) 952.000

11. RTL Boulevard (RTL4) 881.000
12. KVW (NPO3) 759.000
13. Van Onschatbare Waarde (NPO1) 749.000
14. Voetbal EL NB (RTL7) 681.000
15. Editie nL (RTL4) 638.000

Twitter tweets:

 Ruud van de Graaf‏ @Superboer1981
@DionneStax @OmroepMAX toevallig had ik de tv nog aan staan, wou voetbal kijken, heb hem toch afgekeken. Leuk programma Dionne 👍🏻

 Erik Ritzen‏ @zippers21
@DionneStax @OmroepMAX @NPO1 @v_onschatbare_w superleuk programma! Meer meer meer!

 Rob A.M. Naaijkens ‏ @rnaaijkens
Top programma #vanonschatbarewaarde met @DionneStax

 Mark‏ @TweetyMV70
Wat een geweldig programma 'van onschatbare waarde' @DionneStax @OmroepMAX aanrader 👍

 Jurrit‏ @jurritjhof
@DionneStax aan de buis gekluisterd. 😊

 Dennis Korsten‏ @Denniskorsten
@v_onschatbare_w @DionneStax
Leuk en interessant programma!!

 Marjolein Schuurman‏ @meMarjolein
weer genoten van een leuk programma #vanonschatbarewaarde Onderhandelen is toch ook een gave

 Martijn Somers‏ @Velsatis1971
Als gezagvoerder van dit oorlogsschip maak ik mij geen zorgen voor dit schot voor de boeg #geweldig #vanonschatbarewaarde

 Daniela Zeijger TC‏ @DanielaZeijger
Als mijn zak goed gevuld is voel ik mij toch vrij happy 😂👍#vanonschatbarewaarde @OmroepMAX @NPO1

 Floris Pijnenburg‏ @FMPijnenburg
Leuk! Twee handelaren die weten hoe de hazen lopen laten even een staaltje onderhandelen van de bovenste plank zien. #vanonschatbarewaarde

 Ernst‏ @hoentje18
Kijk voor het eerst maar wát een leuk programma en concept... #vanonschatbarewaarde #max

 Bart Vanderwaal‏ @BrtVdw
Wat is dit toch een heerlijk programma  #vanonschatbarewaarde

 Kayleigh vd Hout‏ @KayleighvdHout
Ik zie voor het eerst #vanonschatbarewaarde te kijken en ik kom niet meer bij 😂

 Esther Voet‏ @Esther_Voet
Inmiddels vaste fan #vanonschatbarewaarde @OmroepMAX
(Ideale afkick van politiek, even maar hoor 😉)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten